Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

afvoer pijpen

Auteur Bericht

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#0 Geplaatst: 2006-03-24 08:40:59

Stel ik bouw op terre pleine (volle grond, dus geen vide sanitaire) een huis, 1 bouwlaag. Op de terre komt een laag herisson kiezels en daarop een laag betonvloer (isolatie en PE laat ik even achterwege in deze vraag). Voor de afvoerpijpen (keuken, WC, badkamer) graaf ik dan sleuven in de terre neem ik aan. Hierbovenop komt dus aardig wat gewicht van de herisson en de betonnen laag. (Hoe) bescherm ik mijn PVC buizen?

avatar#3426
rob (19)
Berichten: 5
Reacties: 20

#1 Geplaatst: 2006-03-24 10:34:44

de pvc buizen zul je in de volle grond moeten leggen.Eerst een sleuf graven, dan zand, dan de buizen en dan de sleuf opvullen met zand.Hierover dan de laag van herisson en beton.Je beschermd de buizen door een laag zand dat zich rondom de buis "zet", de druk van de bovenlaag wordt verspreid mede ook door de ronde vorm van de buis.

succes ermee, rob

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#2 Geplaatst: 2006-03-24 11:14:41

je bent ook verplicht om aanvoeren voor gas, water, elektra en telefoon in speciaal daarvoor bestemde gekleurde gaines te leggen, groen voor telefoon b.v..

misschien ook een idee om daar je afvoerbuizen in te leggen.

salut,

marjorie

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#3 Geplaatst: 2006-03-26 22:48:24

HansPiet,

De bovenstaand beschreven methoden heb ik zelf ook toegepast. Leiding in een buis met ruimere diameter.  Mij lijkt dat alleen tijdens het storten en uitharden van de betonvloer druk van enige betekenis wordt uitgeoefend. Daarna vangt de (gewapende naar ik aanneem) vloer eventuele druk wel op.

Als je de oppervlakte van de buis in aanmerking neemt en het gewicht dat erop drukt lijkt het mij dat je je geen zorgen hoeft te maken.

Ik zou je wel aanraden om de af- en aanvoerleidingen zo "kort" mogelijk onder de betonvloer aan te leggen en zodra het maar mogelijk is buiten de gevel terecht te komen. Toekomstige lekkages en verstoppingen van bv rioolpijpen zijn zo makkelijker te verhelpen. Voor aanvoer van water kun je overwegen om kunstofleidingen te nemen. Die zijn erg gemakkelijk te vervangen. In rioolvorm heb ik nog geen kunststofleidingen gezien.

Sterkte met het grondwerk!!

Jeroen B, 62