Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

waarde 2e huis

Auteur Bericht

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#0 Geplaatst: 2006-02-28 13:01:33

Voor de belastingen (in NL) moet er weer ingevuld worden wat de waarde is van het onroerende goed in Frankrijk.Is er nu niet een simpele en aanvaardbare omrekening op basis van de "valeur lacative" ?In mijn geval zou dat (misschien) neerkomen op 20 maal de "valeur locative brute".Wat denken jullie er van?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-03-02 22:14:31

Ik heb heel voorzichtig een paar euro erbij opgeteld want ik vertrouw de fiscus voor geen cent.  Aan de andere kant stel dat je het verkoopt voor 10x meer en je koopt weer iets anders dan zal deze fiscus zeggen: meneer hoe komt u aan dat zwarte geld?

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#2 Geplaatst: 2006-03-03 11:58:52

Ik snap niet zo veel van je reaktie. Het gaat mij nu alleen even om de verhouding tussen de valeur locative en de waarde die je opgeeft aan de fiscus in NL.

avatar#3174
Sue
Berichten: 23
Reacties: 85

#3 Geplaatst: 2006-03-03 19:43:35

De belastingdienst is duidelijk over 2e woningen in het buitenland. Economische waarde opgeven in Box 3.

Maar op deze site heeft gestaan dat je dit bedrag weer kunt aftrekken wegens dubbele belastingen. Welke dubbele belastingen? De Tax d' Habition? Of de Tax Foncieres? Ik heb het iemand van de Nederlandse belastingdienst gevraagd, maar die wist van niets. Een verzoek voor aftrek ter vookoming van dubbele belasting, zou volgens hem weinig kans van slagen hebben. "Economische waarde opgeven in Box 3 en verder niets," was zijn commentaar.  

Wim, nu iedereen weer met zijn aangifte worstelt, wil je nog eens aandacht besteden aan het onderwerp. Met name wetteksten, waar mee we de belastingdienst te lijf kunnen gaan, zijn welkom.

Onderstaand teksten uit het aangifteprogramma van 2005.

Waarde tweede woning

Als u een tweede woning in Nederland had en die woning in 2005 30% of meer van de tijd tot uw beschikking had, geef dan de WOZ-waarde met als peildatum 1 januari 2003 aan.

Had u de woning voor minder dan 30% van de tijd tot uw beschikking (bijvoorbeeld door verhuur), of is het een woning in het buitenland, geef dan de waarde in het economische verkeer aan.

 

Aftrek ter voorkoming van dubbele belastingAls u in Nederland woonde en bezittingen in het buitenland of inkomsten uit het buitenland had, moet u hiervan in Nederland aangifte doen. Ook als de bezittingen of inkomsten in het buitenland al belast waren. Om te voorkomen dat u dubbele belasting moet betalen (in Nederland en in het buitenland), kunt u een verzoek doen voor aftrek ter voorkoming van dubbele belasting.

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#4 Geplaatst: 2006-03-04 12:03:00

Dat verzoek om aftrek wordt gehonoreerd ook, geen enkel probleem.

Het enige waar het huis dan nog in meetelt is het verzamel inkomen, dat kan van belang zijn voor de drempel voor aftrekbare kosten en/of subsidies.

Het gaat erom dat je Franse huis in principe onder de Franse vermogensbelasting valt, al zal je die alleen hoeven te betalen als het om een heel duur huis gaat.

Antonia

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2006-03-04 13:03:10

Ted, Sue en Antonia,

ik heb, toen ik met de belastinginspecteur over iets anders moest praten, ook dit probleem aangekaart.

Heel duidelijk:

1. Huis in het buitenland hoort in box 3.

2. In het betreffende veld 'aftrek ter voorkoming van dubbele belasting' de waarde van het huis zetten.

3. Het gaat om de zogenaamde 'waarde in het economisch verkeer'. De werkelijke waarde van het huis interesseerd de fiscus niet echt, want door de onder 1) en 2) genoemde behandeling leidt dit toch tot geen Nederlandse belasting. De koopsom of elk daaruit afgeleid aannemelijk cijfer is OK.

4. Pas als het huis verkocht wordt heeft de Nederlandse fiscus weer een reëël getal in handen dat dan als basis voor de vermogensbelasting dient. Dus niets zwart geld.

Aldus de Inspecteur der Directe Belastingen te Utrecht.

Je betaalt dus normaliter in Frankrijk de taxe foncičre en de taxe d'habitation en in Nederland niets.

Christian von Klösterlein

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#6 Geplaatst: 2006-03-04 13:06:54

Inderdaad, je vermogen wordt in feite weer gereduceerd met hetzelfde bedrag.Daarom is de waarde dus niet echt van groot belang.Toch blijf ik nog steeds zitten met de vraag over die waarde. Je moet de marktwaarde opgeven. Wat geven jullie op in verhouding tot die valeur locative ?

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#7 Geplaatst: 2006-03-04 13:08:55

Inderdaad, je vermogen wordt in feite weer gereduceerd met hetzelfde bedrag.Daarom is de waarde dus niet echt van groot belang.Toch blijf ik nog steeds zitten met de vraag over die waarde. Je moet de marktwaarde opgeven. Wat geven jullie op in verhouding tot die valeur locative ?

avatar#3174
Sue
Berichten: 23
Reacties: 85

#8 Geplaatst: 2006-03-04 18:03:50

Ik ben blij te lezen, dat het dus kennelijk mogelijk is, de aftrek ter voorkoming van dubbele belasting.

Het bepalen van de economische lijkt mij niet zo moeilijk. Ga eens kijken bij makelaars wat er te koop staat en vraag dan jezelf af waarvoor je het zou willen verkopen.

Enne ..... Cristiaan, ik begrijp dat je heel wat voor je kiezen hebt gehad, maar de vorige foto vond ik veel vrolijker.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#9 Geplaatst: 2006-03-04 19:12:10

Bij de huidige belastingwetgeving valt zo'n tweede huis in het buitenland voor wat betreft de inkomstenbelasting inderdaad in box 3. Dit betekent dat 1,2 % belasting wordt geheven op de waarde van dat Franse bezit. Op grond van de aftrek ter voorkoming van dubbele belasting mag dit bedrag gelijk weer in mindering worden gebracht. Dit betekent dat geen inkomstenbelasting is verschuldigd over de buitenlandse woning. Door de werking van het Arrest De Groot (staatsblad april 2005) is er voor de Belastingdienst geen direct heffingsbelang meer voor de in het buitenland aangehouden onroerende zaken. De nadruk zal daarom veel meer liggen op de vraag naar de herkomst van de gelden ter financiering van de onroerende zaken. Is het onroerend goed gefinancierd met zwart geld of met geld dat is opgenomen van een bij de fiscus onbekende buitenlandse bankrekening? Is dat het geval dan kan een navorderingsaanslag worden opgelegd. Wie zijn buitenlandse woning in het verleden nooit heeft vermeld in de belastingaangifte en  gebruikmaakt van de inkeerregeling, zal geen aanslag ontvangen van de Belastingdienst.  De waarde kan uiteraard worden verminderd via de aftrek van de schulden op dat huis. Voor de bepaling van de waarde van het Franse huis woning moet men kijken naar de waarde ervan in het economische verkeer en moet een gemiddelde zijn van de waarde die is gemeten op 1 januari en 31 december. Deze waarde kan blijken uit een taxatierapport, maar dat zullen weinig mensen laten opstellen, het wordt meer een kwestie van schatten en de marktprijzen in je omgeving in de gaten houden.

Wim

avatar#3174
Sue
Berichten: 23
Reacties: 85

#10 Geplaatst: 2006-03-05 08:15:36

De belastingdienst is dus vooral geďnteresseerd in de herkomst van het geld, waarmee het huis is gekocht.

Ik heb het huis samen met anderen, van mijn moeder gekregen. Ze heeft het in 1991 op naam gezet van haar kinderen. Wij zijn bloot eigenaren en zij is vruchtgebruiker. Ik heb een tabel waarin is af te lezen, wat de waarde is van het bloot eigendom en de waarde van het vruchtgebruik. Tot voor kort was ik de enige die in Nederland woonde, maar inmiddels woont mijn moeder ook weer hier. Ik ben van plan om dit jaar op mijn belastingaangifte (mijn deel van) de waarde van het bloot eigendom te vermelden op de belastingaangifte van mijn moeder de waarde van het vruchtgebruik. En deze bedragen dus gelijk weer afvoeren ter voorkoming van dubbele belasting.

Maar wat vindt de bealstingdienst van een grote "schenking" aan de kinderen in 1991 waarvan, door het kind dat in Nederland woonde, nooit melding is gemaakt? Weet iemand hoe dat in Nederland ging in 1991? Toen kwam het volgens mij wel vaker voor, dat ouders hun huis aan de kinderen schonken.

gr.

Sue

avatar#3231
Gerrit (71)
Berichten: 1
Reacties: 41

#11 Geplaatst: 2006-03-10 12:33:44

Ik heb in box 3 de waarde van ons tweede huis opgegeven op basis van de franse OZB. Die kon ik uit de aanslag opmaken (ongeveer 10% lager dan de aankoopprijs in 2004, dus dat klopt wel).

Voor de aankoop hebben we een tweede hypotheek op ons huis in NL gesloten. Het bedrag daarvan kun je aftrekken van de waarde van het huis in France. Dat heb ik niet gedaan, ik heb het afgetrokken van ons vermogen in NL. Volgens mij is dat gunstiger: de aftrek voorkoming dubbele belasting wordt hoger.

Ik denk dat dat kan, het zou niet kunnen als we onze hypotheek in france zouden hebben afgespoten.

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#12 Geplaatst: 2006-03-10 14:02:14

Ik neem aan dat je met franse OZB de taxe fonciere bedoelt.Mijn vraag is dan: hoe heb je de waarde van je huis kunnen opmaken uit die aanslag ?

avatar#3231
Gerrit (71)
Berichten: 1
Reacties: 41

#13 Geplaatst: 2006-03-10 18:48:42

Ted, inderdaad bedoel ik de tax fonciere. Achterop de aanslag staan bij mij een heleboel getallen in de rubrieken batis en non-batis. Ze nemen de waarde in duizendtallen. Dus als er bij batis staat 150 x 2% = 3.000, is de waarde 150.000. Staat er bij non-batis 40, dan is de totale taxatiewaarde 190.000.

avatar#3231
Gerrit (71)
Berichten: 1
Reacties: 41

#14 Geplaatst: 2006-03-12 14:48:43

N.a.v. een mailtje van Ted heb ik e.e.a. nog eens nagekeken, maar ik geloof dat van mijn vorige bericht niet veel klopt. Bij ons kwam het wel zo uit, maar dat was toeval. Op de toelichting hebben ze het over valeur locative. Huurwaarde? Die is nauwelijks te controleren.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#15 Geplaatst: 2006-03-12 18:42:51

Beide lokale belastingen zijn gebaseerd op de kadastrale huurwaarde (valeur locative cadastrale brut), waarna er nog tal van toeslagen volgen, een onderscheid wordt gemaakt tussen bebouwd en onbebouwd en jaarlijks prijsaanpassingen plaatsvinden. Gebruikers/eigenaren van vakantiewoningen moeten ook deze gebruikersbelasting betalen. Op het aanslagbiljet is de kadastrale waarde van je huis niet te vinden, wel staan de grondslagen vermeld: voor de taxe foncičre is die 50% van de valeur locative cadstrale voor het bebouwde deel en 80% voor het onbebouwde deel. Voor de taxe d’habitation is de belasting 50% van de huurwaarde. Op het gemeentehuis is een kopie te vragen met alle bedragen en kengetallen. Met die bedragen is de waarde tot de 100% terug te rekenen.

 

Wim

 

avatar#3231
Gerrit (71)
Berichten: 1
Reacties: 41

#16 Geplaatst: 2006-03-13 09:17:29

De waardebepaling in NL lijkt me wat inzichtelijker dan in Frankrijk. Uit de toelichting op de aanslag blijkt inderdaad hetgeen Wim hierboven beschrijft. Bij ons is de base non-baties 28. Als dat 80% is, zou de huurwaarde 35 zijn. Zijn dat euro's? Is dat per jaar of per maand? Zelfs per maand lijkt me dat voor een perceel van 5.500 m. wat weinig. En misschien is het zelfs wel per jaar???

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#17 Geplaatst: 2006-03-13 11:45:15

Dat je dat op de mairie kan informeren wist ik wel, maar ben voorlopig niet in de buurt.Hebben anderen dat al eens opgehaald, en zo ja wat zijn ze daar wijzer van geworden ?

avatar#1773
winston
Berichten: 1
Reacties: 12

#18 Geplaatst: 2006-03-14 13:37:40

Volgens mij hoef je niet naar het gemeentehuis in Frankrijk als je de gegevens van de taxe foncieres hebt. Wim heeft de meeste informatie gegeven, maar heeft niets gezegd over de

coefficient.

Laten we beginnen met de Nederlandse situatie. Is de WOZ waarde van je huis in Nederland €200.000 (taxatie waarde), dan is de huurwaarde 0,85% hiervan, dus €1700.

Met de Franse situatie weten we de base getallen. Laten we ook een voorbeeld nemen: baties = €800 en non-baties = €240. Gebruiken we de 50% en 80% regel van Wim, dan krijgen we een huurwaarde van 1600 + 300 + €1900. Maar dan zie ik dat het coefficient de revalorisation voor 2005 is vastgesteld op 1,018 door het parlement. Taxatie waarde wordt dus 1,018 x 1900 x 100 = €193420.

Misschien kan iemand anders mijn berekeningen veriferen?

Winston

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#19 Geplaatst: 2006-03-14 16:14:15

Waar komt die factor 100 vandaan ?

avatar#1773
winston
Berichten: 1
Reacties: 12

#20 Geplaatst: 2006-03-15 10:29:22

Ik nam aan dat het coefficient een percentage getal is (net zoals het Nederlandse factor), daarom de factor 100.

Winston