Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Water door de muur

Auteur Bericht

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#0 Geplaatst: 2006-03-11 18:15:23

Dat verhaal over een natte vloer deed me ook aan iets denken. Ons huis staat onderaan een hellinkje (onze tuin). Die, door de Auvergnatse grondopbouw, op het huis afwatert.Nu merken we dat (links) door water dat door de keldermuur komt, overigens ook door de tegenoverliggende muur weer verdwijnt ;-) (rechts) door salpeteruitslag op de keukenmuur.Het is allebei niet zo heel erg: de kelder gebruiken we eigenlijk niet, en de keuken moet gewoon eens in de zoveel tijd geborsteld en opnieuw geverfd. Maar stel nu dat we hier iets aan willen doen: kunnen we dat doen met drainagepijp? En hoe dan?Groetjes, Richard

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-03-11 19:04:08

Zeker Richard,

Wij zitten in deelfde situatie en hebben een jaar of 3 geleden een drainage (zo'n gele) over de gehele lengte van het huis gelegd en hem laten eindigen in de sloot. Als het echt regent komt er een arm-dikke straal uit, die wel 2 meter wegspuit.

Vroeger hadden wij altijd plassen in het voor- en najaar, maar dat is nu voorbij. Prima oplossing dus. Het is ook makkelijk voor jou (ens ons), omdat je op aflopend terrein zit.

Wij hebben de buis in grind gelegd. Van een bevriende macon hoorde ik evenwel, dat het gebruik van een speciaal doek even goed werkt en veel eenvoudiger is.

Overigens, niets let je om - voor een snellere afvoer -  2 buizen vlak boven elkaar te leggen. bijv. op 75 cm en 40 cm diep. Ook is het goed om (van het huis uit gezien) van de ene kant van de tuin een buis eerst SCHUIN naar de andere kant van de tuin te leggen te leggen en dan aan de zijkant naar beneden. Of een grote U, dus met twee uitlopen. Maar verloop is natuurlijk super belangrijk.

Stroop de mouwen maar vast op!

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2006-03-11 19:58:11

Richard,

ik heb twee tekeningen 'dwarsdoorsnede door een drainage' gemaakt en op mijn zoom-album geplaatst.

images/

Bekijk de afbeeldingen 05b en 05c.

Ik hoop dat het duidelijk is. Dit ter illustratie van de adviezen van HansPiet.

Christian von Klösterlein

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#3 Geplaatst: 2006-03-11 20:15:23

Dank HansPiet en Christian.Onze mouwen zijn al een hele tijd opgestroopt, maar nu wordt het weer hopelijk beter en kunnen we van binnen naar buiten ;-) Mijn zus ziet beter weer steeds als tijd om in de moestuin te werken, ik zie het meer als 'ademruimte' voor de volgende slecht-weer periode!@ Christian: onder de muur zal lastig worden, vooral aan de keukenkant: hier moest de aannemer een aantal jaren geleden onze afvoer 'slechts' op 50cm diep leggen omdat zijn pelle op een grote granietplaat stuitte... In ieder geval zal ons huis niet gauw scheef gaan zakken ;-)Dat was vroeger volgens mij ueberhaupt de geijkte bouwmethode: eerst een _stevig_ stuk grond uitzoeken, en dan gaan bouwen!En waar maak jij die plaatjes mee? Ziet er profi uit!Groetjes, Richard

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2006-03-11 20:44:30

Richard,

je vraag was: waar maak jij die plaatjes mee?

Sommige zijn gescannde handtekeningen, bewerkt in MS Paint, andere zijn in MS Paint gemaakt. 5b en 5c heb ik in MS Paint gemaakt

Dat is niet erg professioneel want pixel-georienteerd. Ik moet toch overstappen op een vector-georienteerd programma.

Christian v.K.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2006-03-12 07:04:45

Wij hebben het op een meer boerenmanier gedaan,  niet tegen het huis aan, maar 2 meter heuvelopwaarts.

Dit was al nodig omdat wij een grindbak van 1 meter rondom het huis hebben, afgezet met stoepranden. Daardoor loopt het water niet rechtstreeks tegen het huis aan.

Mr Le Bricoleur (Christian) omschrijft het perfect voor normale omstandigheden , maar waar het ons (vooral of ook) om ging was het voorkomen van plassen in de tuin. Dat lijkt mij - op afstand - ook jouw situatie.

De enige manier is dan om heuvelopwaarts, van van links naar rechts een buis (een beetje schuin naar boven, vanwege verloop) door de tuin, waarbij het laagste punt ter hoogte is van het huis. Grind is denk ik beter, ondanks dat het feit dat mijn macon zegt dat doek even goed is. Zie verder de mooie plaatjes van Christian.