Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

schoorsteen dichtgemaakt

Auteur Bericht

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#0 Geplaatst: 2006-03-08 13:30:05

Waarde forumgenoten. Het is allemaal gelukt, de overdracht van nu ons huis in Frankrijk en zelfs de aanschaf van een belendend stukje grond voor de afvloeiing van de septic tank. Natuurlijk liepen we nog tegen allerlei verrassinkjes aan. We hadden een Franklin kachel meegenomen, die heel mooi in de schouw van de grote kamer past. In die kamer stond eerst pontificaal in het midden een cuisinière au bois waarvan de kachelpijp aan de voorkant bóven de schouw in de schoorsteen verdween. Ik wil de kachel niet voor, maar in de schouw hebben. Dus haalde ik de plank die de onderkant van de schouw afdekte, weg om keurig een aantal – verplichte, naar het schijnt - metalen kachelpijpen omhoog te schuiven. Echter de schouw blijkt bovenin op zo'n 1,75 meter hermetisch dicht te zijn gemaakt. Het lijkt gestort beton. De vorm van de mal is zichtbaar. Dat beton moet dan via de opening aan de voorkant er in zijn gestort. Ik wil nu aan de onderkant een gat proberen te boren om te zien hoe dik het beton is en of ik het dus weg kan krijgen. Iemand wel eens eerder zoiets gezien en zijn er adviezen te verkrijgen?   Vriendelijke groet,   Frans

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#1 Geplaatst: 2006-03-08 22:51:26

Frans,

De dichtgemaakte schoorsteen verklaart waarschijnlijk de entree van de vorige kachel aan de voorzijde van de schouw. En van mijn schoorstenen had eenzelfde nieuwe doorvoer. Het maken van een gat zoals jij voorstelt in de gestorte plaat zou naar mijn mening wel mogelijk moeten zijn. Ik zou allereerst controleren of de plaat gewapend is. Misschien kun je daar een leidingzoeker voor gebruiken. (dingetje dat bij aankoop van veel boormachines gratis wordt geleverd)

Daarnaast zou ik controleren hoe de plaat is verankerd in de binnenzijde van de schouw.

Pas als je met enige zekerheid hebt vastgesteld dat de plaat goed is verankerd in de schoorsteenwand zou ik met een boorhamer of iets dergelijks gaan hakken. Indien je niet kunt vaststellen of de plaat in de wand is verankerd loop je naar mijn mening het risico dat het ding tijdens de werkzaamheden in z'n geheel of een paar grote brokken omlaag komt denderen. Da's niet fijn.

Indien het je niet lukt vast te stellen of de plaat is verankerd en/of gewapend is zou ik hem sowieso onderstempelen tijdens de werkzaamheden.

Ook kun je wat aanwijzingen krijgen als je de bekisting weghaalt. Al met al een klus om met enige omzichtigheid ter hand te nemen.

succes Jeroen B,   62

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#2 Geplaatst: 2006-03-09 12:13:33

Ik denk dat er een hele hoop creosoot en andere troep op de betonnen plaat ligt. Dus als je door het beton heen bent, dan ben je nog niet klaar.

avatar#3521
hans
Berichten: 5
Reacties: 90

#3 Geplaatst: 2006-03-09 13:43:31

Precies, dat wilde ik ook al zeggen.

Een aanvulling misschien:

Als je de haard opnieuw gaat aansluiten en dus een nieuwe afdichting gaat maken met rookkanaal erin, zorg dan ervoor dat alles wat uit die schoorsteen uit zichzelf naar beneden valt niet in je schoorsteenpijp terrecht komt dus in je kachel. Je moet dus een soort trechter konstruktie maken, geen vlakke plaat maar twee schuinstaande wanden, links en rechts naar een centraal punt.

Dat centrale punt moet je open kunnen maken om te reinigen en er moet een veger (niet een mannetje) doorheen kunnen. Dat zijn van die stokken die je aan elkaar schroeft met een stalen bezem erop. Te koop bij elke bricoleur.

Ik zal zeggen wat ik zelf heb gedaan.

Ik heb een vlakke adichting gemaakt met losse staalplaten. Hierin met de decoupeerzaag een rond gat gemaakt.

Als ik wil vegen dat doe ik een bril op, stofmasker en haal die staalplaten even weg.

Voordeel: ik kan goed vegen en kan altijd nog een openhaardvuur maken door de kachel even weg te schuiven.

succes, Hans

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#4 Geplaatst: 2006-03-09 23:22:44

Dank voor de tips. Ik denk inderdaad dat als het beton doorboord is, er veel vuil naar beneden komt. Daarom eerst maar eens een klein gaatje maken en zo de troep bij beetjes er uit halen. Overigens is er vanuit buitenmuur een klein luikje in de schoorsteen op zo’n 2 meter hoogte. Ik denk dat ik daar ook al wat vuil door weg kan scheppen.

Ik hoop maar dat de betonlaag niet te dik is, want anders zal het een behoorlijke tijd duren voor ik er doorheen ben. En ik moet inderdaad voorzichtig zijn met boorhameren om niet in één keer een kwart ton beton naar beneden te laten vallen. Stutten is daarvoor een mooie verzekering. Over een paar weken weet ik meer. De waarschuwing van Hans om nieuwe rotzooi niet in de kachel zelf te laten vallen, maar op te vangen, neem ik zeker ter harte.

Groet,

Frans

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2006-03-10 09:45:15

Hoort er niet direct bij, maar 'ter leeringhe en vermaeck':

Ik had onze openhaard gereviseerd (compleet gesloopt en weer opgebouwd, daarbij onder meer vuurmond kleiner gemaakt en luchtoevoer van buiten aangelegd) en hij brandde heerlijk, zonder last van rook in het huis.

Tot ik op de bovenverdieping nieuwe elektrische leidingen legde. Omdat het zo mooi uitkwam heb ik die op klemrails langs de schoorsteen willen leggen. Bij drie rails ging het goed, maar bij de vierde zakte de boor meteen weg. Moest ik de volgende dag verder uitzoeken. Maar toen wij s'avonds weer de openhaard stooktem was er op de bovenverdieping een lichte rookgeur te verkennen.

Wat was het geval? Een vroegere aansluiting op de bovenverdieping was blijkbaar met 'des briques creuses' dichtgemetseld, en daar was ik doorheen gekomen. Deze holle bakstenen heb ik vervangen door massieve en dan daarop mijn klemrails vastgeschroefd.

Christian von Klösterlein

- Wie niet van zijn eigen fouten leert ... -

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#6 Geplaatst: 2006-04-19 12:51:35

Ter afronding: Na een hele dag boren en beuken heb ik een keurig gat van 20 cm diameter in de betonnen afsluiting van de schouw gemaakt. De laag was een centimeter of tien dik en twee keer gewapend...

De hoeveelheid vuil viel overigens reuze mee, slechts enkele centimeters roet. Vlak boven het beton zat namelijk een klein afvoerpijpje naar buiten om het regenwater dat in de schoorsteen viel weg te laten lopen. Met het water vloeide ook het losgekomen roet weg. Door het nieuwe gat zag ik een loeier van een schoorsteen waardoor de kerstman en zwartepiet tegelijk konden afdalen - onderop zeker een meter breed en boven nog wel een halve meter. Ik heb er inmiddels 8 meter pijp in geschoven en de kachel brandt als een lier.

Groet,

Frans

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2006-04-19 13:01:25

Frans,

gefeliciteerd met je succes.

Uit je verhaal maak ik twee dingen op:

1. Jullie zitten in het huis in Frankrijk

2. Het is er zo koud dat je de kachel moet stoken.

En:

Weet je wat bij alle kluswerkzaamheden de meeste tijd in beslag neemt? Het denkwerk!

Christian von Klösterlein