Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

we willen niet emigreren

Auteur Bericht

avatar#3523
anna
Berichten: 10
Reacties: 29

#0 Geplaatst: 2006-03-10 09:52:53

omdat ik mijn vraag in een verkeerd forum had gesteld,(excuses hiervoor, 1e x dat ik via een forum info probeer op te doen) doe ik het nu nog maar eens. we wonen sinds een half jaar permanent in frankrijk en willen nu ons huis in nederland gaan verkopen en op papier in gaan wonen bij mijn zus ( in nederland) om zo toch voet aan wal te houden of zoals sommige mensen dat zo mooi zeggen "pied a terre"te houden in nederland. Ik heb al wat goede tips gekregen van een lezer van dit forum over huurcontract en ziektenkosten, maar ik ben nog nieuwsgierig naar reacties van mensen met zelf een adres in nederland en wonende in Frankrijk. waar zijn jullie tegenaan gelopen waar wij misschien niet aan denken?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-03-17 09:52:50

Hoi Anna,

Ik heb geen oordeel over de motieven voor deze constructie, maar je zult ook voor jezelf duidelijk moeten maken wat die motieven zijn.

In principe ben je in NL ingeschreven, dus woonachtig en Nederlands belastingplichtig (geen keuzevrijheid).

Het is geen kwestie van een pied a terre in NL, maar van woonachtig zijn in Nederland. Jouw pied a terre is dan in Frankrijk.

Dat heeft een reek van gevolgen. Ik noem er een paar zonder een volgorde aan te houden:

1.  Je huis in Frankrijk is dus een tweede woning

2.  Je betaalt de volle AWBZ-premie, maar je hebt rechten

3.  Heeft gevolgen voor erfrecht buiten onroerend goed 

4.  Wat eist jouw ziektekostenverzekering?

5.  Je zult per jaar toch wel een flink aantal dagen in NL moeten zijn

6.  Nederlandse auto

7.  Wat eist jouw autoverzekering?

8.  Plusvalue, als je je huis verkoopt

9. Fiscale gevolgen voor jouw zus: in principe zijn jullie met je zus fiscaal een beetje getrouwd.

10. Wat als jouw zus of haar partner genoeg heeft van de situatie?

N.m.m. zijn er geen echte problemen te verwachten, maar het heeft wel een groot aantal consequenties en zal zeker duurder zijn. Er zijn eigenlijk maar twee motieven (wederom n.m.m.) waarom je voor een dergelijke constructie zou kiezen: de AWBZ-rechten en het Erfrecht. Alle andere zaken lijken mij alleen maar negatief uit te werken.

Maar 'n.m.m.' en ik kan mij vergissen. 

avatar#3174
Sue
Berichten: 23
Reacties: 85

#2 Geplaatst: 2006-03-17 12:35:58

Mijn moeder woonde bijna 30 jaar in Frankrijk. Ze was Frans ingezetene geworden. Ze had een Nederlands pensioen en daar werden keurig alle sociale lasten van ingehouden.

In 2004 hebben we haar naar Nederland moeten verhuizen omdat ze dement werd. Jullie willen niet weten wat een gedoe het is om het allemaal te regelen. Gelukkig hoefde ze toen nog niet naar een verzorgings- of verpleeghuis, want dat was onmogelijk geweest. Een indicatie voor zorg wordt hier in Nederland pas afgegeven nadat iemand de thuissituatie (in Nederland!!!!) heeft kunnen beoordelen.

Nooit en te nimmer zou ik mijn Nederlandse ingezetenheid opgeven.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2006-03-17 13:10:41

Sue, ik begrijp hieruit dat je het met mij eens bent. Maar....

De meeste Nederlanders, en dat zijn er nog wel wat, zijn in Frankrijk ingeschreven en hebben bovendien geen recht meer op AWBZ, en zijn waarschijnlijk niet van plan om tegen het einde van hun leven terug te keren.  

De vraag is blijft dan ook waarom  je na 30 jaar ueberhaupt nog naar Nederland terug zou willen gaan, zeker als het einde van je leven nadert. Dement of niet dement.

Ik zou er niet aan moeten denken!  Een nachtmerrie!

Ik ben 65 jaar en geef mijzelf nog een jaar of 15. Ik heb inmiddels een gesprek gehad met mijn Franse huisarts over het niet reanimeren etc.  Er was geen enkel probleem, alleen als je in een officiele instelling zou zijn opgenomen.

Dat is al een reden om NIET te worden opgenomen in een tehuis, zelfs al zou dat mogelijk zijn.

Daarnaast hou ik de ontwikkelingen in Zwitserland in de gaten.

Ik weet dat dit ingewikkelde onderwerpen blijken te zijn, maar aan de andere kant moet ik er niet aan denken om 120 jaar of zo iets te moeten worden. Dat vooruitzicht lijkt mij voldoende motivatie om eerder te sterven.