Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Ventilatiegat door dikke muur

Auteur Bericht

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#0 Geplaatst: 2006-03-08 13:32:16

Waarde forumgenoten, In mijn pas aangeschafte huis ga ik een badkamer en een keuken aanleggen. Voor beide ruimtes wil ik een ventilatie. De weg met de minste weerstand is een brede afvoerpijp door de vloer naar de kelder, waar voldoende openingen met de buitenlucht zijn. Mooier, want minder pijpen zichtbaar, is direct een ventilatieopening door de muur, maar die is van ‘pierre’ en een halve meter dik. Hoe kom ik daar het best door heen? Met vriendelijke groet, Frans

avatar#3120
Jan Jan
Berichten: 5
Reacties: 19

#1 Geplaatst: 2006-03-08 14:38:58

Dag Frans,

Wat ik net gedaan heb, is een steen uit de binnenmuur gewipt en met een ijzeren staaf ( betonijzer) en een moker van binnenuit (met beleid!) door de puinlaag een buitensteen eruit geslagen. Let wel op dat de steenkeuze als mogelijk zowel binnen als buiten, overeenkomt met de diameter van de buis die je wilt plaatsen ( dus niet enorme keien wegtikken als dat niet hoeft).

Als het gat binnen en buiten niet precies op lijn is en je moeite hebt om de pijp er doorheen te krijgen, kan je pvc makkelijk buigen door het voorzichtig rondom te verwarmen op de plek die je wilt buigen. Pijp in het gat en om de buis dicht smeren met cement.

Mvg, Jan.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2006-03-09 06:51:13

Beste Frans,

Bij onze nieuwe badkamer leg ik een verticale afvoerbuis door het plafond naar de zolder. Geeft natuurlijke trek, ik hoop dan geen ventilator nodig te hebben. Ik gebruik die platte PVC ventilatiekokers van 50x100m.

Gat door een muur kan natuurlijk ook. De werkwijze hangt sterk af van de kwaliteit van de muur. Bij mij lukte het niet zo eenvoudig als bij Jan Jan. Bij een dikke natuurstenen muur moet je er rekening mee houden dat die uit een binnen‑ en een buitenblad bestaat – zie het verhaal van JanJan; ertussen was in ons huis een vulling van leem, puin en stro

Bij het maken van gaten moet je hiermee rekening houden, en voor een groter gat (zeg maar 15-20cm diameter of in het vierkant) is het doelmatiger hele stenen uit de muur te halen. Zoek een plek waar een grote steen in de muur zit die als latei boven het gat kan werken. Dan bik je de kleinere stenen onder deze grote los en haalt ze uit de muur. Als je door het binnenblad heen bent kan je de ‘vulling’ eruit halen. Voor je hieraan begint moet je trachten het uitrollen van de muurvulling tegen te gaan. Alle middelen zoals het inproppen van krantenpapier, het afsmeren of het inschuiven van een omgekeerde oude dakgoot zijn geoorloofd. Ook ingespoten PUR-schuim kan soms helpen de binnenlaag te stabiliseren. Dan in de buitenlaag op dezelfde manier een gat maken.

Bij één poging een gat van dit soort de maken stond ik plotseling voor een opening van bijna een meter hoog – zo veel stenen moest ik eruit halen omdat die los zaten of door het verwijderen van anderen los waren geraakt.

Dan plaats je de afvoerkoker of de buisventilator in het gat, ondersteunt die om hem in positie te houden, en metselt het gat met passende stenen weer dicht.

Ik zou het vermijden stenen in de muur met een al dan niet pneumatische hamer of beitel te splijten. Je destabiliseert hiermee het verband in de muur. Het is beter helemaal niet in de steen te hakken of te breken maar uitsluitend hele stenen uit de muur te verwijderen, ook al wordt het gat hierdoor nóg groter. Ik heb muren gezien die bij het maken van een opening van de begane grond tot aan de dakgoot ingestort zijn.

Het is geen schande nu af te haken en een ervaren metselaar in de arm te nemen. Maar met geduld, gevoel en voorzicht moet het toch lukken! Misschien heb je ook zo’n stevige en enigszins regelmatige muur als JanJan. Ik wens je veel succes met je badkamer- en keukenafvoer.

 

Christian von Klösterlein

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#3 Geplaatst: 2006-03-10 15:38:11

Ik zou nooit aan dat gat beginnen omdat je er geen goeie ventilatie mee kunt bewerkstelligen. Alleen als je er een ventilator in zou stoppen, maar dan kun je waarschijnlijk net zo goed via het dak.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2006-03-10 21:45:55

Ted,

ik begrijp het niet goed.

Als het uitlaatgat in de buitenmuur hoog zit en het inlaatrooster in de badkamerdeur laag dan heb je toch meestal meer tocht dan je lief is?

Ik ga ervan uit dat niemand zo stom is alleen een gat (in de buitenmuur of met een pijp door het dak) te plaatsen, want dat werkt nooit.

Christian von Klösterlein

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#5 Geplaatst: 2006-03-10 23:06:15

Nou Christian,

Of niemand zo stom is, lijkt me nog de vraag. Een van de reden dat er elk jaar weer koolmonoxidedoden vallen, is de enorme drang bij sommige mensen om alle gaten in huis dicht te stoppen om de “warmte binnen te houden’. Ik wil echter die ventilatie om een gezonde atmosfeer in huis te houden. Als ik me oor zo te luister leg, is een gat in de muur toch een hele onderneming. Een afvoerpijp naar het dak is ook minder aantrekkelijk, omdat het wel een heel grote afstand is. Het huis is namelijk nogal hoog, vanaf de begane grond tot aan de nok is het zo’n 10 meter, want elke verdieping is heel on-Frans 2,75 hoog. De pijpen zullen ook wat bochtwerk moeten hebben en dat gaat ten koste van de natuurlijke trek. En als ik dan toch een kanaalventilator moet gebruiken, dan kan ik beter direct naar beneden de kelder in en één van de luchtgaten daar gebruiken met een ventilator. Dat scheelt behoorlijk. Als alternatief overweeg ik nog om een schoorsteen die in de slaapkamer boven de badkamer zit voor de ventilatie te gebruiken. Maar dan kan ik daar geen mooi houtkacheltje meer neer zitten. Ach ja, het leven is kiezen.

Dank allemaal voor jullie hulp.

Frans

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#6 Geplaatst: 2006-03-11 13:36:01

Christian,je hebt misschien wel tocht maar wat je in dat geval ook aan het doen bent is de vochtige lucht uit de badkamer je woning inblazen. In het geval de wind op die gevel staat zal dat zeker gebeuren. Ik zelf geef de voorkeur aan een centraal mechanisch afzuigsysteem, met inderdaad, lange luchtkanalen.