Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

rijles 16-jarigen

Auteur Bericht

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#0 Geplaatst: 2006-02-06 12:00:00

Als ik goed ben geïnformeerd is het in Frankrijk mogelijk voor een 16 jarige om een auto te besturen onder begeleiding van één der ouders als een soort voorbereidende rijles. Weet iemand hier het fijne van?

avatar#2901
Wim Vos ZW Atlantique
Berichten: 2
Reacties: 104

#1 Geplaatst: 2006-02-06 17:02:34

Klopt, zij het met een aantal mitsen en maaren

Google wat met "conduite accompagnée"

Groet.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2006-02-07 23:50:40

Even, gemakshalve,  uit La Maison geplukt, want wat achter met werkjes voor site en forum:

Het nemen van rijlessen is ook in Frankrijk een dure aangelegenheid (€ 1100 tot € 1200), maar het doen van examen is gratis. Om jongeren te stimuleren een rijbewijs te halen heeft de overheid de lessen gesubsidieerd. Voor € 1 per dag kunnen zij rijlessen nemen. De financiering komt uit de boetes van de flitspalen, die jaarlijks € 240 miljoen in de schatkist brengen. Alvorens op te gaan voor het praktijkexamen (la conduite) - minimaal 20 lesuren zijn verplicht, minimumleeftijd 18 is jaar - zal je eerst met goed gevolg de theorieopleiding (code) moeten afronden. De minimumleeftijd voor aanmelding voor deze theorietest is 17,5 jaar. Wie zonder de inschakeling van een rijschool examen wil doen, moet zich melden bij de prefectuur (in Parijs bij de préfecture de police). De nieuwe bezitter van het roze papier zal twee jaar lang met een sticker met de letter A moeten rondrijden. Die A staat voor apprentice: leerling. Hij of zij moet in dat jaar een rijsnelheid in acht nemen die 10 km lager is dan voor de overige weggebruikers geldt (- 20 km op autosnelwegen). Weinig A-rijders lijken die regel te kennen. Mede daarom hanteerde de verzekering lange tijd een hogere premie voor de autoverzekering bij rijders die pas hun rijbewijs hebben gehaald.Al vanaf 16 jaar kan men autorijden onder begeleiding (bekend onder de afkorting AAC, apprentissage  accompagné de la conduite, nadat eerst bij een rijschool de theorie is geleerd en praktijklessen zijn genomen. Als het rijden (minstens 3000 km of 20 uur) onder toezicht van pa of oudere zus goed is verlopen, kan al examen worden gedaan voor het theoriegedeelte. De ervaring leert dat het slagingspercentage bij deze vorm van voorbereiding 80 is als voor de eerste keer examen wordt gedaan; bij de ‘gewone’ eerste examens slaagt gemiddeld 50%. De begeleider van ten minste 28 jaar moet drie jaar in het bezit zijn van een permis B en de auto moet zijn uitgerust met twee buitenspiegels. Bovendien moet de verzekeraar weten dat de familieauto tijdelijk als 'lesauto' in gebruik is. (Over het verzekeren van de auto in het algemeen is de informatie te vinden in hoofdstuk 13). Pas als men 18 jaar oud is kan men echt 'afrijden.' Het praktijkgedeelte van het examen is sinds de zomer van 2005 verlengd van een kwartier tot 35 minuten.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2006-02-08 10:45:05

Wim,

duidelijke uiteenzetting over het juridische gedeelte.

Hier nog een aanvulling uit de praktijk:

De jeugdigen uit ons dorp (m/v) die het traject AAC volgen, rijden op bepaalde zaterdagochtenden naar het terrein van een houthadelaar en houden daar (zonder begeleider naast zich) behendigheidsoefeningen; slalom, elandtest, reactiesnelheid en soms zelfs slippen. Toezichthouder en instructeur is een van de mannen van de plaatselijke voetbalclub.

Ik vind dat een goede actie!

Christian v.K.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2006-02-09 17:54:40

Hallo Fons,

Mijn zoon heeft indertijd ook met de "conduite accompagnée" zijn rijbewijs gehaald. Na de 20 lesuren en de theorie "le code"moest hij dus die 3000 km.(een verplichting!) afleggen.Ik ernaast in de auto ,en ik zal je zeggen dat ik vaak mijn tenen bij elkaar geknepen heb, en maar zoeken naar die 2 de rem!Maar het was inderdaad een veilig gevoel toen ik hem  voor de eerste keer na zijn rijbewijs alleen in de auto zag stappen. En dat had ik niet met mijn 2 de zoon die rechtstreeks, dus na 20 lessen afreed.

En met "la conduite accompagnée" is de verzekering goedkoper, d.w.z. de "franchise" is veel lager.

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#5 Geplaatst: 2006-02-17 15:28:53

begrijp ik het nou goed, dat voordat aan de conduite accompagnée kan worden begonnen eerst "officiële rijlessen" genomen dienen te worden? Vervolgens levert één andwoord veelal meer nieuwe vragen op zoals : kunnen ook Hollanders die enkel een maison secondaire in ldf hebben op d'een of d'andere wijze van de mogelijkheid van conduite accompagnée gebruik maken?fons

avatar#3403
Hans
Berichten: 0
Reacties: 27

#6 Geplaatst: 2006-04-10 22:34:36

Mijn dochter is op dit moment bezig met de rijmessen, en zowel voor de 16 als voor de 18 jarige geldt dat na 20 rijlessen een examen gedaan met worden en daarna, naar gelang leeftijd , zelfstandig met "A" of onder begeleiding rijden.

De rijlessen dienen bij dezelfde rijschool gedaan te worden en worden geregistreed. Toen zij wildde overstappen van rijschool moest dit via de prefectuur.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2006-05-16 16:02:19

Toen ik met mijn buurman, van wie nu de tweede zoon via ,conduite accompagnée' leert rijden, hierover sprak, had hij het ook over de verzekering van zijn jonge rijders.

Nadat uit ervaring is gebleken dat men na de 'conduite accompagnée' beter rijdt betalen deze jongens geen beginners-malus bij hun verzekering.

Omdat verzekeraars zeker zakelijk-nuchter op grond van hun schadestatistieken en niet uit politieke of sociale beweegredenen handelen, kan men ervan uit gaan dat hier werkelijk sprake is van een betere opleiding. De Nederlandse rijscholen hebben geen relevante cijfers ter beschikking maar beweren rustig het tegendeel.

Christian von Klösterlein

avatar#5660
Erik cote Atlantique
Berichten: 0
Reacties: 1

#8 Geplaatst: 2006-06-25 17:22:39

Hallo allemaal,

Ik zal mij even kort voorstellen, ik ben Dik Kuiper en woon in Groningen. We hebben een maison secundaire in Frankrijk aan de monding van de Gironde. Mijn vraag is: Mag ik daar mijn 16 jaar oude zoon na het doorlopen van de procedure ''rijles'' geven? Moet je daarvoor ingeschreven staan in het bevolkingsregister, of alleen een Frans adres hebben? De autoverzekeringsmaatschappij doet niet moeilijk en ik heb een internationaal rijbewijs... Ik ga over een paar weekjes zelf weer en zal dan maar eens persoonlijk langs een rijschoolhouder gaan! Mijn zoon heeft er zin in!;)

Hoopvol wachtend op jullie reactie!

Met vriendelijke groeten,

Dik Kuiper

avatar#2901
Wim Vos ZW Atlantique
Berichten: 2
Reacties: 104

#9 Geplaatst: 2006-06-26 08:55:08

Dik,

Jouw idee lukt niet.

Je zoon zou moeten beginnen met de "formation initiale" (20 lesuren bij een Franse rijschool en behalen van het theorie examen) in een tijdsbestek van minimaal 1 maand en natuurlijk allemaal in het Frans (Spreekt hij dat voldoende?).

Daarbij voor het samenstellen van z'n aanvraagdossier een aantal documenten die hij als niet ingezetene niet of moeilijk kan overleggen.

Jij moet om als "accompagnateur" minstens 28 jr zijn en  minstens 3 jaar je rijbewijs hebben.(Een oudere zus als begeleider kan dus alleen voor nakomertjes;-)) 

Maar je moet vervolgens als begeleider ook aantonen (met de juiste Franse verklaring) dat je de laatste jaren zelf geen overtredigen hebt begaan. Lukt je niet.

Na 1000 km begeleidt rijden moeten jullie allebei terug naar de rijschool voor een "evaluatiemiddag" (Rit en gesprek). Zelfde 2000 km later, dus na totaal 3000 km.

Daarna rijexamen aanvragen (zodra zoon 18). Lukt niet als hij niet officieel in Fra woont.

Ik begrijp de reactie van je NL autoverzekeraar niet. Vraag hem eens je eea schriftelijk te bevestigen ....

Voorlopig zal het oefenen van je zoon zich dus beperken tot rondjes om de Martinitoren op de fiets of scooter, of eventueel een dagje verkeerspark Assen :-).

Ik weet uit ervaring dat wachten tot je 18e lang duurt als je 16 bent.

Groet.

avatar#4364
Dik Kuiper
Berichten: 1
Reacties: 1

#10 Geplaatst: 2007-03-02 09:21:40

Dag forumers!

Ik ben weer terug op het forum! (helaas wel met een andere gebruikersnaam..) Ik ben net terug gekomen uit Frankrijk met m'n zoon. Hij is daar sinds de herfstvakantie bezig met de AAC. Er waren eigenlijk geen problemen m.b.t. de aanmelding over dat we in Nederland wonen. We zijn gewoon naar de rijschool gegaan met een elektriciteitsrekening en wat internationale uittreksels uit het bevolkingsregister. Gelukkig lukt alles prima met de theorie en hij heeft net z'n eerste rijles achter de rug. Nu wordt het zaak wat meer naar Frankrijk te gaan zodat ie aan z'n 20 lesuren kan voldoen, maar dat is uiteraard geen straf ;)! Hopelijk lukt het mij om de speciale verzekering die nodig is om in de eigen auto te rijden, rond te krijgen. Het is namelijk een auto met NL kenteken, en dat is altijd wat lastiger!

Dus voor de Nederlanders met vakantiehuis in FR: Het is inderdaad mogelijk, maar vereist wel wat extra inzet en een goed doorzettingsvermogen ;)! (en uiteraard een beetje kennis van de Franse taal!)

Groeten,

Dik 

avatar#4085
Juliëtte Helmigh
Berichten: 6
Reacties: 20

#11 Geplaatst: 2007-05-20 20:23:51

Kleine toevoeging op de 'vragen' van Erik:

In een auto met Nederlands kenteken mag i.d.d. niemand met buitenlands kenteken rijden.

In een auto met Frans kenteken mag, mits de eigenaar erbij is, wel iemand rijden met een buitenlands kenteken.

Staat de auto op uitvoerkentekens, dan mag iedereen erin rijden. Alleen dáárná wordt het alsnog een hoofdpijnverhaal ;-)

Succes,

Juliëtte

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#12 Geplaatst: 2007-05-21 17:33:27

"In een auto met Nederlands kenteken mag i.d.d. niemand met buitenlands kenteken rijden.

In een auto met Frans kenteken mag, mits de eigenaar erbij is, wel iemand rijden met een buitenlands kenteken.

Staat de auto op uitvoerkentekens, dan mag iedereen erin rijden."

Echt niet, dat hangt helemaal van je verzekering af (NL? F?). Franse verzekeraars zijn i.h.a. al helemaal niet happig op andere bestuurders dan degene die op de groene kaart staat, Fransman of buitenlander.

avatar#4085
Juliëtte Helmigh
Berichten: 6
Reacties: 20

#13 Geplaatst: 2007-05-22 19:23:52

Aha,

Dat was in ieder geval in mijn geval zo.

Mijn verzekering Centraal Beheer, mijn vriend heeft een Franse All Risk, misschien daardoor.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#14 Geplaatst: 2007-05-23 21:16:36

Juliëtte,

lees ik het goed:

"In een auto met Nederlands kenteken mag i.d.d. niemand met buitenlands kenteken rijden. "

Wat betekent dit? Neemt iemand zijn buitenlands kenteken mee als hij in een Nederlands gekentekende auto rijdt? Het kenteken hoort toch bij de auto, niet bij een bestuurder!

Ik snap er niets van.

Wél is mij bekend dat iemand die ingezetene van Nederland is geen voertuig met een buitenlands kenteken mag besturen - andersom wél.

Christian von Klösterlein