Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Pensioen

Auteur Bericht

avatar#5379
Couhée
Berichten: 4
Reacties: 14

#0 Geplaatst: 2006-04-07 21:56:01

Ik heb deze vraag al bij "dagelijks leven" gedeponeerd, maar eigenlijk is hij hier meer op zijn plaats.

Kan iemand mij vertellen hoe het zit met pensioenopbouw als je naar Frankrijk emigreert en daar gaat werken?

Ik weet wat je krijgt vanuit NL ( 2% per jaar dat je in NL woonde vanaf je 15e), maar hoe en wat bouw je op in FR, moet je zelf iets regelen of gaat het via je werkgevers?

Wie heeft hier ervaring mee?

Amitiés, Michel

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2006-04-08 00:12:43

Wie uit Nederland vertrok, viel buiten de verplichte betaling van de AOW-premie. Men kon zich vrijwillige verzekeren (duur). Inmiddels is er een uitspraak van het Europese Hof van Justitie dat Nederland het stopzetten van de verplichte premiebetaling niet had mogen doen. De Sociale Verzekeringsbank is nu het een en ander aan het terugdraaien. Lees alle informatie in detail hierover op deze site onder http://www.infofrankrijk.com/pagina/%28Sociale%29+verzekeringen/257/#283

Wim

avatar#5379
Couhée
Berichten: 4
Reacties: 14

#2 Geplaatst: 2006-04-08 12:15:41

Dankjewel,

Ik heb een en ander gelezen over verdagen en AOW etcetera, maar dat is niet wat ik zoek.

Wat ik daaruit lees is dat je ongeacht wonen in NL of Fr wel AOW opbouwt.

In NL bouw ik ook via mijn werkgever (aanvullend) pensioen op, dat zit deels in min salaris.

Ik vraag me af hoe dat gaat bij werken in Frankrijk, bestaat dat daar ook?

Michel

avatar#3477
edje
Berichten: 0
Reacties: 71

#3 Geplaatst: 2006-04-13 09:50:43

ja, als je in fr werkt bouw je ook hier je aow op via je werkgeve,sec sociale

de hoogte is ongeveer of zelfs iets hoger dan aow.

als je uiteindelijk met pensioen gaat (deze regels zij in fr anders dan in ned.)krijg je je fr +ned opgebouwde aow van het fr-systeem uitgekeerd,.

En je valt niet onder de ned ZVW .

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#4 Geplaatst: 2006-04-13 10:10:39

Ik heb in verscheidene landen gewerkt, waaronder in F en ik werk nog in NL. Mijn informatie over pensioen is dezelfde als hierboven is aangegeven voor wat betreft het AOW deel (in F: SECU). Het kan wel zo zijn dat je tegenwoordig in F over meer dan 40 jaar moet bijdragen om "compleet" te zijn. In F kun je net als in NL daar bovenop nog aanvullend pensioen opbouwen via de pensioenkas van de organisatie waar je werkt of bij een pensioenverzekeraar. Maar dat is veel minder algemeen gangbaar en eensluidend dan in NL. In NL is sinds jaren een wet van kracht die de problemen van "pensioenbreuk" tracht op te lossen. Als je naar het buitenland verhuist dan geeft die wet natuurlijk geen bescherming en het zou me sterk verbazen dat iets van dien aard in F bestaat. De pensioenregelingen in NL zijn namelijk nogal uniek en erg goed.

Jacob

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2006-04-13 10:25:01

Het Franse systeem zit, zeer globaal uitgelegd, als volgt in elkaar:


In Frankrijk kan iedere werknemer (maar ook zelfstandigen via een andere regime) aanspraak maken op een pensioen via het systeem van de Sécurité sociale. Frankrijk kent een omslagstelsel (geen kapitaaldekking zoals in Nederland), te vergelijken met de AOW. Men betaalt premie voor de oudere generatie. Door de vergrijzing ontstaan er problemen, reden waarom er hervormingen zijn geweest in het ingewikkelde Franse stelsel.

Het principe is dat je met 60 jaar met pensioen kan gaan. Doorwerken daarna mag ook en je verdient daarmee een wat hoger pensioen. Het régime des salariés is veruit het belangrijkste; ruim 15 miljoen premiebetalers zorgen voor het pensioen van 10 miljoen landgenoten. Voor de werknemers gelden twee regimes: het basisregime en het aanvullende regime. De berekening van het pensioen geschiedt via het tellen van het aantal gewerkte kwartalen. In 2008 geldt een maximum pensioen (over het gemiddelde van de beste 25 jaar) bij 160 gewerkte kwartalen (ook als tijdelijk door ziekte, zwangerschap, werkloosheid geen premie is betaald). Men kan nooit meer dan 50% van het plafond voor de Sécu ontvangen, dit jaar vastgesteld op € 2589 per maand. Ook als je volgens de berekeningsformule wegens de betaalde premies recht zou hebben op meer pensioen, ontvangt men niet meer dan € 1294,50 per maand. Daarom zal men zich ook nog aanvullend verzekeren (werknemers) via het regime van de Arrco (Association des régimes de retraite complémentaire). Ook hier wordt weer een ingewikkelde rekenmethode gehanteerd met een puntensysteem. Werknemers betalen tot een maximum van het maandplafond van de Sécu 6,6% pensioenpremie en de werkgevers dragen 8,3% bij.

Meer over de berekeningsmethode is te lezen in een PDF-brochure van de CNAV.

Wim