Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

camping a la ferme onder acte civil

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2006-04-12 15:18:58

Dag, wij verhuren 2 authentieke woonwagens die we langzamerhand uitbreiden naar 6. Volgens de kamer van koophandel wordt onze activiteit beschouwd als . Volgens mij kan ik dan mijn niet onaanzienlijke investeringen niet aftrekken. Weet iemand of dat klopt en of het niet toch verstandiger is om mij te laten inschrijven als eenmansbedrijfje? vriendelijke groet, Liesbeth Konink

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2006-04-12 18:18:52

Wat moet er op het puntje staan ..... beschouwd als .  ?

Mij is slechts bekend dat een camping (à la ferme) tot 6 plaatsen meestal zonder uitgebreide vergunning kan worden geëxploiteerd en hetzelfde geldt voor chambres d'hôte tot 5 kamers. Een vakdiploma is niet nodig en voor de administratieve/fiscale kanten is er een vereenvoudigd regime mogelijk binnen zo'n entreprise individuelle.

Wat wil de KvK?

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2006-04-20 22:10:29

Sorry, Wim blijkbaar is er iets misgegaan. Op het . had moeten staan acte civil. De kvk beschouwd het dan dus niet als bedrijf maar als particuliere bezigheid, iets wat in Nederland voor zover ik weet niet bestaat. Ik krijg echter geen duidelijk antwoord wat daarvan de voordelen zijn behalve dat je je niet hoeft in te schrijven bij de kvk. Vriendelijke groet, Liesbeth

avatar#6474
compay
Berichten: 1
Reacties: 7

#3 Geplaatst: 2008-11-25 20:25:24

hallo

nieuw op het forum ben ik 

of beter gezegd zijn wij

deux adults et deux enfants

wij zijn bezig met een boerderij in de Cher en hebben ook plannen om daar een camping a la ferme te beginnen. Ik heb daar tot nu toe dit over gelezen

Een camping à la ferme behoeft geen vergunning en heet officieel een camping déclaré, omdat zij wel bij de gemeente moet zijn gemeld. Het maximum aantal (eenvoudige) plaatsen bedraagt zes (er mogen niet meer dan twintig personen tegelijk aanwezig zijn) en er zijn weinig vereisten aan sanitair. Bovendien zijn geen ‘vaste’ constructies toegestaan. 

wat betekent er zijn geen vaste constructies toegestaan? zijn dat chalets? en een woonwagen die verrijdbaar is is dus geen vaste constructie?

wij willen tevens ook een gite opzetten. Ik heb ooit eens gelezen dat je dan in een camping a la ferme constructie nog maar 5 kampeerplekken overhoudt. Weet mijn god niet meer waar ik dat gelezen heb maar goed.

Hoe zit het met de inkomsten die je verkrijgt uit een mini camping? dien je die op te geven?

en ben je als eigenaar van een mini camping een enterprise individuel?

misschien stel ik stomme vragen maar degene die hier meer van weet vertelt u mij alstublieft zo veel mogelijk. Dank u

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#4 Geplaatst: 2008-11-25 21:45:04

Het zijn allerminst stomme vragen. Ik denk dat je de meeste antwoorden kunt vinden in de rubriek Werken van deze website. Kijk even op

http://www.infofrankrijk.com/pagina/Werken/3107/

Blijven er na lezing nog vragen over, n'hésitez pas.....

Wim

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#5 Geplaatst: 2008-11-26 09:43:36

Veel gemeentes hebben hun buik vol van de mini-campings die overal ontstaan. In principe is de wetgeving nationaal, maar steeds meer gemeentes gaan de (weinige) eisen die er zijn aan een mini-camping steeds strenger interpreteren. Bijvoorbeeld de 'vaste constructie'. De ene gemeente accepteert chalets zolang ze in principe afbreekbaar zijn, een anere gemeente wil zelfs normale tourcaravans verbieden. Er is maar een oplossing: in overleg treden met de gemeente.

Een eventueel aanwezige gite heeft geen invloed op de mini-camping.  Het bouwen van een gite vereist een bouwvergunning, als die is verleend, mogen er nog steeds zes campingplaatsen worden gerealiseerd. 

V.w.b. de inkomsten kunnen er verschillende regels gelden. Als u al inkomsten heeft uit andere bron en u heeft al een Frans sociaal nummer (en u betaalt dus al inkomstenbelasting en sociale lasten in Frankrijk) dan is de opbrengts van gite en minicamping een persoonlijke bijverdienste (aan te geven op het aangiftebiljet inkomstenbelasting onder micro-BIC). Dit kan alleen zolang de totale bijverdienste niet boven de €23.000 liggen, daarboven wordt u beschoud als een 'profesioneel verhuurder'. Bent u nog in NL belastingplichtig dan moet u 6% van de opbrengsten afdragen aan de Franse belasting.

U bent alleen maar een 'enterprise individuel' als us zich heeft ingeschreven in het RCS (via de inschrijfprocedure vand e Chambre de Commerce). Dat is noodzakelijk als dit uw hoofdinkomen is.

Wim

avatar#6474
compay
Berichten: 1
Reacties: 7

#6 Geplaatst: 2008-12-01 10:54:59

Hallo Wim en Wim,

bedankt voor de reacties

Kern van onze plannen is dat we zoveel als mogelijk onze inkomsten op een zo milieuvriendelijke wijze verkrijgen op ons eigen terrein (1,2 hectare)

het gaat dan om een camping, gite, verhuur schaftwagen

grote moestuin, boomgaard, kippen en twee varkens, eigen bron, eigen stookhout, goede werkplaats om te klussen, winkel met bloemen, eigen produkten, lokale produkten en brocante (ik hou erg van meubels opknappen....en dan met name het simpele meubels uit begin vorige eeuw  

wat betreft de camping en de gite....dit moeten bijverdiensten worden. Wie weet hoe goed het gaat lopen en dat het een hoofdtaak wordt. Maar in princiepe is dit niet zozeer de bedoeling. Gewoon af en toe wat bezoekers, vrienden, familie en kennissen. Wij willen geen vaste constructies plaatsen. Wel zal de schaftwagen waarin wijzelf het eerste halfjaar gaan wonen daarna in de verhuur gaan. Maar goed die is zeer duidelijk verplaatsbaar. Simpel doch goed sanitair met uiteraard een sauna

nu de volgende vragen:

Is het zo dat een marie als je aan de weinige eissen voldoet de mini camping niet mag weigeren?

Wij hebben naast de boerderij die wij op het oog hebben buren, kunnen zij bezwaar maken? en zo ja kan dat een weigering tot gevolg hebben?

Mag je borden plaatsen die naar je camping verwijzen? even verderop (100mtr) loopt een lange afstandswandelpad en dit soort bezoekers willen wij graag op de camping hebben.

Hoofdinkomen moet komen uit mijn fotografie. Ik ben proffesioneel fotograaf en dat beroep blijf ik uitoefenen, als dat eenmaal in je zit dan gaat dat nooit meer weg. Welke onderwerpen ik exact ga fotograferen etc etc is nu nog onduidelijk...

maar ik heb een rijke fantasie voor vrij werk met tekst en op vakantie in frankrijk krijg ik altijd enorm veel inspiratie. We hebben wel ingeschat dat de eerste jaren qua inkomen laag zullen zijn. 

Mijn vriendin is bloemist, tuinder, tuinontwerpster etc. Naast een winkel op eigen terrein willen we ook wilde bloemen gaan kweken, alleen met deze bloemen willen we boeketten maken, een zelfpluktuin creeeren etc etc.

nu is de volgende vraag belangrijk....welke ondernemingsvorm moeten wij kiezen

ik kan me voorstellen dat ik mijzelf inschrijf als zelfstandig ondernemer en dat alle werkzaamheden daaronder gaan vallen

of moeten wij ons allebei als zelfstandig ondernemer inschrijven?

of is er een andere ondernemersvorm nodig, ik heb iets gelezen over twee vennoten?

wat de inkomstenbelasting betreft begrijp ik het systeem wel vrij aardig, er is een belasting vrije voet en vervolgens een vijftal schijven.

maar de sociale lasten zijn wat onduidelijker en hangen weer af van de ondernemingsvorm? zowieso 3500 eerste jaar en vervolgens 4500 tweede jaar en dan een afrekening (35% van omzet - kosten) De vraag is nu als je weinig bruto winst maakt (omzet-kosten) krijg je dan veel geld terug of is er als ik goed begrepen hebt een minimum bedrag wat je zowieso moet betalen (3100 p/jr). Dit bedrag geld dan voor een gezin met kinderen. Voor dit bedrag zit je dan wel als gezin in de basisziektekostenverzekering en heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Ja het zijn flink wat vragen...kan me voorstellen dat ik wordt doorverwezen naar het boek van Wim. Een ieder heeft het natuurlijk over de complexiteit van het franse systeem en dat geloof ik ook graag. Maar als je alle nederlandse belastingregeltjes en alle mitsen en maren achterelkaar gaat zetten wordt je ook beduusd en denkt dan al snel laat maar zitten.

ik hoor heel graag van u allen

heel erg bedankt alvast

voor mijn fotowerk kijk op 

www.robverhagen.com

franse series te zien in vrij werk - les arbres - les vendanges etc

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#7 Geplaatst: 2008-12-02 10:54:34

U stelt inderdaad heel erg veel vragen. Wat u eigenlijk nodig heeft is een persoonlijk consult over de inrichting van uw leven in Frankrijk, waarbij al uw plannen een voor een worden besproken, inclusief haalbaarheid, noodzakelijke administratieve handelingen, etc.Ik wil wel vast een begin maken met antwoorden, maar ik kan u geen gratis gedetailleerd consult geven. 1. Zo milieuvriendelijke mogelijk: dat is een mooi streven en u zult daarbij geen tegenwerking ondervinden van de overheid, zolang u binnen de regels blijft. Helaas is Frankrijk administratief gezien niet zo heel vriendelijk voor mensen die allerlei activiteiten willen combineren.2. Voor camping & gitesverhuur (inclusief de schaftwagen) geldt dat bijverdienste (zonder inschrijving bij de Chambre de Commerce) mogelijk is indien u minder dan € 27.000 per jaar omzet met deze activiteit. Er is geen vergunning nodig van de gemeente, u moet de activiteit wel aanmelden. De Gemeente kan eisen stellen, maar als u daar aan voldoet, kan het niet geweigerd worden. Indien de buren klagen kan de gemeente het u wel moeilijk maken, dat moet u niet onderschatten! Borden plaatsen mag alleen na toestemming van de gemeente en de eigenaar van de grond waar u het bord plaatst. Camping als bijverdienste is alleen mogelijk indien u een andere activiteit als uw hoofdinkomen heeft aangegeven (ook al zou u daar minder mee verdienen) en dat u via die route belasting en sociale lasten betaalt. Indien u verschillende bronnen van inkomen heeft gelden 'gereglementeerde activiteiten' altijd als hoofdinkomen. In u geval is dat fotografie. Dit vereist een inschrijving als zelfstandig gevestigd professional bij de URSSAF (diploma verplicht; zonder diploma is het mogelijk met een Nederlandse KvK-inschrijving + getuigschriften toch een inschrijving te krijgen))3. Voor een winkel met bloemen (niet gereglementeerde activiteit) is een afzonderlijke inschrijving bij de Chambre de Commerce en toestemming van de gemeente verplicht.4. Voor verkoop eigen produkten & lokale produkten en brocante is hetzij een inschrijving nodig als 'boer' hetzij een inschrijving bij de Chambre de Commerce. Kan gecombineerd worden met de inschrijving voor de bloemenwinkel.5. Als u meubels zef opknapt en verkoopt valt u onder de gereglementeerde activiteit 'meubelmakerij' en dat vereist een afzonderlijke inschrijving bij de Chambres des Metiers en een diploma.6. Omdat u schat dat u het eerste jaar wel wat inkomen heeft, maar niet veel, is het des te belangrijker dat u tenminste een van de activiteiten inschrijft als bedrijf. In dat geval geniet u van de goede sociale voorzieningen (ziektekostenverzekering voor ondernemers, arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioenopbouw) en bent u helemaal legaal bezig. Als u getrouwd bent (of een Frans samenlevingscontract sluit, wat overigens veel duurder is dan trouwen), kan uw partner gratis meeverzekerd worden als 'meewerkend echtegenote'. Ook is het mogelijk dat u beiden uw eigen eenmanszaak begint, maar dan betaalt u veel meer sociale lasten. De Franse versie van de VoF (de SNC) is vrij zinloos en wordt dan ook nauwelijks meer gebruikt, tenzij u om principiele redenen niet wilt trouwen (of een PACS sluiten) en bereid bent daar fors voor te betalen. 7. Tuinman (hovenier) en tuinarchitect zijn gereglementeerde beroepen die inschrijving vereisen via de Cambres des Metiers, resp de URSSAF. Als uw vriendin dit alleen in de hobbysfeer doet (rondom eigen huis) is dat natuurlijk niet nodig.U heeft een idealistische levenswijze gekozen, waarvoor ik slechts bewondering kan uiten, maar de bureaucratie is stug en weinig meegaand. U kunt in Frankrijk niet alles op een hoop gooien onder een bedrijfje. U zult moeten kiezen welke activiteit u als hoofdinkomen wilt aanmerken (en dat ook laten registreren), vervolgens kunnen bepaalde activiteiten in de bijverdiensfeer worden gebracht en andere activiteiten in de hobbysfeer. Een zorgvuldige afweging is hier gewenst om niet in botsing te komen met de Franse regels. U heeft echt wat persoonlijk advies nodig!Wim

avatar#6474
compay
Berichten: 1
Reacties: 7

#8 Geplaatst: 2008-12-02 20:33:34

ontzettend bedankt wim voor de informatie

voorlopige conclusie hoofdactiviteit fotograaf!

echter ik ben autodidakt dus geen opleiding in nederland ben ik uiteraard ondernemer en btw plichtig maar sta ik niet ingeschreven bij KVK (toch maar even doen is het advies?)

hoewel ik heb ergens op de site gelezen dat je je ook zonder diploma als fotograaf kan inschrijven bij.........

bijverdiensten:  camping 6 plaatsen/gite/pipowagen euhhh onder die 27000 blijf ik wel daarmee, dat is toch een fijne bijverdienste! dit kan ik moeilijk realiseren in mijn tussenwoning in Nederland.

bloemenwinkel en winkel wellicht ook markten inschrijven bij chambre de commerce.Graag wat meer uitleg hierover. want dit wordt de activiteit van mijn vriendin. Is een inschrijving dan genoeg of moet zij ook als zelfstandig ondernemer worden ingeschreven (enterprise individuele)

en wat het opknappen van de meubels betreft dat doe ik inderdaad hobbymatig

alhoewel ik wellicht zo af en toe wat verkoop via marktplaats of in de winkel

enne ja niet getrouwd...wat een onzin

maar euhh mijn vriendin wil het wel graag 

en zo heb ik gezegd doen we als we naar frankrijk gaan

houden we meteen een inzamelingsfeest

dat komt dus ook goed uit

verder komen wij vaak in frankrijk

en ja sorry dat ik het zeg maar in de kleine dorpjes 

waar ik kom zie ik toch enorm veel van die "malle pietjes"bij elkaar

die er toch niet ondervoedt uitzien

hoe meer regels hoe meer er te rommelen valt

in de marge dan bedoel ik want op zich houdt ik er wel van

om dingen te regelen zoals het hoort

persoonlijk advies ja

dat kan wellicht geen kwaad

hoe gaat dat Wim? ik krijg in ieder geval hopelijk het boek van je voor mijn verjaardag

dan wel van de sint

ontzettend bedankt zover

nog een laatste vraag zo vroeg ik me nog af hoe ik uitstel van betaling sociale lasten eerste jaar kan aanvragen

avatar#6474
compay
Berichten: 1
Reacties: 7

#9 Geplaatst: 2008-12-02 20:36:54

hallo wim

kijk het gaat om dit stukje

Op dit moment is het zo dat een part-time fotograaf kan kiezen voor het micro-regime. Hij moet dan ingeschreven worden in het RCS. Dat kan (via de URSSAF) als ‘profession liberale’, hij is dan vooral ‘kunstenaar’. Dat kan ook via de Chambre de Commerce als hij vooral ‘handelaar’ is (dus nadruk op verkoop van foto’s, bijvoorbeeld in opdracht) en het kan ook nog via de Chambre des Metiers als hij vooral ‘ambachtsman’ is, dus de nadruk legt op bewerking, inlijsten of afdruk-aangelegenheden. Als profession liberale betaalt hij meer belasting dan in de andere twee gevallen. En de Chamrbe des Metiers vraagt diploma’s etc. Wij zorgen er dus altijd voor dat bij een fotograaf die alles zo’n beetje doet de inschrijving via de Chambre de Commerce wordt geregeld, dat is de meest gunstige. Wat gebeurt er nu bij de auto-entreprise? Mag de ondernemer dan zelf uitmaken in welke beroepsgroep hij zit, of krijgen we nu controle achteraf of wel de juiste categorie is gekozen, in plaats van vooraf bij de inschrijving zoals nu gebeurt? Frankrijk kennende, vrees ik voor het laatste. Frankrijk is niet goed in deregulering en ik vrees dus voor een nieuwe golf van regulering achteraf, nu er via de auto-entreprise gedereguleerd wordt

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#10 Geplaatst: 2008-12-02 22:37:08

Dat is een stukje dat ikzelf heb geschreven. Je ziet dus hoe ingewikkeld de Franse regels soms kunnen zijn. Wim Bavelaar schrijft boeken, ik geef persoonlijk advies. Al je vragen kunnen niet meer op een forum worden beantwoord (tenminste niet door mij), omdat eerst ordening moet worden aangebrahct in wat je wil, wat je kan, wat je mag en hoe het allemaal in elkaar gestoken kan worden. Het is nu een puinhoop van ideeen, dromen en wensen. De simpelste oplossing is natuurlijk helemaal niks regelen en maar wat aankloten. Sommige Fransen doen dat inderdaad ook. Maar zorg dan wel voor een basis van tenminste 1 volledig legaal en ingeschreven bedrijf, dat je gebruikt om belasting te betalen en sociale lasten.

Een fotograaf die illegaal foto's maakt, omdat hij zwart werkt is een stuk strafbaarder dan iemand die een eigen winkel heeft en er af en toe wat foto's bijmaakt, zonder diploma. Ik hoop dat je het voorbeeld begrijpt. Je bent van harte welkom voor een consult. Even goolen en je kunt me zo vinden.

Wim

avatar#6742
ingeuitlaRoche
Berichten: 2
Reacties: 4

#11 Geplaatst: 2009-02-01 17:13:48

Hallo Allemaal,

ik ben net aan het googlen en kom op deze site terecht. Wij zijn aan het uitzoeken wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van een mini camping, al la ferme dus.

Nu ben ik van alles aan het lezen maar kom steeds de zin tegen, ..geen vaste constructie.. wat wordt hiermee precies bedoelt? 

vriendelijke groet INge
 

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#12 Geplaatst: 2009-02-02 11:15:32

Voor Liesbeth. 'wordt onze activiteit beschouwd als ....' Wat moet daar staan? Als je een entreprise individuelle opricht onder het regime reel voor de korte termijn verhuur dan kunnen de investeringen wel degelijk worden afgetrokken van de balasting!

Voor Inge: een 'vaste inrichting' is letterlijk wat de term zegt: alles wat aan het einde van het seizoen niet verwijderd kan worden, zoals vakantiehuisjes, chalets, etc. Nu is daar in veel gemeentes discussie over. Sommige gemeentes proberen de stroom van mini-campings die overal ontstaan in te dammen, waardoor er een steeds engere betekenis wordt gegeven aan de term 'vaste constructie'. In dat geval worden chalets die afbreekbaar zijn (een soort bouwpakketten die elk seizoen opnieuw worden opgebouwd) niet meer geaccepteerd en ook sta-caravans niet. De interpretatie kan dus van de gemeente afhangen. Als je een mini-camping wil beginnen met iets anders dan tenten, tourcaravan en campers, is het mogelijk dat je in een discussie met de gemeente komt. En inmiddels heb ik ook al gehoord van een gemeente die poogt om tourcaravans te weren, wegens het ontsierende effect in het landschap....

Wim

avatar#6856
Andries
Berichten: 1
Reacties: 2

#13 Geplaatst: 2009-03-01 16:46:40

Hoi All,

Meer een vraag dan een reactie, maar in de zelfde lijn; wanneer men zelf huurtenten aanbied (tenten die een seizoen vast op een vlonder staan zoals yurts en tipi's e.d.) , gaat dit dan ook van het aantal plekken van een camping a la ferme af?

Maw; als je zes vaste tenten hebt staan, mag er dan nog een camping a la ferme naast?

Alvast dank!

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#14 Geplaatst: 2009-03-02 10:31:47

Andries,

  Over de semi-vaste tenten zoals de yourte lopen er langzamerhand heel wat conflicten, of moet ik iets omfloerster zeggen bestaan er verschillen van wetsinterpretatie, tussen burgemeesters en "camping à la ferme" uitbaters (in spé).  Zie ondermeer de links die opgenomen zijn in camping déclaré.

  Het is nog geen sine cure om één, of meer yourte achtige optrekjes zomaar het predikaat tent te laten krijgen, en zoals Wim van Teeffelen al eerder heeft opgemerkt hebben burgemeesters, en ook de DDE, op lokaal en regionaal niveau ook zo hun eigen opvattingen.

  Wanneer je naast zes yourtes of vergelijkbare constructies ook nog eens zes "echte" tenten onder de juridische paraplu van het begrip camping déclaré / camping à la ferme zou willen onderbrengen dan verlang je iets te veel juridische inschikkelijkheid van de Franse autoriteiten. Dat gaat niet lukken. Zes + zes = twaalf. Tenzij je van mening zou zijn dat die eerste zes semi-vaste constructions / installations geen tenten zijn. Maar in dat geval heb je daar een bouwvergunning voor nodig.

Rob van der Meulen