Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Koopsompolis (kapitaalverzekering) - fiscale consequenties in F en NL

Auteur Bericht

avatar#5521
antongr
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2006-02-08 10:55:59

Op Internet is vreemd genoeg weining informatie te vinden over de fiscale consequenties van het vrijvallen van een kapitaalverzekering (koopsompolis) voor in Frankrijk wonende Nederlanders.   Hierna volgt het resultaat van enig speurwerk door een niet-fiscalist in het geval dat wordt uitgekeerd (en dus geen lijfrente wordt gekocht).   1 In Nederland In Nederland houdt de verzekeraar loonbelasting in op de uitkering. Deze loonbelasting kan vervolgens worden teruggevraagd aan de Nederlandse fiscus   2 In Frankrijk In Frankrijk wordt de verzekering waarschijnlijk gezien als een 'contrat de capatilisation/d'assurance-vie'. Daar de termijn langer is dan 8 jaar wordt er afgerekend tegen een fiscaal tarief van 0% over de eerste 4600 of 9200 (samenwonend). Het meerdere wordt afgerekend tegen een tarief van 7.5%. Belast wordt de interest (= einduitkering - oorspronkelijke inleg). Het alternatief is de interest op te geven als 'inkomen' waarna het op de normale wijze wordt belast. In beide gevallen moeten nog wel de 'prelevements fiscaux et sociaux) worden betaald. Deze (waaronder de bekende CRDS en CGS) bedragen nu 11%!   3 Voorbeeld Inleg: 7.000 Euro Uitkering: 25.600 Euro   Interest: 25.600 - 7.000 = 18.600 Vrijstelling: 4.600 Belastbaar: 18.600 - 4.600 = 14.000 Belasting: 7.5% over 14.000 = 1.050 CRS cs: 11% over 14.000 = 1.540 Totaal: 1.050 + 1.540 = 2.590     Bijdragen van anderen zijn van harte welkom.   A.F.J. Greefhorst

avatar#5446
HansPiet
Berichten: 13
Reacties: 198

#1 Geplaatst: 2006-02-09 06:30:13

Het is inderdad een ingewikkeld fiscaal doolhof. Helaas ben ik er zelf op geen stukken na uit.

Zomaar wat punten:

1. als je van de oude regeling bent, dat kan je de koopsom zo meenemen naar het buitenland, dus zonder belasting te betalen in NL

2. Als je hem als lijfrente meeneemt dan moet je wel ZVW betalen in NL

3. De Nederlandse eis is dat er een sterftekans van 1% moet zijn. D.w.z. dat en een lijfrente opzet kan maken van 2 jaar of zo (afhankelijk van jouw leeftijd) waarbij je aan het einde vandie twee jaar (de 1 % sterftekans hebt overbrugd) en waarbij de uitkering nauwelijks belast zal zijn voor de ZVW (vanwege de 30.000 limiet)

4. Als je nof NL belastingplichtig bent dan haal je je veel sores op de hals. FR belastingplichtig zijn is 'goekoper' maar vooral eenvoudiger.

5. Van belang is wat op dit forum is geschreven onder geldzaken/Viagères à Titre Onéreux

Kortom met enige handigheid zijn binnen de regels van de wet de fiscale gevolgen te minimaliseren. Er kunnen nog een groot aantal andere onzekerheden meespelen. Ik heb mijn koopsom voor nog eens 2 jaar gestald bij Loyalis. Dat levert rente op en schuift het probleem voor mij uit. De belangrijkste reden daarvoor is, dat een uitkering direct van invloed is op de uitkering van mijn partner. En dat was nooit de bedoeling van het sparen in voorgaande jaren.

Als jij nu nog NL belastingplichtig bent en het is een aardig bedrag, dan is het stallen tot geschiktere tijden (denk aan Viageres...) wellicht een aandachtspunt.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2006-02-16 15:58:04

Onze FR hulp in fiscale zaken meldt nog:

 

Bij een 'contrat d'assurance-vie' of 'contrat de capitalisation' van een fiscaal Franse ingezetene wordt zijn belastbaar inkomen gevormd door de uitgekeerde som te verminderen met de gestorte premie en de eventuele aankoopkosten. Bij contracten van na 26.09.1997 met een looptijd van minstens 8 jaar, geldt de toepassing van het progressief tarief van de inkomstenbelasting na toepassing van een aftrek van 4.600 EUR bij een alleenstaande of 9.200 EUR bij een gehuwd koppel. Er kan ook gekozen worden voor de zgn. bevrijdende roerende voorheffing van 16%, wat nuttig kan zijn als dat bedrag lager is dan als wordt gekozen voor het progressief tarief van de IB. Wel moeten altijd ook de sociale belastingen van 11% worden betaald.

 

Wim

avatar#3477
edje
Berichten: 0
Reacties: 71

#3 Geplaatst: 2006-02-23 07:47:46

hoe krijg je de bevrijdende roerende voorheffing van een nederlandse verzekering geregeld?e.hecht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2006-02-26 11:04:57

Ik heb  inmiddels redelijk lang met het lijfrente bijltje gehakt, maar een vraag als die van Edje heb ik nog nooit gehoord. Ook termen als 'roerende voorheffing' ben ik nog nooit tegengekomen.

Punt een, kun je geen enkele vraag stellen zonder te weten onder welk regiem de lijfrente valt. Dat is namelijk alles bepalend.

Er is overigens op het internet voldoende informatie aanwezig. Hert probleem is alleen dat je zonder fiscale vooropleiding er niets van zal snappen.

Er staan rekenvoorbeelden genoemd, die exact de oorspronkelijke vraag dekken. Even met Google zoeken op 'koopsompolis', 'lijfrende'. Ook op de site van de belastingdienst zelf staat veel.

Maar nogmaals: als je in Fr ingezeten bent en je hebt een koopsompolis oude regiem, dan kun je de koopsompolis vrij meenemen. Hoe ze er hier fiscaal op reageren is de vraag. Twee jaar geleden zou ik hebben gezegd 'wat niet weet wat niet deert', maar ik denk dat die tijd voorbij is.

Mijn eerdere suggestie is denk ik het allerslimste om de resultaten in de hand te houden: uitlaten keren  als lijfrente (maar in 1 of 2 termijnen) over een periode die een sterftekans van minstens 1% oplevert, dat is voor een 65 jarige maar 1 jaar!!!. In dat geval betaal je niet of nauwelijks ZVW (i.v.m. Maximum) en ligt alle problematiek in Frankrijk.

Mijn antwoord is niet kompleet, maar moet je helpen bij het denken over de oplossing. Als je wat meer weet, zet het dan weer op deze site of zend mij een emailtje (s.v.p.)

Als je verdere vragen hebt over wat ik geschreven heb, stuur mij dan een email.

Groet.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2006-02-26 11:10:02

Edje,

Ik zie nu de 'bevrijdende roerende heffing' in de reactie van Wim. Ik ben een beetje vooringenomen- en heb dat over het hoofd gezien -  omdat mijn zorg voornamelijk de fiscale honger van NL is.

In Frankrijk valt het wel mee. En er zijn wat meer wegen om de zaken voor te stellen aan de Fr fiscus.

HP