Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

huis met wijngaard

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2006-03-18 15:53:08

Beste mensen,   Ik ben al een tijdje op zoek naar een huis in de Languedoc. Nu is mijn oog gevallen op een huis met een wijngaard (van circa 5 ha). Mijn vraag is of dat er eigenlijk iets te verdienen valt met een wijngaard zonder er zelf wijn van te maken. Zijn er wijnbouwers/cooperatieven die druiven opkopen en eventueel ook instaan voor het onderhoud (of een deel ervan) van de wijngaard? weten jullie hier meer over?   alvast bedankt

avatar#2807
Jacques
Berichten: 4
Reacties: 54

#1 Geplaatst: 2006-03-19 05:23:10

 

Bart,

In de Languedoc/Roussillon worden jaarlijks onwaarschijnlijk veel wijngaarden gerooid en legt de ene na de andere Cave Cooperative het loodje. Er zit nauwelijks tot geen brood in. Misschien met zo’n 20 ha of meer, goed gemechaniseerd, geen loonkosten, vlakke velden, goede grond en uitgelezen druivensoorten met kwaliteit, aangepast aan de immer hoger wordende eisen van de Caves tegen immer lager wordende vergoeding en immer hoger wordende kosten van onderhoud en behandeling.

 

Door aankoop van parts sociales van een Cave Cooperative kun je daar de nodige ruimte ‘inkopen’ om er je druiven aan te leveren (een particuliere Cave sluit ik hier uit). De Cave maakt er wijn van en betaalt maandelijks een sommetje na verkoop van de wijn (er kan een paar jaar overheen gaan voordat je geld ziet). Ga na of er bij de aankoop van de grond ook parts sociales van een Cave zijn inbegrepen, want de meeste Caves geven die niet zelf meer uit daar ze onder de plaatselijke bevolking circuleren. Is dat niet het geval dan moet je heel ordinair op lijkenbezoek bij oudjes om de benodigde parts los te peuteren.

 

Caves geven doorgaans aan exploitanten die lid zijn een korting van minimaal 25% op aankopen bij de Cave, jaarlijks achteraf te verrekenen. Dat kan leiden tot hogere medische kosten.

 

De papierwinkel valt momenteel wel mee : melding bij de C.V.I. (Casier Viticole Informatisees), zeg maar het ‘Veendam’ wat betreft wijngaarden. Iedere regio kent wel een Centre Viticole om dat te regelen. Je hebt namelijk allerlei exploitatiecodes nodig om druiven (lees wijn, dus alcohol) te mogen aanleveren. De vorige eigenaar moet je alle gegevens kunnen overleggen, gelijk de verkoop van een auto.

 

Als de wijngaard niet kadastraal tot het huis hoort, kunnen eigenaren van aangrenzende wijngaarden bij de SAFER voorkeursrechten van aankoop afdwingen. In dat geval ben je van de handel en alle problemen af, zou ik zeggen.

 

Als de grond geregistreerd is als ‘landbouwgrond’ is er vrijstelling van Taxe Fonciere Non Bati (let daar op). Wel moet in principe de opbrengst als belastbaar inkomen worden aangegeven, na aftrek van bepaalde exploitatiekosten. Ik verzwijg gemakshalve fiscaal mijn halve ha wijngaard, maar voor jou ligt dat wellicht moeilijker, want vanaf 5 ha kun je in principe aangemerkt worden als een commerciele exploitant. Voordelen zijn dat je heel goedkoop leningen kunt afsluiten en het recht hebt ter zake doende opstallen te plaatsen zonder bouwvergunning, nadeel is een papieren bordeel dat ik niemand toewens.

 

Je geeft aan niet zelf met de trekker of de hak te willen werken. Ik kan je garanderen dat er niemand in jouw buurt zit te wachten op 5 ha extra ezelwerk, ook al betaal je nog zo goed. Een werkloze jongere ? Die is allang blij op z’n rug te kunnen blijven liggen. Een wijnboer belust op meer ? Die is allang blij de eigen forse rooipremies te kunnen opstrijken. Vergeet dat dus maar. Maar stel dat je zo’n idioot vindt, dan heb je hem voor een seizoen, voor wat hij waard is, en daarna sta je geheid weer alleen. Op den duur is dat soort misere niet vol te houden.

 

Misschien vind je iemand die de exploitatie in pacht wil nemen. Dat leidt onherroepelijk tot gecompliceerde constructies, uiteindelijk gewoonterechten en andere zaken die je jezelf of je erfgenamen niet wilt aandoen.

 

De makke is dat 5 ha te groot is voor eigen beheer. Mijn halve ha kost mij per jaar Euro 1.500 aan lonen en middelen en levert nog geen Euro 1.000 op. Dat valt nog te overzien. Voordeel is wel dat het uitzicht vanuit huis formidabel is, de grond goed onderhouden wordt, er geen erosie is en ik er geen onderhoud aan heb. Maar …., alles heeft een prijs.

 

Je kunt de boel kopen en rooien. Nou en, wat doe je daarna met de grond ? Adel (lees bezit) verplicht en neemt niet zelden de vorm aan van een omgehangen molensteen.

 

Mijn advies : koop niet of koop alleen het huis met wat terrein eromheen. Hoe dat kadastraal en kooptechnisch te regelen is jouw probleem. Succes !

 

Groeten,

Jacques.