Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

isoleren

Auteur Bericht

avatar#3057
Frans
Berichten: 18
Reacties: 24

#0 Geplaatst: 2006-03-21 10:57:04

Dit voorjaar wil ik beginnen met het isoleren van het plafond in ons huis. Het betreft "des combles non habitables". Gezien de vele spanten en de moeilijke begaanbaarheid wil ik gebruik gaan maken van "islolants en vrac". Bijvoorbeeld steen-of glaswol. Dit materiaal is, in verhouding tot dekens op rol, vrij kostbaar en ik heb nogal wat nodig wil ik tot een dikte komen van 10 tot 15 cm. Waar zou ik dit nu het beste kunnen bestellen (bijvoorkeur het liefst vanuit NL). Mijn ervaring is dat Brico-winkels ook nogal wat kosten rekenen aan bezorgkosten. Zij rekenen vaak per kilogram materiaal. Ons huis staat in dept. 53. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben?   Alvast bedankt voor de reacties,   Frans  

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2006-03-21 13:38:23

Frans,

ik wil je graag advies geven.

Maar ik begrijp het nog niet goed. Gaat het om de isoaltie van de vloer (= plafondvan de onderliggende verdieping) of die van het dak?

Christian von Klösterlein

avatar#3057
Frans
Berichten: 18
Reacties: 24

#2 Geplaatst: 2006-03-21 16:01:53

Beste Christian,

bedankt voor je reactie.

Het hele huis is gelijkvloers. Alle ruimten zijn voorzien van een vlak plafond. Op dit plafond ligt een dunne laag glas-of steenwol, niet meer dan 3 cm.

Boven dit plafond kijk je direct tegen de dakpannen aan (schuin dak) , er is geen dakbeschot of iets dergelijks. De spanten zijn een soort vakwerkspanten waardoor je er niet normaal kunt lopen. 

Aan het dak opzich wil ik niets doen. De bedoeling is de isolatie van het plafond te verbeteren door middel van steen of glaswol. Isolatiemateriaal op rol is bijna niet te doen. Vandaar de keus op islation en vrac.

De totale oppervlakte is ongeveer 120 vierkante meter. Nu heb ik al eens rond gekeken maar het is geen artikel wat normaal in de bouwmarkt te verkrijgen is.

Ik stel je advies in deze op prijs,

mvg,

Frans

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#3 Geplaatst: 2006-03-22 09:33:50

Voor alle duidelijkheid, je wilt dus een laag isolatie en vrac (dus zeg maar pluisjes en geen rol) bovenop je plafond aanbrengen, dat is een veelgebruikte wijze in Frankrijk voor de combles perdus (met vrac dan minder kans op koudebruggen). Kijk eens bij Chausson op de web-site of in hun (on-line) catalogus, daar zie je iemand met een soort blaaskanon (machine a souffler) de isolatie aanbrengen. Lijkt me dat je dat ook zelf handmatig kunt doen. Ze gebruiken hier o.a. Jetrock van Rockwool. Er staat ook een schema mbt dikte laag, R-waarde, gewicht.

avatar#3057
Frans
Berichten: 18
Reacties: 24

#4 Geplaatst: 2006-03-22 09:57:00

Inderdaad Jean-Paul dat is de bedoeling! Kun je iets meer adresgegevens geven over de site van Chausson. Ik zal wel met mijn  neus kijken maar  kan deze niet vinden.

Een andere oplossing zijn polystyreenkorrels. Heeft iemand daar ervaring mee?

mvg,

Frans 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2006-03-22 10:03:14

Frans,

even in het kort; het is

http://www.chausson-materiaux.fr/

Later meer info.

Christian v.K.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#6 Geplaatst: 2006-03-22 10:04:41

http://www.chausson-materiaux.fr/Ik neem aan dat het waait in de combles perdus (ivm ventilatie), die korrels hebben dan veel lol op die zolder van je denk ik.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2006-03-22 15:55:19

Beste Frans,
 
hier dan een paar overwegingen.
 
De technische kant:
Bij een 'vloer' die sterk onderverdeeld is door spanten en balken is het inderdaad verleidelijk met 'isolation en vrac' te werken. Hoewel, ik heb het in een geval zo gedaan:
- eerst kleine (afval)stukken isolatiedeken op maat gesneden en in de vakken gelegd
- dan een deken van de rol er dwars overheen, waarbij het materiaal over bepaalde balken in bobbels ging.
Om de benodigde isolatie met een R-waarde van rond de 4 te verkrijgen heb je toch zeker eerder 200 dan 150mm steenwol nodig, en dat doe je het best met twee of drie lagen matten, kruislings of met versprongen naden.
 
Iedeere isolatie, dus ook Isolation en vrac (los uitgestortte vlokken) moet een damprem aan de kant van de bewoonde ruimte hebben, in jouw geval betekent dat het verwijderen van de bestaande dunne isolatielaag en eerst folie leggen; dat is ook goed tegen het stof. Mocht de bestaande isolatielaag een damprem hebben die in goede staat verkeert dan kan die blijven liggen.
 
Kleine hoeveelheden isolation en vrac koop je per zak, grote hoeveelheden worden per tankauto aangevoerd.
 
Kijk op de website van de leverancier naar de isolatiewaarde van zijn spul en bereken de dikte die voor R=4 nodig is. Meestal hebben de leveranciers op hun website ook kant-en-klare cijfers in de zin van '100mm resulteert in R=zoenzoveel'.
 
Als ik van R=1 voor 45-50mm uitga, dan kom ik op een laagdikte van 200mm, bij een oppervlak van 120m2 dus op 24 kubieke meter oftewel 24.000 liter. Dat zijn 120 zakken van 200 liter!
 
Hiermee komen wij tot de prijsvraag.
 
De kosten
Als ik het goed heb zit de hoofdmoot van de kosten in het transport. Fabricage is goedkoop, en plaatsingskosten zijn er ook bijna niet.
De normale Bricomarkten kan je bij de benodigde hoeveelheden vergeten. Je moet een echte bouwstofleverancier hebben of de fabrikant van de vlokken. Die brengt dat spul met zijn silokar met blaasinrichting (camion citerne à soufflerie) en blaast het je zolder in. Een man of twee hoeven alleen het spul op de zoldervloer te verdelen met een soort rateau.
 
Andere vragen
Ik weet niet of je isolatie en vrac niet beschermd moet worden om te voorkomen dat ongedierte zich erin nestelt. Bij ons waren het zwerfkatten die in een reststukje glaswoldeken hun WC ingericht hatten. Informeren bij de leverancier!
En Jean-Paul wees reeds op het fenomeen van opdwarrelen bij tocht.
 
Ik hoop dat je hiermee en met de andere adviezen verder kan.
 
Christian von Klösterlein
- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -
 

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#8 Geplaatst: 2006-03-22 17:53:44

Christian, volgens mij bedoel je de R-waarde, niet de K-waarde. Indien toch K, dan ergens ver onder de 1.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2006-03-22 18:09:56

Natuurlijk,

Jean-Paul, moet R zijn, R van 'résistance'.

Ik had gedachteloos de gegevens uit een Duitse tekst vertaald.

Excuses.

Christian v.K.

avatar#3526
Ton
Berichten: 20
Reacties: 68

#10 Geplaatst: 2006-03-22 18:14:15

K-waarde: de globale isolatiewaarde van een gebouw. Hoe lager de K-waarde, hoe beter het huis geďsoleerd is en hoe minder warmteverliezen er zijn. De K-waarde wordt berekend aan de hand van de U-waarde van de aparte constructieonderdelen (vloer, dak,wand,...). Verder speelt ook de compactheid van de woning een rol voor de K-waarde. Hoe compacter de woning, hoe lager de K-waarde. Concreet wil dat bijvoorbeeld zeggen dat vides de K-waarde doen stijgen en dat een kubusvormige woning in het algemeen een lagere K-waarde haalt dan een balkvormige woning die op dezelfde wijze geďsoleerd is.

U-waarde: de isolatiewaarde van een bepaald onderdeel van de woning (vb. vloer, wand, dak,...). vervangt de vroegere k-waarde (met kleine k; niet te verwarren met K-waarde van hierboven). De U-waarde van een constructie-onderdeel komt overeen met de hoeveelheid warmte die per uur, per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen binnen- en buitenmuur overgaat van de lucht in een binnenruimte naar de buitenlucht. De U-waarde wordt bepaald aan de hand van de dikte en de keuze van de bouwstenen, de isolatie, de beglazing,.... Concreet wordt de U-waarde berekend door de lambda-waarde van de stenen, het isolatiemateriaal,... te delen door de dikte (uitgedrukt in meter).

Ton

avatar#3526
Ton
Berichten: 20
Reacties: 68

#11 Geplaatst: 2006-03-22 18:33:32

Ter aanvulling bijna tegelijk met Christian.

Elk materiaal heeft een lambda-waarde die de isolatiewaarde van het materiaal aangeeft. Hoe lager dit getal, hoe beter de isolatiekwaliteit. Deze lambda-waarde zegt nog niets over de eigenlijke isolatie, want het is een waarde per meter dikte. In een formule waarmee R bepaald kan worden moet dus de dikte nog worden ingebracht. De formule wordt dan: R = d / lambda. (d in meters!)

Ook al gedacht aan bespuiten met speciaal schuim op een goed manier.I k weet niet of dit in LDF ook kan.

Is zeer snel en kan elke balk leidingen etc etc prachtig afdichten en isoleren .Geen koude bruggen. In principe elke dikte mogelijk.