Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

frans testament laten maken?

Auteur Bericht

avatar#3356
harold
Berichten: 37
Reacties: 42

#0 Geplaatst: 2006-03-16 12:15:30

Ik zit met het volgende probleem en hoop op meer info, nu zonder testament zou zij of 25% eigendom krijgen en geen  vruchtgebruik . Ik heb een huis in frankrijk dat op mijn naam staat,ben op huwelijkse voorwaarden getrouwd en heb 2 volwassen dochters uit een eerder huwelijk. Ik wil dat als ik kom te overlijden mijn vrouw het vruchtgebruik krijgt van het huis, maar tevens 40-50% eigendom. Kan ik dit via een franse notaris laten regelen, en als ik kom te overlijden en mijn vrouw in dat huis woont moet zij dan al direct afreken met de franse fiscus? Wat zijn de globale kosten voor zo'n testament? Alvast bedankt voor de informatie en vriendelijke groet harold.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-03-16 13:07:50

Zoek op deze site naar erfrecht of zoe iets. Dan vind jij al heel veel informatie.

In ieder geval is een handgeschreven testament al voldoende als er geen haken of ogen zijn, of als er wel haken of ogen zijn, maar die niet via een testament kunnen worden opgelost.

Als je zelf een testament schrijft (in het Frans - maar niet letterlijk nemen wat hier op deze site staat als voorbeeld) dan 1. kun je dat in je kluis stoppen, of

2. je kunt het voor EUR 37.50 p.p. afgeven bij de notaris, die het dan in zijn kluis stopt, maar tevens registreert bij de klub van notarissen. Iedere notaris kan dan als dat nodig is het testament opvragen.

Maar kijk eerst beter op deze site

avatar#3492
Ellen
Berichten: 2
Reacties: 12

#2 Geplaatst: 2006-03-16 13:32:55

Wij zijn hier in Nederland ook op huwelijkse voorwaarden getrouwd en nu gaan we voordat we het koopcontract tekenen eerst bij de notaris trouwen(papierwerk)voor de franse wet en gelijk daarna het koopcontract tekenen. Zo hoeven we dus maar 1x naar de notaris en slaan 2 vliegen in 1klap. En dan is het erfrecht geregeld en staat het huis op beide namen en mogen de kinderen pas aan het huis komen als wij beiden zijn overleden.

Dit geldt niet voor de bezittingen die we hier in Nederland hebben. Dat blijft gewoon zoals het is.

avatar#3356
harold
Berichten: 37
Reacties: 42

#3 Geplaatst: 2006-03-16 13:39:58

Hans-piet bedankt voor je reactie, ik heb zelf het boek la maison 3de druk waar heel veel instaat, maar niet over mijn

vraag of het mogelijk is via een testament bv 50 % eigendom

en totaal vruchtgebruik aan mijn vrouw na te laten bij aanwezigheid van 2 dochters uit mijn eerste huwelijk.

Daar gaat het mij nu om......

Kortom in hoeverre kan je via een testament in frankrijk afwijken van de wettelijke regeling die geldig is als er geen 

testament is.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2006-03-16 15:09:47

Harold, op deze site staat meer dan in het boek (zoek op erfrecht). Misschien kunnen anderen,  m.b.t. jouw specifieke vraag  je meer info geven. Maar het is denk ik beter om toch maar naar de notaris te gaan en je te laten voorlichten. Maar dan wel met meer voorkennis dan thans!

Het is van belang of je in Fr of in NL woont. 

Voorts moet je steeds rekening houden met twee aspecten: de vererving (mag het wat je wil) en de successie rechten (was kost het degene die achterblijft). 

Zo mag alles in mijn geval zoals ik het wil, maar het kost een hoop geld.

avatar#3332
Lida
Berichten: 10
Reacties: 96

#5 Geplaatst: 2006-03-16 17:04:03

Harold, onze franse notaris heeft ons uitgelegd dat alle bezittingen in Frankrijk bij overlijden van de partner onder de Franse wet vallen, of je nu officieel in Nederland of in Frankrijk woont maakt niet uit.

Dit betekent dat als je niets regelt bij een notaris het huis enz. automatisch alles voor de kinderen is.

Om dit te voorkomen (zodat je niet als echtgenote uit je huis wordt gezet) kun je bij de notaris een "donnation" op laten maken. Dan komt het huis aan de echtgenote en een bepaald percentage naar de kinderen. De kinderen kunnen nooit helemaal uitgesloten worden (als je dat al wilt natuurlijk !)

Nu zijn er wat veranderingen in de wet gekomen, dus ik zou zeker bij de notaris langsgaan om de zaken goed te regelen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2006-03-17 16:46:36

Lydia:

Als je op deze site kijkt bij erfrecht, dan zal je zien, dat je maar gedeeltelijk gelijk hebt. Helaas zou ik zeggen.

Als je langer in Frankrijk woont, dan vallen ook jouw NL bezittingen onder Frans recht!!

 

Maar als een van de partners overlijdt, reken er dan maar op, dat wat de situatie ook is, dat zowel de Franse als de Nederlandse overheid de overblijvende partner zal proberen zo kaal mogelijk te plukken. Vooral als je anders dan 'rechttoe rechtaan' getrouwd bent en/of wat meer bezit, dan kan dat best een hoop problemen geven. 

Vandaar dat ik ook hierboven schreef dat het in mindere mate om Erfrecht gaat, maar vooral  om Successierechten.

Met 'in mindere mate' bedoel ik, dat dat wel goed te regelen is via een testament.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2006-03-17 16:48:29

'Lydia', neem mij niet kwalijk LIDA

avatar#3332
Lida
Berichten: 10
Reacties: 96

#8 Geplaatst: 2006-03-17 19:30:14

Ja HansPiet, natuurlijk ben je altijd de sigaar wat successierechten betreft. Maar ik denk dan beter successierechten betalen dan helemaal niets of weinig erven en je huis uit moeten, als de kinderen uit het eerste huwelijk vervelend gaan doen.

Je schrijft dat je zelf een testament kunt maken en dit bij de notaris kunt deponeren. Maar ik heb begrepen dat je kinderen nooit 100% kunt uitsluiten, dus als je zelf een testament maakt waarin je niets aan de kinderen nalaat, is dat dan wel rechtsgeldig ?? Ik heb het nu alleen over Frans recht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2006-03-17 20:06:27

Lida,

Ik ben woon met een andere heer samen en wij hebben nooit nagedacht over of geinformeerd naar de erfrechtelijke sitiatie met kinderen. Ergens anders op deze site loopt een parallelle discussie.

Ik heb daar een sommetje opgegeven, wat de overblijvende partner van twee ongehuwd samenwonenden moet betalen. Neem het antwoord van mij aan: hij/zij wordt geplukt, vooral omdat ook het Nederlandse vermogen in Frankrijk wordt belast!

De meeste ouderen zijn net struisvogels:

hup met die kop, diep in het zand....  :-)

avatar#3278
kastanje
Berichten: 3
Reacties: 14

#10 Geplaatst: 2006-03-20 13:48:32

In ons geval hebben we te maken met twee kinderen van mijn vrouw en twee kinderen van mij. Er zijn bepaalde redenen dat we de kinderen niets gunnen. Onze oplossing: het huis samen kopen en wel EN TONTINE*. Zie ook de ze website.

Het huis vervalt bij overlijden van een van de twee MET TERUGWERKENDE KRACHT!!! aan de langstlevende. De kinderen vangen bot. Onze notaris heeft het op papier gezet.

* bedacht door een italiaanse econoom in 1700 (of zo) Tonti!

Kastanje

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#11 Geplaatst: 2006-03-20 15:03:41

Wat bedoel je met: met terugwerkende kracht? En verhindert  En Tontine ook dat de ouders niets erven, alleen de langstlevende?

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#12 Geplaatst: 2006-03-20 15:18:30

Tontine-stelsel.

Stelsel geïntroduceerd door de Italiaan L.Tonti (1630-1695), waarbij de deelnemers aan een lening of spaarkas te zamen gerechtigd zijn tot het gevormde vermogen, met dien verstande dat bij overlijden van een deelnemer zijn aandeel vervalt aan de overlevende deelnemers.

Grote Winkler-Prins, zevende druk

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2006-03-20 15:30:57

 

Wij hebben hetzelfde aan de hand gehad. Situatie: op huwelijkse voorwaarden gehuwd, echtgenoot heeft  kinderen uit vorig huwelijk.

Huis in Frankrijk ieder voor 50% eigendom, en, om in de toekomst problemen met kinderen uit vorig huwelijk te voorkomen bij overlijden van één van ons, een Frans testament (kost overigens maar 400 Euro) laten opstellen.

Het testament wordt met de hand (!) in het bijzijn van twee getuigen uitgeschreven. In het testament verklaren wij dat bij overlijden de andere partner het Franse eigendom erft. In Nederland hebben we overigens ook een testament (vroeger) al laten opstellen.

avatar#3356
harold
Berichten: 37
Reacties: 42

#14 Geplaatst: 2006-03-22 09:53:00

Hoi Anne,

Ik ben dit item begonnen en heb onderhand al verschillende deskundigen(notaris/advocaat) gesproken en volgens hetgeen

zij mij hebben vermeld, kan het niet zijn bij jullie dat bij overlijden van een van de twee de andere de 50 % erft want het kind van de overleden partner heeft nl. recht op 75% eigendom.

Je kan wel regelen dat het vruchtgebruik aan je partner overgaat maar nooit het eigendom als er kinderen uit een eerder huwelijk zijn.

vr. gr. harold

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#15 Geplaatst: 2006-03-22 19:47:33

Er zijn nog talrijke andere varianten te bedenken, zoals het maken van Franse huwelijkse voorwaarden. De communauté universelle regelt dat de overblijvende partner alles 'erft'. Pas na zijn of haar overlijden komen de kinderen aan de beurt, maar moeten dan relatief meer successierechten betalen. Zelfs kunnen begerige schoonzoons of -dochters in dergelijke situaties voor de rechtbank moeilijk gaan doen. Dus daarover moet je dan nog even peinzen. Vruchtgebruiksvormen zijn er inderdaad ook, schenkingen aan de overblijvende partner enz. Onder Erfrecht op deze site (gebruik even de zoekmachine) staat het in algemene termen uitgelegd.

Wim

avatar#5229
th
Berichten: 0
Reacties: 2

#16 Geplaatst: 2008-06-04 14:04:28

re:testament, donation of en tontine

Ook wij hebben destijds en tontine gekocht ivm kinderen uit eerder huwelijk. Nu getrouwd. Op mijn vraag aan de notaris onlangs of de en tontine clausule ook geldig is als getrouwd, antwoordde ze ja mits woonachtig in Frankrijk. Dit lijkt mij bizar. Om de volledige beschikking te hebben over het huis adviseert ze het over te doen naar een SCI. Weet iemand of het al dan niet wonen in frankrijk (huis is nu dus een residence secondaire) van invloed is op de en tontine clausule. Houdt me aanbevolen.