Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

zonder inkomen

Auteur Bericht

avatar#2968
jan en marian
Berichten: 9
Reacties: 46

#0 Geplaatst: 2006-03-27 20:18:32

Stel, Je gaat verhuizen naar frankrijk, en gaat leven van je spaarcenten. 6 jaar overbruggen tot aan je vutleeftijd. of als dat er niet meer is, tegen die tijd, tot je aow. Hoe zit het dan met je ziektekostenverzekering of eventuele belastingen in frankrijk? Zijn er misschien mensen die dat hebben gedaan? Zoja, waar moet je rekening meehouden. ook eventuele tips zijn zeer welkom groetjes marian

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-03-27 20:43:10

Hoi Marian,

Ik heb dat ook zo gedaan. Nagenoeg dezelfde tijdspanne. Het enige dat verschillend is, is de zorgverzekeringswet, die er toen nog niet was.

Wat je moet doen/kan verwachten:

1.  Uit laten schrijven in NL en inschrijven in FR

2.  Je hebt (nagenoeg) geen inkomen, dus je betaalt in Fr geen belastingen. Wacht maar een tijdje voordat je achter de Fr belastingen aangaat. Met de NL belastingen heb je weinig van doen, omdat je toch geen inkomen hebt.

3. Je vraagt aan de CVZ een verklaring dat je geen recht hebt op een E121 (= een verklaring dat je recht hebt op zorg ten laste van NL)

4. Met die  verklaring (van geen recht) meld je je bij de CMU/CPAM en klaar is kees.

Welkom in Frankrijk.....

Over de punten 3 en 4 zal je op deze site wel veel meer hulp krijgen van mensen die dat zelf kort geleden hebben gedaan.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2006-03-28 16:45:49

Nog een keer: inschrijven in Frankrijk kan niet. Je kunt je wel aanmelden bij de Belastingdienst als je daar trek in hebt of je laten inschrijven bij de plaatselijke bridgeclub. Maar niet bij de gemeente.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2006-03-28 17:53:20

Inschrijven/aanmelden ; wat een flitsende opmerking.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2006-03-28 20:06:26

Wim,

Wie schreef over de gemeente?

Ik weet dat je tot voor kort een carte de sejour moest aanvragen, sinds 'Maastricht' hoeft dat niet meer.

Ik weet evenwel ook dat ze die nog steeds afgeven.

Gratis en nuttig,  bijv. wanneer je in NL met een auto rijdt met een F nummerbord en om je te legitimeren als je een cheque uitschrijft. Kan ook met je paspoort, maar zo'n kaart is handiger.

Je kan je inderdaad niet inschrijven in het bevolkingsregister, maar bijv. wel in het stemregister als je dat wilt althans. En bovendien houden veel kleinere dorpen een lijst bij van inwoners. 

Overigens kun je bij de gemeente wel een verklaring halen dat je ingezetene bent van de betreffende gemeente. Heb je nodig als je gaat PACS-en. Misschien is het een lokale zaak.

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#5 Geplaatst: 2006-03-28 20:53:08

?????? niet inschrijven??????

Je moet je toch laten uitschrijven uit de gemeente in Nederland die je verlaat? Met dat uitschrijvingspapier moet je je melden op het gemeentehuis van je Franse woonplaats.

Zo heb ik het althans indertijd gedaan en werd het ook van mij verwacht.

Carte séjour niet verplicht sinds Maastricht, Hans?

Mooi wél!

Zoals zo vaak interesseert Frankrijk zich niet voor buitenlandse maatregelen. Iedere 5 jaar moet ik mijn carte verlengen. Toen ik hem een keer liet verlopen (denkend aan die EU-maatregel - ik had zelfs een krantenknipsel dat daarover ging bewaard, om daarmee te zwaaien) moest ik hem met terugwerkende kracht laten verlengen en kreeg ik een waarschuwing!

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#6 Geplaatst: 2006-03-28 21:48:55

Ik dacht dat dit geen buitenlandse maar Franse maatregel was.Wellicht werkt dickk in Fr., want dan heb je wel carte s\ejour nodig.

avatar#2960
yol
Berichten: 1
Reacties: 5

#7 Geplaatst: 2006-03-28 22:48:02

Toen ik na een brand, vorig jaar april, een nieuwe carte sèjour aan ging vragen in de Ardennen kon ik die niet meer krijgen. Ze waren niet meer nodig en dus kreeg ik er geen. Dat werd met hoofletters gezegd.

Ik vond het ook wel handig om er een te hebben. Gelukkig is het rijbewijs wel vervangen voor een Frans rijbewijs, dus in Nederland rijden is geen probleem

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#8 Geplaatst: 2006-03-28 22:50:58

Er wordt nu behoorlijk door elkaar heen gepraat.

Jean heeft mijn korte bijdrage niet begrepen. Het ging niet om de semantiek van inschrijven of aanmelden, maar om het feit dat je niet verplicht bent om je bij aankomst in Frankrijk te laten inschrijven in de gemeente. Men houdt namelijk geen bevolkingsregister bij, wel een burgerlijke stand (trouwen, kinderen krijgen, doodgaan). Het vermeende automatisme uitschrijven uit Nederland, inschrijven in Frankrijk bestaat gewoon niet. Via de periodieke volkstellingen weet men overigens wie waar woont en hoe het huishouden eruit ziet.

Zoals ik al enkele malen heb gemeld, kun je je wel laten inschrijven in het kiesregister.

Dan die carte de séjour. Sinds november 2003 is deze kaart niet meer nodig. Het komt evenwel nog steeds voor dat ambtenaren van kleinere gemeenten niet van deze maatregel op de hoogte zijn. Enige tijd na dit besluit is ook besloten voor degenen die werken in Frankrijk de carte af te schaffen. Alleen de inwoners van de tien nieuwe lidstaten van de EU hebben nog wel een carte nodig.

De kaart kun je nog wel aanvragen en is misschien handig als identiteitskaart.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2006-03-28 23:12:52

Ik wil iedereen bedanken voor zijn of haar bijdrage voor dit onderwerp, ook de afsluitende bijdrage van Wim.

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#10 Geplaatst: 2006-03-28 23:40:32

OK!

Overigens is het niet de gemeente die oordeelt over de carte de séjour, maar de préfecture. En die kan nooit zo klein zijn dat ie niet op de hoogte is van de maatregelen.

Ik vind het dus een vreemde kwestie en kijk uit naar het moment dat ik hem weer (niet) zou moeten verlengen. (Als ik dan nog in Frankrijk woon...)

avatar#3332
Lida
Berichten: 10
Reacties: 96

#11 Geplaatst: 2006-03-29 11:36:47

Ik wil toch ook nog even reageren op Diccks verhaal. Wij hebben namelijk dezelfde ervaring. Vorig jaar wilden we van bank veranderen en zijn bij diverse banken langs geweest. Eén van die banken eisten een carte de séjour, ondanks dat ik een kopie van de verordening liet zien dat het sinds november 2003 niet meer nodig is, maar ze bleven erop staan. Nu heb ik nog een carte de séjour die tot 2013 geldig is, maar zo'n houding ergert me mateloos, dus we zijn naar een andere bank overgegaan.

Maar hieruit blijkt toch ook weer dat Frankrijk vaak zijn eigen regeltjes handhaaft.

avatar#2968
jan en marian
Berichten: 9
Reacties: 46

#12 Geplaatst: 2006-03-30 12:19:15

Kortom......niemand met tips of ervaringen, op Hans na.?

Ik kan me bijna niet voorstellen dat wij in frankrijk niets hoeven te betalen aan ziektekosten.

Een aanvullende verzekering zal toch wel nodig zijn?

En wat met je spaargeld te doen, in nederland vastzetten en maandelijks een bedrag overboeken naar de lopende rekening in frankrijk, of is het beter om dat ook in frankrijk te doen?

Wat is wijsheid. en hoe zit het met de vermogens-belasting in frankrijk t.o.v. nederland.

groetjes Marian (reeds met één voet in frankrijk)

avatar#304
fons
Berichten: 10
Reacties: 168

#13 Geplaatst: 2006-03-30 12:24:54

wat betreft vermogensbelasting is frankrijk voor kleine kapitalisten veel gunstiger dan nederland. in ldf kent men een forse vrije voet van ik meen 8 ton. hoe de tarieven er uit zien boven deze vrije voet weet ik niet. dat zal wel met mijn eigen perspectief te maken hebben.fons

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2006-04-05 08:07:16

Hold your horses Marian! Jij stelt een vraag zonder nadere informatie te geven en dan wordt het een antwoord van 20 pagina's. Op deze site vind je alles over de zaken die voor jou een vraag zijn. Verzekering (CMU zonder ZVW of CPAM met ZVW, beide met aanvullende verzekering).

M.b.t. geld en vermogenhangt alles af van jouw keuzes: NL belastingplichtig (zou ik nooit doen) of Fr belastingplichtig (veel voordeliger).

Kortom je moet jouw vraag terugbrengen tot beantwoordbare porties. Of vragen op een lijst schrijven en eens bij iemand langsgaan in Frankrijk die in dezelfde situatie verkeert.

Maar kijk vooral eerst op deze site. Bedenk, dat de waarheid vele gezichten heeft, dus neem nooit alles aan wat je leest; zelfs niet wat je leest op deze site! Bedenk wel, dat te laat of niet vragen erger is dan een niet helemaal juist antwoord!

Groeten en kom maar naar Frankrijk.

avatar#2968
jan en marian
Berichten: 9
Reacties: 46

#15 Geplaatst: 2006-04-05 19:12:27

Dag Hans, Ik moet je helemaal gelijk geven, weinig geduld snap je?groetjes Marian