Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

plafond, stucwerk over behang of nieuwe gipsplaten?

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2006-03-13 20:44:00

Wie kan mij tips geven over wat te doen met een plafond waarop typisch Frans behang uit de jaren 60 zit?   Het behang is waarschijnlijk op een gipsplafond aangebracht en nauwelijks te verwijderen. Ik wil hierovereen stucen maar weet niet zeker of dit gaat over gips, over behang....wat voor spul zou ik het beste kunnen gebruiken voor een plafond?   Alternatief is een nieuw gipsplaten plafond, maar dit is wel veel meer werk. Zijn gips/stucplaten in Frankrijk wel te koop?

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#1 Geplaatst: 2006-03-14 00:20:26

Allereerst zou ik kijken hoe vast het behang tegen het plafond zit. Als het inderdaad muurvast zit kun je overwegen om er glasvlies behang overheen te plakken. Daarop kun je dan een stuclaag aanbrengen. Die methode heb ikzelf toegepast, direct op een gipsplafond en dat hangt nog steeds.

Voorkeur heeft volgens mij het verwijderen van het behang en dan de vlieslaag aanbrengen en stuccen. Of als het plafond van redelijke kwaliteit is, stucprimer en er direct overheen stuccen.

Van gipsplaten lijkt mij het nadeel dat je weer extra gewicht aan het plafond toevoegt. Je zou dan in ieder geval moeten kijken hoe stevig het gips aan de bovenliggende strolaag of lattenlaag is bevestigd. Voor het bevestigen van gipsplaten wil je natuurlijk sowieso weten hoe je deze in het plafond bevestigt. Zit er een rachellaag boven de stuclaag? kan het plafond het extra gewicht dragen?

Voor een blijvend resultaat is een onderzoekje aan te bevelen.

Succes, Jeroen B 62

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2006-03-14 21:00:07

Jeroen,

Dank voor je reactie. Het oude plafond is inderdaad over riet gestuct...beter is waarschijnlijk dit eruit slopen en vervolgens direct op de bovenliggende balken rachels aanbrengen en nieuwe gisplaten erop.

Glasvlies behang ga ik mij wat meer in verdiepen is wel een goede, ben het wel met je eens dat daaroverheen stucen het geheel nog zwaarder maakt...het moet natuurlijk niet naar beneden komen!!

p.s. zijn gipsplaten bij een Bricomarché of zo te koop in Frankrijk?

Groeten,

Patrick

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2006-03-14 22:14:39

Patrick,

gipsplaten te koop bij de Brico?

Te kust en te keur!

Let op:

In Frankrijk zijn breedtes van 120cm gebruikelijk, de diktes zijn 9,5 en 12,5mm. De randen verschillen. Voor een plafond zou ik 'plaques de plâtre à bords amincies' gebruiken en de naden met naadband en vulgips in vier stappen afsmeren (gips/band/gips, en dan een afwerklaag).

Er bestaan ook handige metalen rachels om gipsplaten ertegenaan te bevestigen. Bij staande platen wordt een afstand van de rachels van 60cm aanbevolen, bij horizontale is dit 40cm.

Er bestaan ook platenliften (lève-plaques) waarmee je de platen bij de montage makkelijk tegen het plafond kan drukken. Te huur bij de brico of verhuurbedrijven (kiloutou, Locarest, Loc-Outils).

Christian von Klösterlein