Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

cheque emploi service

Auteur Bericht

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#0 Geplaatst: 2006-04-12 15:57:19

Één van de mensen die een klus voor mijn huis in F doet, wil worden betaald met een cheque emploi service. Mijn franse bank zegt me dat ik zo'n chequiér niet kan krijgen, omdat ik fiscaal niet in Frankrijk ingezetene ben. Ik kan dus hoe dan ook niet van de betrokken fiscale voordelen genieten. Maar is er een andere manier om toch deze meneer dmv een cheque emploi service te betalen? Of is het echt uitgesloten als niet ingezetene?

Jacob

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2006-04-12 17:56:58

Ik ben er niet geheel zeker van dat de geraadpleegde Franse bank gelijk heeft. Ik zou nog even informeren bij de belastingdienst over deze CESU.

Wim

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#2 Geplaatst: 2006-04-13 08:15:45

Dat moet geen probleem zijn. Ik regel voor een ouder kennis die niet fiscaal is ingeschreven in Frankrijk, de afhandeling van de chèques emploi services waarmee hij zijn werkster betaalt. Dit loopt via de Crédit Agricole Charente-Périgord, waar ik alle informatie en inschrijvingsformulieren ontving; het loopt vlekkeloos.

Nadeel is natuurlijk voor een niet in Frankrijk belastingplichtige dat de sociale lasten die je betaalt niet kunnen worden verrekend met betaalde belasting.

Succes ermee.

René

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#3 Geplaatst: 2006-04-13 09:14:05

Dank Wim en René,

Il faut persévérer donc; zoals altijd!

(Over het leren van frans; dit mooie werkwoord ben ik niet meer kwijtgeraakt na het zien van een cartoon van de cynische cartoonist Bosc omstreeks 1970 in Paris Match o.i.d. : een jonge man legt zijn handdoekje op het strand 5m naast een mooie meid en gaat wat rond zitten kijken; na enige tijd vat hij moed en zegt een zin tegen haar van de strekking: mooi weertje o.i.d.; geen antwoord; na nog een paar minuten pakt hij zijn handdoekje op en gaat ergens anders zitten, waarop zij hem naroept: vous n'êtes guère persévérant, hein!)

Jacob

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#4 Geplaatst: 2006-08-17 10:31:37

Jacques en Dit,

Eigenwijs zijnde, reageer ik in deze rubriek op jullie discussie over de Cheque Emploi Service.

Dit,

Hoe heb jij een chequiér CES gekregen terwijl je niet fiscaal ingezetene bent van F?. Mijn bank zei me, mogelijk ten onrechte, dat ik om die reden er geen kon krijgen.

Dit en Jacques,

Hoe kun je de relevante delen van het betaalde via CES fiscaal in mindering brengen, als je in F niet imposable bent? Dat is me volstrekt onduidelijk. Als niet ingezetene in F betaal ik alleen lokale belastingen. Ik verhuur mijn huis niet, dus heb ik ook geen inkomsten daar. De waarde van mijn optrekje is onder de vermogensbelasting grens. Zie ik iets over het hoofd?

Vast dank voor jullie verduidelijking.

Jacob

avatar#2807
Jacques
Berichten: 4
Reacties: 54

#5 Geplaatst: 2006-08-17 23:06:25


Jacob,

Personen die effectief belastbaar zijn in Frankrijk dienen verplicht jaarlijks aangifte te doen. Daarnaast zijn er vele situaties denkbaar waarin men niet belastbaar is. In dat geval kan men evengoed aangifte doen met formulier 2042 (of 2042 S, de simpele versie), bijvoorbeeld om alle in Frankrijk gemaakte kosten die in aanmerking komen voor belastingaftrek te declareren, ook al is het in Frankrijk belastbare inkomen 'nul'. Voorwaarde is wel het hebben van zeker bezit, zoals een eerste of tweede woning, een employé in huiselijke dienst en meer van dat soort dingen. Wat de aftrekposten betreft valt te denken aan :
*  15 tot 40% Crédit d'impôt op hoge kosten van verwarmingsinstallaties, alternatieve energie, aanpassing van de woning voor bejaarden en gehandicapten,e.d., uiteraard omkleed met vele voorwaarden en plafonds (gebruik van het Crédit d'impôt stelt de 5,5% TVA-faciliteit buiten werking; het is het één of het ander);
*  50 % op de kosten van Cheques Emploi Service;
*  65 tot 75% op giften aan geaccepteerde begunstigden.

Volgens mij zit jouw bank volslagen mis jou een CES te weigeren.

Jacques.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#6 Geplaatst: 2006-08-18 08:37:06

CES

Dank voor de reaktie van Jacob en anderen. Ik heb mijn chequier CES aangevraagd en gekregen bij la Banque postale (la Poste), waar ik al erg lang een rekening heb. Mijn bank Credit Agrecole deed wèl heel moeilijk. Ik ga achter formulier 2042 aan en houd jullie op de hoogte. Dit   

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#7 Geplaatst: 2006-08-18 15:14:21

Jacques,

Dank voor je uitleg, maar het gaat mijn verstand helaas te boven.

Ik ben fiscaal ingezetene van NL en bezit in F een huis met een waarde onder de vermogensgrens. Ik betaal in F derhalve alleen lokale belastingen.

Nu schrijf jij: "ook al is het in Frankrijk belastbare inkomen nul", dan kun je bepaalde kosten die voor belastingaftrek in aanmerking komen declareren. Maar wat heb ik daar aan?

Als ik geen belastbaar inkomen heb, waarvan moet ik dan die kosten aftrekken?

Of bestaat er zoiets als het opbouwen van een fiscaal verleden, zoals bij bedrijven die verliezen maken, dat je die over een aantal jaren in bepaalde gevallen mag cumuleren en dat je daar toekomstige winsten later mee mag verrekenen?

Heb ik oogkleppen op, of praten wij onbedoeld langs elkaar heen?

Balayons le brouillard,

Jacob

avatar#2807
Jacques
Berichten: 4
Reacties: 54

#8 Geplaatst: 2006-08-19 20:54:20


Jacob e.a.,


Je mag mij de grootste oen vinden die er op aarde rondloopt, want NATUURLIJK valt er geen belastingaftrek te realiseren als daar geen belastbaar inkomen tegenover staat.Vroeger heb ik daar wel iets over gehoord, maar is dus volstrekte onzin. Je hebt dus volledig gelijk


Wel zijn er nogal wat 'niet belastbaren' die evengoed aangifte doen, voor wat aftrekpostjes als dat mogelijk is, maar vooral ook om daarmee een schriftelijk bewijs te krijgen niet belastbaar te zijn (de nul-aanslag). Dat kan nogal wat voordelen en vrijstellingen opleveren op gebied van fiscus (o.a. kijkgeld) en sociale zekerheid (o.a.premie CPAM). Maar dat is een ander verhaal.

Ik verontschuldig mij diep voor de uitgekraamde onzin en zal proberen wat minder diep in het glas te kijken en wat dieper in de hersenpan.


Jacques.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#9 Geplaatst: 2006-08-20 00:35:10

Een kleinigheidje nog: de CES bestaat niet meer, maar heet nu CESU, chèque emploi-service universelle.

Wim

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#10 Geplaatst: 2006-08-20 18:14:07

Jacques (sympathieke voornaam trouwens),

Dank voor je reactie. Het is dus toch mogelijk de moeite waard om een aanslag te krijgen, al is die nul.

Bij die oenen, hoor ik al heel lang; ik zou zeggen: "sois le bienvenue au club". Als je minder diep in het glas kijkt wordt het er echt niet beter op, hoogstens wat saaier....................

Jacob

avatar#2807
Jacques
Berichten: 4
Reacties: 54

#11 Geplaatst: 2006-08-21 01:28:59


Jacob,


Aangifteformulier 2042 is voor aangifte van inkomen dat in Frankrijk belastbaar is. Fransen met een laag belastbaar inkomen (zeg maar beneden de 7.300 tot 11.000 Euro, afhankelijk van de hoeveelheid parts de quotient familiales), kunnen met de resulterende nul-aanslag niet onaanzienlijke voordeeltjes meepikken.
Als Nederlanders met een in Nederland belastbaar inkomen aangifte in Frankrijk moeten of willen doen, dan dienen zij tevens aangifteformulier 2047 in te vullen. Ook de Franse Fisc wil uiteraard graag het wereldinkomen weten, ter bepaling van het revenu fiscal de référence. Dit referentie-inkomen is de basis voor toetsing aan de inkomensdrempels van de vele fiscale en sociale regelingen.
Ergo, voor Nederlanders die niet in Frankrijk resideren, zal in vrijwel alle gevallen een Franse nul-aanslag onbereikbaar zijn.
N.B.1: het zal je genoegen doen te weten, dat ik doorgaans over mijn glas 'figuurlijk' spreek en 'letterlijk' doe.

N.B. 2: we glijden buiten het onderwerp
Jacques.