Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

CPE

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2006-03-20 08:44:18

La contestation anti-CPE de 2006 n’est pas Mai 68. Loin s’en faut. Le moteur sousjacent au mouvement est différent.   1968 caractérisait ce qu’on a appelé les trente glorieuses, période bénie – comparativement à l’actuelle – où la France connaissait le plein emploi. En mars 1968, seulement 2,5%de la population active était à la recherche d’un emploi contre 9,6% aujourd’hui, et chez les jeunes, le taux de chômage n’était que de 4,9% contre 23%actuellement.   De la même façon, le RMI et ses 1,2 million de bénéficiaires n’existaient pas, l’ascenseur social fonctionnait correctement, le pays était peu endetté.   Trente-huit ans plus tard, la France est en panne. « Le chômage structurel de masse », selon la jolie définition technocratique, a fait des ravages sur plus d’une génération:ce sont les enfants de cadres lessivés dans les années 1990 qui sont aujourd’hui dans les rues. Le pays croule sous une dette colossale qui sera à la charge de la jeune génération.   Il s’est enfoncé dans les inégalités avec d’un côté, des jeunes ultraprécarisés qui assument l’essentiel de la flexibilité imposée par les conditions économiques actuelles et de l’autre, une fonction publique hypertrophiée, sourde à la moindre réforme, mais qui absorbe un bon tiers d’une richesse nationale, toujours plus difficilement produite (car, en plus, la croissance est atone).   La contestation du CPE est donc une crise socioéconomique, comme le fut l’insurrection dans les banlieues.Les remèdes sont connus, mais ils s’apparentent à un traitement lourd et de longue durée, que la classe politique décrédibilisée est bien en peine de mettre en oeuvre. A cela s’ajoute bien évidemment une contestation politique.   L’attitude des présidents d’université en est l’illustration criante. La théorie démocratique les enjoindrait à adopter une relative neutralité: maintenir leur faculté ouverte, permettre à ceux qui le veulent – qui sont certes minoritaires, mais qui donnent de la voix – de continuer à travailler, et garantir aux contestataires une libre expression.Or, ils ont pris fait et cause contre le CPE. La raison: ils savent qu’une vaste réforme de l’université est sur l’agenda de la majorité actuelle et qu’il convient de tuer dans l’oeuf la menace, et que le CPE est le moyen tout désigné pour cela.   Frédéric Filloux, directeur de la rédaction 20 Minutes CPE = Contract Premier Embouche = Een wetsvoorstel om het ontslaan van jonge werknemers (t.e.m. 26 jaar) zeer sterk te vereenvoudigen. De gedachte is daarbij, dat makkelijk ontslaan het voor makkelijker maakt om iemand aan te nemen.   P.S.: ik hoop dat de layout een beetje overeind blijft...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-03-20 13:57:32

Heeft iemand een idee hoe je

.... les enfants de cadres lessivés dans les années 1990 ....

zou moeten interpreteren???

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2006-03-21 07:18:00

HansPiet,

Cadre wordt hier toch gebruikt in de zin van 'de leidinggevende laag', als ik het goed heb.

Zijn les cadres lessivés niet yuppen of 'snelle jongens'?

Het gaat dus om de kinderen van de yuppengeneratie van de jaren negentig?

Is geen van de in F gevestigde Nederlandes Francofielen dat in het dagelijkse leven ooit tegengekomen?

Christian die ook niet alles weet ;-)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2006-03-21 09:16:03

Christian,

Het gaat dan met name om het woord lessivés.

Letterlijk betekent het natuurlijk: gewassen

Figuurlijk zijn kan het van alles betekenen: uitgekookte, verwende, misschien calculerende....

Ik zou graag willen weten welk gevoel er hier achter steekt.

Verwijt, medlijdend ?  

Groet,

HP

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2006-03-21 09:27:27

Mijn Van Dale denkt meer aan afgebrand, uitgeput bij het woord lessivé. Burn-out managers/carriere-jagers dus?

avatar#2901
Wim Vos ZW Atlantique
Berichten: 2
Reacties: 104

#5 Geplaatst: 2006-03-21 10:37:31

Lessivé in dit zinsverband betekend inderdaad, moe/uitgeput/afgebrand/er spuugzat van zijn/er genoeg van hebben. Bv na een dag hard werken/studeren/winkelen of wat dan ook. Leeg zijn.

Les cadres lessivés des années 1990 zijn de mensen die in de jaren 90 leidinggevende functies hadden (zonder direct te denken aan managers, topkader of yuppen) en continu in hun werk en dagelijks leven direct en indirect geconfronteerd werden met de slecht draaiende economie. Meer uren op het werk, geen salarisverhogingen, stijgende kosten levensonderhoud, bedrijfssluitingen, klanten die annuleren, kans op werkloosheid, etc.

De schrijver bedoelt dat de demonstranten van vandaag  ,tegen de CPE,  kinderen zijn van deze generatie leidinggevenden begin jaren 90, en min of meer in beinvloed in hun denk- en verwachtingspatroon.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2006-03-21 11:30:05

Ik had bij Lessivé inderdaad niet gedachtaan uitgewassen.

Dan is kom je snel bij afgebrand terecht in het Nederlands. En de context in het artikel is dan behoorlijk negatief.

Ik weet niet of het jullie opgevallen is, maar de 'State of the Union' van de schrijver is wel erg negatief. Dat weten wij natuurlijk wel, en wij weten natuurlijk ook wel, dat daarvoor nauwelijks een oplossing te bedenken valt, maar om het zo gedrukt te zien staan is wel wat anders.

Ergens anders op deze site schreef ik:

De meeste ouderen zijn net struisvogels: hup met die kop, diep in het zand....  :-)vandaar dat zo'n recht voor zijn raap oordeel tamelijk heftig overkomt.

 

avatar#5568
Vosje
Berichten: 0
Reacties: 7

#7 Geplaatst: 2006-03-25 10:25:53

Ja,  ik geloof ook wel dat 'lessivé' die strekking heeft. Nu zijn de boze kinderen van de niet-top-managers van het bedrijfsleven van de jaren 90 degenen die op straat staan te protesteren, of werkloos zijn.

Hun ouders zijn dus al van een koude douche thuisgekomen, hard werken voor weinig (waardering en resultaat). Nu weten zij dat ze in zo een situatie zullen belanden, maar zelfs dat wordt ze onmogelijk gemaakt doordat hun recht op vast werk door het CPE wordt afgenomen.

Ik begrijp dit er uit.

Groeten,

Edwin

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#8 Geplaatst: 2006-03-28 16:53:49

De taalman van ons forum Sylvain meldt nog:Les cadres sont les membres de la direction et sous-direction (cadres moyens) d’une entreprise ou organisation. ‘lessivé’ veut dire ‘épuisé’, ‘exténués’, ‘surmenés’, enfin, pressés comme des citrons. Ces cadres ont donc travaillé toute leur vie pour assurer un avenir à leurs enfants, mais ceux-ci sont quand même en proie au chômage, et protestent. Un texte pas très gai, mais correspondant probablement à la réalité…

Wim

 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2006-04-06 01:15:38

Tsja.. het enige dat ik kwijt wil over deze hele CPE, is dat het echt vershcrikkelijk irritant is, dat ik nu al voor de 3e week geen les heb terwijl mijn examens Frans, SVT, sciences physiques en wiskunde voor de deur staan. De ene dag is de school geblokkeerd, dan weer staken de leraren en de volgende dag staken de leerlingen (geen verschil met een blokkering: als je met z'n 5en in de klas bent geven de leraren toch geen les). De manifestanten hebben het over de verantwoordelijkheid van de regering enzo, maar door al hun acties tonen ze niet echt een verantwoordelijkheidsgevoel. Verder erger ik me ontzettend aan het feit dat de oppositie wekenlang heeft meegedaan aan de manifestaties, ipv dat ze zelf naar een oplossing voor de torenhoge werkloosheid zoeken.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2006-04-06 08:46:24

Het CPE gebeuren toont de goede kant en de slechte kant van Frankrijk. De goede kant van Frankrijk is, dat de bevolking zich geen oor laat aannaaien, mar de slechte kant is, dat - aangezien er evenveel wensen als mensen zijn - er geen consistente politiek kan worden gevoerd. In dat opzicht is Frankrijk het tegenovergestelde van Singapore. Daar zijn de mensen volgzamer en de politiek is een vorm van bedrijfsvoering. Het gevolg is, dat Frankrijk (evenals andere EU landen) op langere termijn de welvaart van haar burgers niet kan vasthouden, maar voor het grootste deel zal moeten afstaan aan landen als China en Singapore. Het is nu al zo, dat jij in Frankrijk een lagere economische welwaart zal ervaren in je leven als wanneer je in Singapore zou wonen en werken. Dat is al een tijdje zo. Wij Europeanen zijn daarenboven verdomde arrogant. We denken dat wij 'het' hebben uitgevonden. Dat was ook zo, maar die tijd is allang voorbij. In vele landen in Azie is de jeugd beter opgeleid en heeft een goter deel van de jeugd een betere opleiding dan hier in Europa. Frankrijk heeft geen toekomst, misschien de UK nog een beetje. En dat is alleen omdat de Engelse regering een meer consistent economisch beleid kunnen voeren. Frankrijk heeft geen toekomst zolang er geen fundementele veranderingen worden doorgevoerd. Verandereingen die ten koste lijkt te gaan van de mensen, en wellicht op korte termijn inderdaad ten koste gaan van de gevestigde burgers. Op langere termijn zullen die maatregelen echter mogelijkheden opleveren voor Frankrijk om te overleven.      

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#11 Geplaatst: 2006-04-07 17:36:20

HansPiet,

Wat ik uit je betoog hier opmaak is, dat ze zich geen oor aan laten naaien, maar dat ze dat zelf wel doen :o) .

En dat zie ik ook zo.

Overigens stond er laatst in de courier international (die wekelijks uitkomt en allerlei artikelen bevat uit kranten van over de hele wereld) een hele reeks artikelen over de cpe in.

Erg interessant om te lezen, en er werden ook meerdere zichtspunten belicht, waarbij het merendeel het als niet positief ervaart wat er hier allemaal gebeurt.

Een onbestuurbaar Frankrijk raakt niet alleen Frankrijk, maar ook de EU. 

Niet alleen de studenten gaan voor de status quo maar ook de franse regering door het instellen van protectionistische maatregelen mbt buitenlandse overnames van franse bedrijven. Hopend dat alles zal blijven zoals het was.

Ik ben benieuwd hoe zich dit verder gaat ontwikkelen, maar tegelijkertijd ben ik er niet gerust op.

Met de komst van de presidentverkiezingen valt er van de politiek mijnsinziens niet veel meer te verwachten dan wat pappen en zoethoudenmaatregelen, en van de demonstranten...Tsja, daar verwacht ik eigenlijk al helemaal niets constructiefs van.

groeten,

Arthur 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2006-04-07 23:07:48

Inderdaad. De CPE is slechts een voorbeeld van het hele Franse probleem. Die UDF-er die nu in hongerstaking is om één of ander bedrijf in zijn geboortplaats te laten blijven is ook een voorbeeld: Fransen zijn te protectionitisch. Als het de politiek niet is, is het de bevolking wel die elke kleine onzekerheid wantrouwt. Dit zal op de lange termijn tot een onbestuurbaar Frankrijk gaan leiden, wat inderdaad een effect zal hebben op de EU (altijd dwarsliggende Fransen, omdat ze bang zijn voor manifestaties) en dus zal het schadelijk zijn voor alle westelijke landen.

De oppositie is trouwens ook aardig hypocriet: ze zeggen dat de regering niet democratisch is, of beter gezegd: heel Frankrijk (het zijn vooral de jongeren die het zeggen), maar met hun blokkeringen van scholen houden ze zelf geen rekening met één van de belangrijkste punten van een democratie: de mensenrechten en dus het recht op educatie. Als dit de generatie is die alles wil veranderen mogen ze zelf wel een andere houding aannemen.

Over de blokkeringen van stations en péages zal ik het maar niet hebben... de domheid daarvan spreekt denk ik voor zich.