Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

watertoren(tje)

Auteur Bericht

avatar#3426
rob (19)
Berichten: 5
Reacties: 20

#0 Geplaatst: 2006-03-19 16:29:25

wij willen een huis kopen in de corrèze.op het perceel staat een soort watertoren die de drie huizen in het hameau van water ( en druk denk ik ) voorziet.het water komt uit een source en is drinkbaar ( is getest ).de watertoren is drie meter hoog en bestaat uit drie betonnen cirkels van elk een meter.een slang komt vanuit de bron ( 300 mtr verder ) naar de toren en vult deze constant.is iemand bekend met deze constructie en zou je deze kunnen afbreken en vervangen ddor een pomp in de grond waardoor het lelijk bouwsel weg is en je waarschijnlijk meer druk hebt.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2006-03-19 23:04:37

Beste Rob,

een watertoren heeft twee functies:

- waterbuffer

- druk houden door de geodetische hoogte (= het hoogteverschil met de verbruikers).

Een toren van 3m hoogte creërt een druk van 0,3 bar (kg/cm2, in de wandeling ook gewoon '3kilos') aan zijn basis. Natuurlijk moet je hierbij nog het hoogteverschil met de verbruikers optellen.

In ieder geval geldt: 10m hoogte komt overeen met 1 bar.

Maar de meeste verbruikers willen een druk van 3,5 - 4,5bar, want de meeste toestellen zijn hierop afgestemd.

Deze geringe druk is makkelijk door een eentraps (of hooguit tweetraps) centrifugaalpomrp te realiseren. Om de pomp niet voor ieder klein pieseltje te moeten laten lopen is in het systeem ergens nog een buffervat nodig. Over de benodigde capaciteit van de pomp en de grootte van het buffervat valt pas iets te zeggen als iets over het afnamepatroon van de verbruikers bekend is.

Dus het is in principe mogelijk het watertorentje door een pompinstallatie te vervangen, maar er is nog een beetje onderzoek nodig.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2006-03-20 18:48:57

In Frankrijk heet een dergelijk systeem een surpresseur. Er zijn nodig een pomp en een vat, de laaste meestal van 300 liter voor huishoudelijk gebruik. Het is een vrij eenvoudige installatie en een betaalbare investering om altijd en overal in je huis voldoende druk te hebben. Wij hadden een druk van nog geen twee kilo (de château d'eau is honderd meter verder en nauwelijks hoger gelegen, vandaar).  Je moet er wel voor zorgen dat je ook nog een tappunt houdt vóór de surpresseur (om je zwembad 's nachts bij lage druk te laten vollopen bijvoorbeeld).

Wim

avatar#2901
Wim Vos ZW Atlantique
Berichten: 2
Reacties: 104

#3 Geplaatst: 2006-03-21 14:40:39

 

Rob,

Even afgezien van de technische aspecten: mag jij hier als particulier wel aankomen?

De watertoren staat weliswaar op "jouw" erf, maar voorziet ook anderen van water. Wie is er op dit moment verantwoordelijk voor het onderhoud van de "watertoren" (en de kwaliteit van het water)?

Als ik in één van de andere huizen in het hameau  zou wonen en op een dag geen of vervuilt water zou krijgen uit de door jou gewijzigde installatie dan spreek ik jou daar als eerste op aan lijkt me.

Wie betaalt en onderhoudt de door jou geïnstalleerde pompinstallatie? Ga jij mij vragen om mee te delen in de kosten? Wordt jij zodoende mijn "waterbedrijf"? En als ik jou niet betaal sluit jij dan mijn water af? Kan volgens mij niet.

Misschien kan de verkopende makelaar al wat info hierover geven, al loop je het risico dat zijn uitleg en beetje "gekleurd" is. Anders misschien een plaatselijke notaris die je direct(wat staat hierover in eerdere verkoopactes) of indirect (doorverwijzen naar specifiek organisme?).

Groet.

avatar#3426
rob (19)
Berichten: 5
Reacties: 20

#4 Geplaatst: 2006-03-21 15:53:30

bedankt voor de reactie.wat betreft het technisch gedeelte is het mij geheel duidelijk.wat betreft het gedeelte dat wim vos aansnijdt ben ik het helemaal eens met hem.het is het grote vraagteken/struikelblok ivm de aankoop van dit pand.de chateau d'eau is van drie eigenaren in het hameau,volgens de akte van de notaris.de volgende stap is het met de andere twee (franse) eigenaren zo te regelen op papier dat het voor iedereen duidelijk is en blijft.wij willen overigens wel het water blijven afnemen want het is gratis en goed van kwaliteit.het zal wel een hele papieren rompslomp worden,als het uberhaubt al geregeld kan worden.ideëen welkom.

rob