Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

baan gezocht in de provence...

Auteur Bericht

avatar#5525
werkzoekende in de provence
Berichten: 3
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2006-02-15 18:43:43

hallo ! ik ben sinds kort woonachtig in de provence en zoek voor mijn vriendin een baan in het management/dienstverlening segment. momenteel is zij werkzaam als supervisor bij de nutsbedrijven/essent -energieleveranciers. wie o wie heeft er tips en/of kan haar aan een baan helpen ? ik weet dat t niet makkelijk is maar alle reacties zijn welkom.. alvast bedankt ! bas morisset

avatar#2901
Wim Vos ZW Atlantique
Berichten: 2
Reacties: 104

#1 Geplaatst: 2006-02-15 22:58:18

Ik heb geen baan voor haar, wel een tip:

Beginnen met frans leren. Niet een paar uurtjes per week. Voltijds. Niks anders doen. 35 lesuren per week + huiswerk. Bv Frans voor buitenlanders op een Fr universiteit.

Na 6-12 maand is ze dan operationeel voor de arbeidsmarkt op haar huidige niveau. En mochten jullie ooit terug gaan naar NL: dan komt haar frans altijd van pas.

Groet.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2006-02-16 19:19:52

Het is niet mijn gewoonte om bij voortduring tekenen van goed- of afkeuring te plaatsen bij bijdragen van forumgebruikers. Is ook niet de opzet van dit forum. Ditmaal een uitzondering: van harte eens met de aanbeveling van Wim Vos. Als je in Frankrijk bij Fransen wil werken, moet je (goed) Frans spreken, schrijven en begrijpen.

Wim

avatar#2881
Paul Subelack
Berichten: 85
Reacties: 128

#3 Geplaatst: 2006-02-16 19:35:11

Ik ben het met Wim en Wim eens, maar waar staat dat de bewuste géén

frans spreekt. Haar voorkeur gaat uit naar een

management/dienstverlening funktie.

Lijkt mij eerder, dat haar kennis van de franse taal voldoende is.

Beste Bas infomeer ons.

Vriendelijke groet,

Paul Subelack

avatar#5525
werkzoekende in de provence
Berichten: 3
Reacties: 1

#4 Geplaatst: 2006-02-17 10:02:46

beste paul en wim ( 2x ),

mijn vriendin beheerst de taal op dit moment redelijk, maar zal inderdaad noodgedwongen als volgende stap zich de franse taal volledig meester moeten gaan maken.. haar voorkeur gaat dan ook in het begin meer uit naar b.v. een baan in het call-center-gebeuren waar b.v. nederlands en engels de voorkeur heeft als ze bepaalde klanten te woord zou moeten staan, en van daaruit verder zoeken naar een baan en niet te vergeten natuurlijk haar frans bij te spijkeren.. het gaat er haar voornamelijk om, om zo spoedig mogelijk hier in frankrijk te komen wonen en vanuit een basis verder te zoeken..

bas

avatar#5527
Nalan
Berichten: 0
Reacties: 2

#5 Geplaatst: 2006-02-17 10:26:04

Hallo Forumleden,

Naar aanleiding van bovenstaande is het wellicht handig dat ik mezelf kort voorstel. Mijn naam is Nalan en ik woon en werk in Maastricht. Ik werk als callcenter leidinggevende voor  een energiebedrijf waarbij ik 30 mensen aanstuur. Mijn vriend( Bas) werkt en woont sinds kort in de provence.Ik zou heel erg graag eveneens in de Provence willen wonen en werken en realiseer me terdege dat het beheeersen van de Franse taal een PRÉ is. Ik kan me redelijk goed staande houden in een gesprek maar besef goed dat ik veel tijd moet investeren in het volgen van een cursus.

Zoals Bas al aangaf ben ik min of mer op zoeknaar een baan waarbij echt wordt gezocht naar nederlandse werknemers in Frankrijk die de nederlandse markt kunnen behartigen..

Ik ben blij met elke tip, op-of aanmerking die jullie voor mij hebben.

Groetjes,Nalan

avatar#5386
meerkat
Berichten: 1
Reacties: 8

#6 Geplaatst: 2006-02-21 15:19:47

Beste Nalan,

ik kan je mijn ervaringen geven, het kan voor iedereen toch weer anders lopen.

Ik heb anderhalf jaar vanuit Nederland geprobeerd werk te zoeken, maar na zelfs geen enkel gesprek te hebben gehad ben ik van strategie veranderd.

Ik heb mijn baan opgezegd en ben ter plaatse frans gaan leren en werk gaan zoeken. Ik beschouwde het maar als een investering in mijn toekomst.

Ter plaatste kun je je inschrijven bij het arbeidsbureau, de ANPE, en wellicht op hun kosten frans leren. (Officieel mogelijk, in de praktijk soms moeilijk). Ik heb wel werkzoekcursussen gevolgd via de ANPE om een netwerk op te bouwen. Via vrijwilligerswerk heb ik mijn eerste baan gevonden, een half jaar later de tweede, en nog eens een half jaar later mijn huidige baan. Deze is op het niveau wat ik in Nederland ook had.

De ANPE heeft een website en voor de banen voor hoger opgeleiden (cadre) kun je het beste bij de APEC kijken, www.apec.fr

Neem ook contact op met de plaatselijke nederlandse vereniging als die er is.

Mijn tip is er heen gaan en netwerken, netwerken, netwerken!

Succes

ps, waar in de Provence zoek je, het gebied is nogal groot...

avatar#5531
Elisabeth
Berichten: 0
Reacties: 1

#7 Geplaatst: 2006-02-22 11:19:31

Hoewel ik het helemaal eens ben met de heren hierboven dat Frans leren, en wel zo snel mogelijk, de beste oplossing is, snap ik jullie ook helemaal. Wij willen ook die kant op en hebben gemerkt dat er best mogelijkheden zijn in het zuiden van Frankrijk. Je moet goed zoeken, maar toch.Zeker als je bereid bent te starten met een iets mindere baan, inderdaad als call centre medewerker of zo (en ik bedoel dit zéker niet denigrerend, maar het mindere slaat in dit geval meer op de inkomsten), heb je, denk ik, als Nederlandse een voorsprong als je het Engels goed beheerst, redelijk Duits en Frans spreekt (en natuurlijk ook nog eens Nederlands). Er zijn call centres waar ze de groepen indelen op taalkennis. Ik weet het niet zeker, maar ik kan me zo maar voorstellen dat een ANWB steunpunt iets met je kan. Wat ik ook gemerkt en gezien heb is dat er een grote hub van bedrijven gevestigd is in Sophia Antipolis. Veel IT en dienstverlening enzo, beetje het Silicon Valley of Science Park (Amsterdam Watergraafsmeer) van Zuid Frankrijk, zeg maar. Veel grote, internationale bedrijven ook. Sophia Antipolis ligt boven Cannes. Ga daar eens kijken... http://www.sophia-antipolis.org/

avatar#5527
Nalan
Berichten: 0
Reacties: 2

#8 Geplaatst: 2006-02-22 16:09:55

Beste Meerkat en Elisabeth,

Ik wil jullie alvast bedanken voor het reageren op mijn oproepje.Het is nl. moeilijk, als je verder geen contactpersonen hebt, om helder te krijgen waar je moet beginnen en hoe je dit moet uitvoeren.

Van meerkat begrijp ik dat zij pas resultaten heeft geboekt toen zij de beslissing had genomen om Nederland de rug toe te keren en het vanuit Frankrijk te proberen.Ik vind dat een zeer moedige beslissing maar een beslissing die voor mij niet haalbaar is. Helaas!

Elisabeth..ik ga zeker iets doen met jouw tip, ik had me al voorgenomen om op te zoek gaan in de callcentre branche en/of hotelwezen.Ik beloof jullie dat ik , indien ik stuit op iets bruikbaars, een site of bedrijf dat juist nederlanders aannemt in Frankrijk, jullie hierover zal informeren.

Om terug te komen op de vraag van Meerkat, ik ben op zoek naar een baan in de buurt en omgeving van Avignon,Marseille..

Ik hoor graag van iedereen die bruikbare informatie heeft,

Groetjes,Nalan

avatar#5532
aline
Berichten: 0
Reacties: 1

#9 Geplaatst: 2006-02-22 22:10:55

Hallo werkzoekende,

Ik weet dat er een nederlandes club bestaat in Marseille, wellicht kun je daar informatie over krijgen bij het consulaat in Marseille. Kijk daarvoor op google.Ik heb geprobeerd ze op de web te vinden, maar zonder succes.

Misschien kan je via die hollandse club wat wijzer worden wat betreft jouw plannen.

Succes in ieder geval

Groetjes

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#10 Geplaatst: 2006-02-23 00:15:10

Alle Nederlandse clubs in Frankrijk staan op deze website. Zoek onder Nederlandse Fransen en je vindt ze allemaal.

Wim

avatar#5483
Hans en LDF
Berichten: 6
Reacties: 40

#11 Geplaatst: 2006-02-23 11:00:08

Hallo Nalan,

kijk eens even op http://www.nederlanders.fr/mot.php3?id_mot=25

misschien dat daar wat van je gading bijzit,

groet

Hans

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#12 Geplaatst: 2006-02-23 12:27:32

Dag Nalan en anderen die reageerden,

Spuit elf geeft ook nog modder, daarmee bedoel ik mezelf, maar ik heb misschien wel enige strepen om op te gaan staan, want ik heb destijds een paar jaar bij een Franse organisatie gewerkt in Parijs. Dat kennis van het frans een pré is, of dat je de taal moet kennen, lijken mij understatements. Uitzonderingen daar gelaten, moet je de taal echt goed beheersen en niet alleen de "langue", maar ook de "language", dwz de manier waarop je iets zegt, anders ben je kansloos. Wim Vos onderschat het duidelijk niet met zijn aanbevelingen. Er is nog een andere ideale methode: nl een Franse liefde (de "cours du soir"), maar dat kan op bezwaren stuiten als je al een partner hebt. Voor iemand die auditief is ingesteld, is de aangewezen weg om je gewoon premanent onder te dompelen in een Franse omgeving; Franse kennissen, Franse kranten, Franse TV, Franse sportclub; mijd in Frankrijk hollanders en zeker hollandse clubs. Realiseer je dat je een flinke drempel over moet om in het Frans te kunen dromen en denken, je hebt niet alleen een taalprobleem, maar ook een grote achterstand wat de Franse cultuur betreft; dat kan je alleen maar inhalen door te forceren. Mensen die het niet via hun oren leren, zullen via goede cursussen intensief moeten werken, maar dat gaat veel langzamer. Er bestaan ook universitaire zomercursussen, waaronder zeer goede en die zijn ook nog erg leuk als vakantie (o.a. Montpellier). Tot slot een optimistische noot: als je eenmaal een beetje vlot frans spreekt en vooral een beetje de franse psyche door hebt, dan smelten de meeste Franse gesprekspartners snel, zij hebben daar een heilige bewondering voor en ze weten ook wel dat ze zelf ter zake weinig presteren. 't is ook wel een begrijpelijke emotie: jij komt naar ze toe.

Bonne chance,

jacob