Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

lucarne of jacobine

Auteur Bericht

avatar#5447
hansje
Berichten: 4
Reacties: 5

#0 Geplaatst: 2006-02-05 22:07:25

beste forumlezer, in ons dak zitten nu 5 niet zo mooie velux klapramen. die willen we vervangen door de bovengenoemde lucarnes ofwel jacobines. heeft iemand een idee waar je de escargots aan de voorkant kunt vinden en andere materialen die daarbij komen kijken? we zijn pas beginners in frankrijk en zijn nog onze weg aan het zoeken. hansje

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-02-06 10:25:32

Beste Hansje,

ik zou het zo doen.

1. Het esthetische vooronderzoek

- kijken welke lucarnes in de buurt gebruikelijk zijn.

- bekijken welke van de geziene oplossingen je bevallen. Dit betreft zowel het decoor als ook de vorm van het 'dakje' boven de lucarne.

- de beoogde oplossingen in een foto van je huis intekenen. De nieuwe lucarnes moeten zowel met het hele dak/huis als ook met de maatvoering van de bestaande ramen/deuren harmonieren.

- kijk of de bouwmatrialenhandel in de buurt niet de aldaar gebruikelijke sierelementen in voorraad heeft, anders bij een handelaar in matériaux récuperés kijken. Met bouwmaterialenhandel bedoel ik de echte, waar de vaklui kopen, niet de brico-achtigen.

2. Het technische onderzoek

Bekijk je dakconstructie van binnen, haal hiervoor desnoods het dakbeschot weg. Dakkapellen moeten meestal aan de maatvoering van de bestaande constructie aangepast worden. Zij moeten bijvoorbeeld precies de ruimte tussen twee sporen of twee gordingen innemen, en deze constructieelementen moeten enigszin haaks en recht zijn. Als deze niet haaks en recht zijn vraagt dit om extra speling of om nieuwe sporen/gordingen die in plaats van of naast de bestaande gelegd worden. Als er al klapramen (bijv. Velux) liggen is het warschijnlijk dat deze aanpassingen reeds gebeurd zijn.

Het is ook mogelijk de 'technische' dakkapel kaal en strak uit te voeren en later naar de passende dekorstukken te kijken.

3. De uitvoering

Tekeningen en materiaallijsten maken, materiaal kopen en aan de slag. Steeds weer meten en rechte lijnen peilen. Denk ook aan tijdelijke afdekkingen als het mocht regenen.

Of laat een aantal vakbedrijven een offerte maken (aannemer of timmerman). Deze kunnen ook bij de punten 1 en 2 helpen.

Het lijkt mij een leuk project, en veel huizen knappen van dit soort de-modernisering erg op.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -