Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

CV ketel op olie

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2006-02-25 12:39:16

Hallo,   Onze CV ketel is inmiddels enigzins "gedateerd". Heeft iemand goede tips waarop te letten bij aanschaf van een nieuwe en een idee met wat voor bedrag ik rekening moet houden?

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#1 Geplaatst: 2006-03-02 08:52:56

Beste Paul,

Je zou kunnen overwegen om in plaats van een gewone olieketel een ketel met een verbeterd of een hoog rendement aan te schaffen.

Die zijn wel duurder maar dat verdien je in brandstofbesparing meer dan terug.

Maar er zijn wel een aantal zaken waarop je moet letten.

Een HR ketel heeft alleen maar zin als je kan stoken met een aanvoer/retour temperatuur van 70/50 graden Celsius of lager.

Meestal lukt dat wel in een oud huis dat altijd al CV had en naderhand is geïsoleerd de radiatoren zijn dan allemaal over gedimensioneerd.

In mindere mate maar toch ook voor een VR ketel aanvoer/retour 80/60 graden Celsius of lager.

Stook je aanvoer/retour 90/70 graden Celsius of hoger dan wordt het VR/HR rendement niet bereikt.

Een hoogrendement ketel is een condenserende ketel, d.w.z. de rookgassen condenseren in de ketel en in het schoorsteenkanaal.

Het schoorsteenkanaal dient dan ook geschikt te zijn voor condenserende rookgassen.

Oude keramische c.q. gemetselde kanalen zijn hiervoor niet geschikt, het condensaat veroorzaakt binnen vocht en roetdoorslag en buiten tevens vorstschade aan de schoorsteen.

Een ketel met een verbeterd rendement condenseert weliswaar niet in de ketel maar veelal wel in het kanaal dus kan dezelfde problemen veroorzaken.

Zowel voor een HR als een VR ketel betekent dat een nieuwe schoorsteen of een oud schoorsteenkanaal renoveren met roest vast stalen flexibele buis bijvoorbeeld.

Ook moet het condensaat worden afgevoerd meestal gewoon via het riool, ik weet de Franse eisen hiervoor niet maar de meeste fabrikanten leveren neutralisatie voorzieningen omdat dit her en der lokaal wordt voorgeschreven in Europa.

Sommige vinden dit condensaat een milieu nadeel maar bedenk wel bij een gewone ketel verdwijnt het allemaal door de schoorsteen in het milieu.

Waar ik niet uit ben en ook niets over kan vinden is, hoe schadelijk is dit condensaat voor de bacteriën in een septic tank, er zitten (hoe weinig ook) olie en zwavel residuen in, wellicht is er een biochemicus onder ons die hierop een antwoord weet.

Vooral HR ketels zijn technische hoogstandjes vol met elektronica, computergestuurd enz. die jaarlijks deskundig onderhoud vragen, van belang is dan ook dat in de buurt een dealer is die dit kan verzorgen.

Ik weet geen Franse fabrikant, het is voornamelijk een Duitstalig gebeuren.

In Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk daar vindt je de meeste fabrikanten.

Dergelijke ketels noemt met in het Duits “Öl-Brennwertkessel”, fabrikanten zijn “Viessmann” die zelfs een wandmodel bouwt, “Buderus”, “Giersch”, “Wolf”, “Brötje”, “Rotex” enz enz.

Met bovenstaande kan je gaan Google-en op zoek naar Franse importeurs en vandaar naar Franse dealers, succes met je keuze.

Rob

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#2 Geplaatst: 2006-03-03 00:38:56

het is dus een rekensom. in eerste instantie zonder milieu aspecten. wat kost de nieuwe ketel, de schoorsteen, de afvoer van het condensaat, het jaarlijks onderhoud van de nieuwe ketel, het renteverlies van de investering en het te verwachten brandstofverbruik. wat kost het onderhoud van de oude ketel en het te verwachten brandstofverbruik. je kunt nu uitrekenen in hoeveel jaar de nieuwe ketel terug is verdiend. vervolgens kun je de meer ideale aspecten als het milieu meewegen. ik ben benieuwd op de uitslag van de sommen als iemand dat redelijk realistisch kan. de levensduur van oude systemen is, denk ik hééél lang, gezien de simpele techniek. de levensduur van nieuwe techniek kan ik niet inschatten. wie wel?fons

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2006-03-03 07:56:07

Ik zou als ik jou was zeer zeker denken over een HR ketel op propaan gas. Veel eenvoudiger aan te leggen (veel minder condensaat) en de brandstof is veel eenvoudiger te verkrijgen.

Viessman is een bekend merk in Frankrijk. Ik ken in Tououse so wie so al een (grote) dealer.

Je moet inderdaad een ketel nemen die ook bij koude winters met 60 graden keteltemperatuur jouw huis kan warmstoken.

Fons zegt dat een installatie heel lang meegaat. Helaas heeft Fons het daarbij over de technische levensduur. De economische levensduur van de ketelinstallatie is minder dan 10 jaar! D.w.z. hij wordt m.n. de hardheid van het water steeds minder efficient. 

Als de rest in orde is, is hoeft het aanschaffen van een nieuwe ketel niet extreem duur te zijn (maar dat hangt van je portemonai af). Denk aan ongeveer Eur 6000.- incl. plaatsing.  En dat is niet veel voor warme voeten. Gegeven de prijsontwikkeling van de brandstof haal je dat er met de besparing wel uit.

Kijkend in de toekomst, is wellicht ook electrische verwarming te overwegen. Ik heb dat zelf in het Noorden van America een paar jaar gehad (zeer koud soms) en het is mij prima bevallen. In Frankrijk wordt electriciteit door nucleaire centrales opgewekt en er zal minder druk zijn op de prijs dan op die van de geimpoorteerde olie. Er zal zelfs zware druk zijn om electriciteit niet de prijsontwikkeling van die olie te laten volgen (de Fransen staan zo met vlaggen en leuzen op straat). Het zou dus wel eens een strategisch juiste keus kunnen zijn. Ik zie hierbij af van alle lokale aspecten (situatie in jouw huis).

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#4 Geplaatst: 2006-03-03 11:38:57

Deze discussie zit helemaal op de verkeerde plaats, hoort thuis in de rubriek Bouwen, klussen. Graag aldaar voortzetting.

Wim

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2006-03-04 05:34:06

Ja, Wim,

zie in de rubriek 'Bouwen, klussen ...'

de draad 'CV-perikelen: HR, VR'.

Christian von Klösterlein