Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Luchtvoorziening houtkachel

Auteur Bericht

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#0 Geplaatst: 2006-02-13 22:45:18

We zijn sinds kort opgewaardeerd naar twee beulen van Efel hout/kolen kachels - moet zeggen: bevalt erg goed. Het zijn fijne rustige kachels die veel warmte geven tegen weinig houtverbruik!Nu volgt de (voor ons) volgende stap: het elimineren van tocht. Buiten onze zolder, die er nog lustig op los tocht (gaan we v/h voorjaar aanpakken), voelen we hier beneden ook nog redelijk wat waaien, hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de kachels. Een bevriende Engelsman heeft ons uitgelegd en laten zien dat - vreemd genoeg - door een klein 'tochtgat' achter een houtkachel te maken, de kamer veel beter verwarmt. Dat willen wij dus ook!Ons probleem is dat de schoorstenen, en daarmee de kachels, centraal in de kamer liggen. We kunnen dus niet 'simpel' een gat in een muur boren, en om nou pijpen/slangen dwars door de kamer te trekken is ook weer zo wat ;-)Ik zit nu te denken aan een flexibele buis, die we vanaf het dak via de schoorsteen naar beneden leiden tot vlak bij de kachel. Bijvoorbeeld zo'n doorzichtige lichtgeel plastic buis met een stalen binnenwerk tegen het knakken. Probleem hierbij is dat beide kachelpijpen niet volledig tot bovenaan doorlopen, maar gewoon uitmonden in de schoorsteen (1 van de schoorstenen is 2.5 meter breed en loop iets taps naar boven). Buiten dat dit gewoon goed functioneert, scheelt het een hele hoop kosten (flexibele buis kost 37.50 euro per meter, vaste pijp 18.50 euro per meter, ongeveer 10 meter omhoog...). Dus of zo'n plastic buis nou goed bestand is tegen schoorsteenwarmte/hitte .... ?Heeft iemand iets dergelijks al eens bij de hand gehad en mogelijk een (niet al te dure) oplossing hiervoor gevonden?

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#1 Geplaatst: 2006-02-15 16:03:38

Omdat je ook zelf moet ademen kan je beter een luchttoevoer in de gevel maken. Nadeel van jouw oplossing is oa het risico dat rookgassen via de pijp weer terugstromen en dat ga je ruiken.Je moet dus voldoende hoogteverschil en afstand tussen je inlaat en uitlaat realiseren.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#2 Geplaatst: 2006-02-15 16:15:24

Ja, dat laatste is inderdaad een probleem. Maar in de ene kamer zit een antieke houten vloer, in 'mijn' kamer zit een tegelvloer ... om dat nu allemaal open te gaan hakken en breken om een buis in te leggen vind ik nou ook weer niet ideaal ...

Situatie:

___________________________________

|                                 |                                   |

|    kamer 1                |     kamer 2                  |

|                                 |                                    |

|                             X  |  X                                |

|                                 |                                    |

|________________ |__________________|

Ok, ziet er niet uit, maar wel duidelijk toch? x = de kachel + schoorsteen. Beide kamers hebben links en rechts van de kachel een doorgang - ook niet ideaal om een buis dwars langs te leggen!

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#3 Geplaatst: 2006-02-15 16:26:38

Er hoeft helemaal geen buis naar de kachel. Gewoon een rooster oid in de gevel.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#4 Geplaatst: 2006-02-15 16:33:04

Maar wordt daardoor het tochtprobleem niet gewoon verlegd? Nu trekken ze lucht oa uit het halletje. De afstand van de kachels naar de buitenmuur is toch gauw een meter of 3, dat scheelt niet erg veel met de afstand naar het halletje ... Het zou fijn zijn als de buitenlucht meteen bij de kachel terecht zou komen.

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#5 Geplaatst: 2006-02-15 16:39:20

Ventileren is een noodzakelijk "kwaad". Als je er last van hebt dan noem je het tocht. Tocht betekent meestal te hoge luchtsnelheden van te koude lucht op een plek waar je bijv. wilt kunnen zitten. Maar ik denk dat het eea wat te ingewikkeld wordt hier te behandelen zonder dat ik inzicht heb in alle relevante gegevens.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2006-02-15 16:45:46

Richard, Ja je hebt gelijk, het tocht langs je voeten en alle kaarsen die branden zie je naar een kant staan.. naar de kachel, in mijn geval de open haard, nog zo'n luchtslurper.Daarom heb ik precies wat jij voorstelde een luchttoevoer gemaakt tot vlakbij de OH. Daarbij heb ik het geluk dat deze tegen een wand staat, maar jij met je kachel midden in de kamer..In mijn geval ben je misschien benieuwd naar het resultaat. Het tocht nu iets minder, maar toch nog steeds en dat komt omdat de lucht de weg van de minste weerstand neemt.  Laten we zeggen de helft komt door mijn pijp en de andere helft nog steeds onder de deur.  Let er dus op dat je na het leggen van een pijp (lekker groot in diameter en pas op met muizen) dat je nu de kieren moet dichtmaken, maar wat te doen met de luchtverversing, ik bedoel de lucht die je inademt. En pas op stel dat er wat uitlaatdampen uit je kachel komen (ik hoop voor jou niet CO) die wil je ook ventileren. Een beetje tocht moet je dus altijd houden, maar niet te gek!  succes! Hans

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#7 Geplaatst: 2006-02-15 16:48:18

Ik zal wat fotootjes maken - komen eraan

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2006-02-15 16:55:24

Bij mij op het lab is er door de architect een nieuw ventilatiesysteem bedacht:

De verse lucht komt door sleten in de buitenmuur boven de ramen en stroomt in een breed front langs het plafond.

Nu zit er in dat plafond verwarming dus dat is leuk, maar wat voor jou en mij aardig zou zijn is dat met een dergelijk systeem het niet meer langs je voeten tocht en dat je toch verse lucht hebt.

Je weet ook dat warmte zich meestel ophoopt langs het plafond, dat merk je als je in de kamer even op een stoel staat, welnu door die luchtstroom wordt het lekker doorgeroerd.

Dus ik denk: o.k. roosters maar dan zodanig dat ze hoog zitten met een soiler of latje langs het plafond richten.

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#9 Geplaatst: 2006-02-15 18:02:16

Inderdaad, minimaal 1,8 meter hoogte. Het effect waar je op doelt heet Coanda effect.Verder is het zo dat een openhaard al gauw 4x meer lucht misbruikt dan een kachel (als het niet nog meer is).

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#10 Geplaatst: 2006-02-16 01:05:05

Ik heb wat fotootjes hier neergezet:

http://www.kodakgallery.nl/I.jsp?c=17w73gn9.7ianuzp&x=0&y=yc981f

Inloggen hoeft niet, gewoon op de dia klikken

Dat Coanda effect klinkt interessant, alleen loopt bij ons boven de ramen een balk van 30x30x30 langs ... Daarbij was bij de laatste 'sondering' (de loodgieter zei nog: bon dieu!) onze buitenmuur 1.10m dik, dus overhaast gaatjes prikken is er ook al niet bij ;-)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2006-02-16 01:35:10

Wat een prachtige Open Haard heb je! Als je daar meerdere pijpen in gaat leggen, oh wat zonde, maar vooral het zal niet werken vanwege de te grote luchtweerstand en je krijgt vieze lucht binnen. Ik denk toch dat je door je gevel heen moet van 1 meter om daarin roosters te maken. Mon Dieu! Is het misschien een idee om een smalle ventilatiestrook te maken langs de gehele bovenkant van het raam, je moet dan wel iets van je raam opofferen.   Hans   (p.s. sorrie je tegels vond ik lelijk)

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#12 Geplaatst: 2006-02-16 11:36:35

Dit is een lastig probleem Richard.

Het idee van die Engelsman was, indien uitvoerbaar, wel het beste. Maar bij jouw gaat dat niet.

Het idee van die extra aanvoerbuis in de schoorsteen zal zo niet werken. Het probleem is dat deze buis zal worden opgewarmd door de naastgelegen rookafvoer en dan zelf ook als schoorsteen gaat werken. De lucht hierin zal dan ook gaan stijgen inplaats van dalen. Of je moet hierin een ventilator maken maar die zal je horen.

Misschien uit te proberen? Lastig te voorspellen, onderdruk/overdruk.

De lucht boven de ramen of roosters inlaten is natuurlijk prima maar dan heb je daardoor weer de tocht. Daarbij komt, dat warmte hierdoor verdwijnt als deze inlaten hoog geplaatst zijn zoals boven een raam of hoog in de muur.

De lucht die door de schoorsteen opstijgt door de hitte, en daarbij ook de rookgassen meeneemt, moet nu eenmaal worden aangevuld. Het liefst zo dicht mogelijk bij de kachel dus.

Het beste lijkt mij om laag bij de grond, zo dicht mogelijk bij de scheidingsmuur van de twee vertrekken een inlaat te maken. Dan trekt de toevoerlucht tenminste niet door de hele kamer. Je zou het zelfs door een ( Platte?) buis kunnen leiden tot achter de kachel.

Het alternatief is om toch vanuit de vloer te werken en dicht bij de kachel een rooster te maken die de lucht betrekt vanuit de kruipruimte of ondergelegen kelder.

Waarom dacht je dat ze vroeger in die kastelen en boerderijen zo hoge stoelleuning hadden ;-)

Succes en sterkte met de klus!

Rob.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#13 Geplaatst: 2006-02-17 00:20:36

U allen heel erg bedankt voor de tips! Ik denk dat we het er maar even bij laten. Ik had al zo'n donkerbruin vermoeden dat dit geen eenvoudig probleem zou zijn. Onder mijn kamer zit wel een kelder, maar die is voutť (en zo erg lelijk vind ik mijn tegels nou ook weer niet ;-) ), achter de kachel lukt al niet want dat is een (massieve) granieten haardplaats ... In de andere kamer liggen antieke tegeltjes onder de kachel aansluitend aan de houten vloer, geen kelder en geen kruipruimte te bekennen. En om nou stukken van onze net-nieuwe dubbelglas ramen te gaan zagen...We denken er gewoon nog even over na, tenslotte is ons huis ook al meer dan 300 jaar oud.Moet wel zeggen dat met deze nieuwe kachels niet zozeer het houtverbruik omlaag is gegaan, ongeveer gelijk, maar wel het comfort omhoog: vorig jaar stookten we nog vanaf 's middags, omdat de kachels toch niet aanbleven 's nachts. Resultaat was dat de muren en vloeren erg koud werden - ik moest zelfs schoenen met dikke zolen aan om, werkend achter mijn PC, niet tot mijn kniŽen te vernikkelen in een half uur. Nu zit ik hier op kousevoeten! Hoewel het eerlijk gezegd nu ook niet zo heel erg koud is in de Auvergne op dit moment ;-)Groetjes! Richard