Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Over het forum en de website

Over het forum en de website

De plaats voor reacties op vorm en functie van dit forum en de website Wonen en leven in Frankrijk

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

ik wil niet emigreren

Auteur Bericht

avatar#3523
anna
Berichten: 10
Reacties: 29

#0 Geplaatst: 2006-03-05 21:45:37

sinds een half jaar wonen we nu permanent in frankrijk en weten nu al dat we niet meer terug willen naar nederland (ons huis hebben we al 10 jaar voor de vakanties gebruikt) we willen nu ons huis in nederland gaan verkopen MAAR we willen ons in Nederland laten inschrijven in de woning van mijn zuster. om zodoende voet aan wal te houden in Nederland ivm allerlei zaken zoals VUT uitkering en ziektenkostenverzekering. wie heeft ervaring en kan ons tips en advies geven hierover?

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2006-03-05 23:35:53

Nogal wat mensen doen dat, wonen in Frankrijk maar ingeschreven blijven in Nederland. Ik heb het altijd wat vreemd gevonden, maar er zijn soms wel geldige argumenten voor te bedenken. Wel staat vast dat je bij een pensioen of VUT-uitkering gewoon in Frankrijk kunt wonen. De gelden worden overgemaakt naar je NL of FR rekening (er wordt dan zelfs geen AOW-premie meer ingehouden en je kunt kiezen voor de voordeliger Franse belastingplicht). Uitkeringen gaan ook probleemloos naar je NL of FR rekening (geen AOW- of loonbelasting als je voor dat laatste de vrijstelling loonheffing in 'Heerlen' aanvraagt; wel uiteraard de ellende van de inhoudingen door de nieuwe zorgverzekeringswet). Wat het laatste betreft is het nuttig om nu te onderzoeken wat voordeliger en meer praktisch is. Nederlanders in het buitenland betalen een 30% lagere AWBZ-premie, maar ontvangen geen AWBZ-zorg in het buitenland omdat deze daar nauwelijks bestaat.

Wim

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2006-03-05 23:38:36

Deze draad is helemaal op de verkeerde plek gestart. Wie verder wil deelnemen gelieve de discussie voort te zetten onder de rubriek Geldzaken.

Wim

avatar#3523
anna
Berichten: 10
Reacties: 29

#3 Geplaatst: 2006-03-09 14:33:28

beste wim, bedankt voor je reactie, maar ik zocht eigenlijk naar de andere kant van het verhaal, wat we precies in nederland moeten doen, we betalen een klein bedrag aan mijn zus omdat voor haar de reinigingsrechten hoger worden omdat we nu met 5ven poepen i.pv met zijn 3en. komen er nog meer zaken bij kijken? we hoorden van het feit dat we verplicht zijn een fiscaal partnerschap aan te gaan met mijn zus????. ik heb al op de nederlandse belasting site gespeurd, maar wordt daar ook niet echt wijzer van. Bovendien ben ik echt blond... dus.

En ik begrijp dat je het beter vind om te emigreren, maar om die zelfde blonde reden zie ik enorm op tegen al die administratieve rompslomp en eens ( hopelijk nog lang) zullen we misschien toch weer naar nederland teruggaan. Ik zie mezelf niet in een maison de retraite intrekken hier in frankrijk, dan ben ik toch weer graag in nederland (ook weer dichter bij de kinderen voor de broodnodige bezoekjes aan "oma"

sorry dat ik op de verkeerde plaats ben gestart, maar ik vind de juiste plaats vinden ook weer zo moeilijk, iik denk dat het hoog tijd wordt om mijn haar te gaan verven. (grapje)

groetjes Anne

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#4 Geplaatst: 2006-03-09 15:08:29

hoi anne, 

een blonde roodbol????

ik ben wel heel benieuwd naar je bevindingen. wil tzt ook naar ldf verhuizen maar heb nog niet echt nagedacht over hoe dat dan zou moeten als we echt oud worden. t lijkt me ook niet fijn om dan de rust en de ruimte op te moeten geven in ruil voor een nederlands bejaardentehuis. bbbbbrrrrrrrrrrrrrr! moet ik echt niet aan denken! maar wat dan wel?

jouw vraag roept bij mij een heleboel vragen op!

salut,

marjorie (bruin haar met blonde hersens op sommige gebieden)

avatar#5519
W. Labots
Berichten: 0
Reacties: 99

#5 Geplaatst: 2006-03-09 17:03:31

Dag Anna,

Je zit altijd goed als je jezelf als een (d..) blondje omschrijft, want dan zien mannetjes zoals ik zich spontaan geroepen om behulpzaam te zijn.

Het probleem met blondines is echter dat ze niet zo scheutig zijn met informatie. Laat ik mijn best doen om vraagpuntjes in te vullen.

Jullie zijn echtpaar (of wettelijk iets hetzelfde), verkopen je huis, en trekken formeel in bij een zuster. Ik leid uit de gegevens af dat de zuster in een eigen koophuis woont. Zo lang de zuster met man en (ik vermoed) kind geen uitkering of pensioen (aow) heeft waarin sprake is van een 'samenwoningsartikel' (bijv. de aow kent in dit opzicht criteria) is er weinig aan de hand.

Je schrijft je uit in je oude gemeente, die dit automatisch doorgeeft aan je nieuwe, plus aan een aantal instanties w.o. de Belastingdienst. Je zuster stelt een kamer beschikbaar (al dan niet gemeubileerd), en checkt voor alle zekerheid nog even met haar hypotheek of het allemaal onder de (toegestane) kleine lettertjes valt.

Je verwittigt je zorgverzekeraar en kiest een lokale huisarts.

Je nieuwe adres vormt het centrale punt waar al jullie formele post binnenkomt. Ook jullie bankafschriften. Natuurlijk hebben jullie in je Franse huis internet zodat jezelf dagelijks op de hoogte blijft van alle financiële mutaties.

Bij je zorgverzekeraar vraag je een 'europese zorgpas' aan, en je woont heerlijk in LdeF.

Ik denk wel dat de meer ervaren Frankrijkgangers/bewoners je hier nog een aanvullend advies kunnen geven. Ik denk namelijk dat het zinvol is bij je zorgverzekeraar ook nog een aanvullende reisverzekering af te sluiten, gezien het uitkeringspercentage in Fr.

Ik heb altijd begrepen dat zorgverzekeraars er geen probleem mee hebben als je drie maanden elders verblijft (inmiddels dringen geruchten tot mij door dat het ook best zes maanden mogen zijn, maar dat weet ik niet...). In ieder geval ben je een kwartaal verzekerd voor medische zorg.

Maar het is de vraag of het in NL allemaal goed loopt. Er kunnen vragen rijzen over de woonruimte. Wordt er huur betaald?, etcetera.

Teneinde aan eventuele discussies snel een einde te maken, kan beter een pro forma huurcontract worden opgemaakt. Dat betekent dat indien de verhuurder in eigen huis een kamer verhuurt voor een bedrag dat onder de circa 3.900 euro p/j ligt, er verder belastingtechnisch geen probleem is. Onderling is dan met je zuster over de verrekening daarvan (de huur moet wel formeel worden gestort) een afspraak te maken.

Zo'n huurcontract is altijd prettig als er vragen komen. Je stuurt dan een kopie op en eventueel afschriften van bankrekeningen.

Mochten er bepaalde zaken zijn (zorgverzekering?) die je buitenlands verblijf aan een maximum doorlopende periode binden, zorg dan er voor: hetzij zo nu en dan in NL te zijn en daar vooral te pinnen en dat met bijv. benzinebonnen te bewijzen (dus oppassen met je internetmutaties vanuit LdF!). Heb je een aardige zuster die je durft te vertrouwen (je hoort: ik ben een achterdochtig persoon, maar die heb je nou eenmaal op mijn leeftijd waarin veel ervaring opgehoopt zit :-) dan kan zij natuurlijk ook met één van je bankpassen plus pincode je aanwezigheid in NL aantonen. Je eigen voorstellingsvermogen en je zusterlijk vertrouwen in de mensheid kan je hierbij assisteren.

Ik weet niet hoe het zit in Fr. want ik ben zelf niet woonachtig in dit m.i. pracht land, maar het zou kunnen dan je vanwege bijv. belastingplichtigheid ook moet oppassen met je 'identificieerbaar' gedrag in LdF. Ik hoop dat mede-forummers hier de helpende advieshand geven.

Willem Labots

(die nu eenmaal gevoelig is voor de snaar die d.... blondjes raken)

avatar#5519
W. Labots
Berichten: 0
Reacties: 99

avatar#3523
anna
Berichten: 10
Reacties: 29

#7 Geplaatst: 2006-03-09 23:17:24

bedankt willem, dat waren hele goede tips, waar ik niet bij stilgestaan heb ( huurcontract en zorgverzekering, maar zeker ook het pinnen in NL) we gaan ermee aan de slag. en je links komen hierbij prima van pas. Bedankt!

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#8 Geplaatst: 2006-03-10 01:11:59

Ik wil echt nuttig adviezen verstrekken over het wel of niet aanhouden van een postadres in NL, maar het moet echt op een andere plek in dit forum gebeuren. Dus Anna, plaats je vraag nogeens en dan in bijvoorbeeld de rubriek Geldzaken of Huizen kopen.

Deze rubriek is bedoeld om te babbelen en te vragen over het - technisch - functioneren van site en forum.

Wim