Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Planten en struiken geschikt voor kleigrond

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2006-03-25 10:24:38

Wij hebben een huis in de Lot et Garonne. De grond aldaar is zware kleigrond. Ik ben op zoek naar een lijst van planten stuiken en bomen die geschikt zijn voor deze grondsoort. Wie kan mij helpen? Dank Anna uit Leiden

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#1 Geplaatst: 2006-03-25 10:35:10

wellicht kan deze folder van esveld je verder helpen:

http://www.esveld.nl/boekdata/folderkleigrond.htm

salut,

marjorie

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#2 Geplaatst: 2006-03-25 10:44:45

en een beetje verder ixquicken levert ook nog de volgende link op:

http://www.intratuin.nl/

met een encyclopedie waar je o.a. bij "uitgebreid zoeken" op grondsoort kunt zoeken

salut,

marjorie

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#3 Geplaatst: 2006-03-25 20:10:07

het heeft weinig zin om naar planten geschikt voor kleigrond te zoeken. het moderne plantensortiment kan in principe in elke grondsoort gedijen als de verzorging goed is. zoek derhalve meer naar wat je leuk lijkt. in de lot et garonne zit een boomkweker aan de weg tussen st. livrade en villeneuve daar zou je je regionale licht kunnen opsteken.fons, als boomkweker

avatar#5483
Hans en LDF
Berichten: 6
Reacties: 40

#4 Geplaatst: 2006-03-27 09:01:56

Fons,

even een vervolgvraagje:

De zware kleigrond komt me erg bekend voor: bij ons in de Dordogne lijden we er ook onder.  Ik begrijp wat je bedoelt als je zegt 'het moderne plantensortiment kan in principe in elke grondsoort gedijen als de verzorging goed is' maar met de grondsoort wordt ook de waterhuishouding voor een deel bepaald (bijvoorbeeld de langer natte klei versus de doorlatende zandgrond).

Moet je daar dan geen rekenening mee houden, voor als je niet kunt sproeien (omdat je er niet bent, of omdat 't niet mag)?

Wij wonen boven op een heuvel, waar de (westen) wind redelijk veel vrijheid heeft en je merkt dat niet planten dat leuk vinden, ook iets waar we bij onze volgende plantenkeus rekening zullen houden, wat zijn je gedachten door over?

bvd

Hans

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#5 Geplaatst: 2006-03-27 13:10:47

het grote voordeel van kleigrond is het waterbergend vermogen. dat betekent dat planten ook in periode van droogte in kleigrond veel gemakkelijker overleven dan in zandgrond. het grootste nadeel is het moeilijk "weggroeien"van pas geplante gewassen, die soms wel een jaar of meer staan te "kwarren" voordat ze goed groeien. dit heeft veelal te maken met de vaste structuur van de kleigrond. veel water geven is nog al eens funest. er gaan meer planten dood door wateroverlast dan door watergebrek. wind is altijd een gelokaliseerd probleem (behoudens aan zee).  soms treedt takbreuk op  bij snel groeiende gewassen.  soms  groeien pas geplante  bomen en struiken niet goed weg, omdat door de wind  de nieuw te vormen wortels steeds afbreken. beschutting en fixatie  kan dan (tijdelijk) nodig blijken. vorstgevoelige gewassen gaan zelden dood door de koude, maar door de uitdroging ten gevolge van de wind. fons, als boomkweker

avatar#5483
Hans en LDF
Berichten: 6
Reacties: 40

#6 Geplaatst: 2006-03-27 13:23:44

dank je Fons

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#7 Geplaatst: 2006-03-28 23:33:38

De vraag is niet zo zeer kleiachtige grond of zandgrond (en alles wat daar tussen zit), maar meer om de vraag of de grond kalkrijk of zuur is. Er zijn nogal wat planten die absoluut niet van kalkrijke kleigrond houden zoals hortensia en al die andere zuurminnaars. Deze verlangen bosgrond (in het Frans te koop onder de naam terre bruyère). Kalkrijke grond kan plaatselijk wat zuurder worden gemaakt door die bruyère toe te voegen of planten die duidelijk lijden te voorzien van wat ijzersulfaat, een zeer algemeen toegepast middel (supermarkt) ter voorkoming van chlorose.

Het allerbeste blijft echter om goed rond te kijken in je regio en advies te vragen aan de betere tuincentra.

Wim

Die reclames voor NL tuincentra op dit forum vind ik niet nodig.

avatar#4162
e.zupancic
Berichten: 0
Reacties: 4

#8 Geplaatst: 2006-12-08 16:27:52

Anna,

wij zitten in de Lot en hebben een perceel met arme leemgrond, zeer kalkrijk. Een eerste vereiste voor een dergelijke grond was het te verrijken met een regelmatige toevoeging van compost en oude stalmest. Maakt de grond tevens wat losser zodat deze 's zomers minder uitdroogt. Vooral belangrijk voor de moestuin en de fruitbomen.

Het herfstblad van de eiken (verzuren de grond enigszins zodat ijzer en magnesium beter worden vastgehouden) blazen we met de bladblazer de bloementuin in.

Wat de planten betreft: onze ervaring is dat in Nl gekweekte planten hier zelden goed aanslaan. De kwekers in de buurt leveren meestal beter op het klimaat afgestemde planten. Maar smeren je soms net zo gemakkelijk een hortensia aan voor je zonneborder of heide voor je leemgrond. Dus: op de scharreltoer bij de buren. Daar kun je gelijk zien wat het bij hen goed of minder goed doet. Ga eens wandelen in de omgeving en complimenteer de mensen met hun border. Fransen praten niet alleen graag over eten maar zijn ook vaak trots op hun tuin.

Ook belangrijk voor de plantenkeus: zon of schaduw, wind of luuwte, in de buurt van boomwortels etc. Wat ik je afraad is de grond aan te passen aan de planten. Natuurlijk kun je een plaatselijke 'bloempot' creeren door de grondsamenstelling in het plantgat te wijzigen. Maar op de lange duur geeft dat toch problemen. Beter: pas het beplantingsplan aan aan de grond. Sfeervoller en minder onderhoudsintensief.

Veel plezier,

Edith