Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

metalen platen als dakbedekking (pannen) en condens aan de binnenkant

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2006-04-13 12:10:12

Wij hebben een hele grote schuur, verdeeld in 5 kleinere schuren. We zouden er van alles mee kunnen doen, maar de dakbedekking vormt een probleem. Die bestaat uit grote metalen platen in de vorm van pannen. De platen zijn ongeveer 1 x 2 meter groot. Ze lekken niet. Maar wat er in de winter gebeurt is dat er aan de onderkant van de platen condens vormt die weer naar beneden druppelt, dus op de balken, maar ook op de grond en op alles wat er in de schuren staat.

We hebben dus enorm veel bergruimte die we niet in de wintermaanden kunnen gebruiken.

Wat kunnen we eventueel doen om de condens tegen te gaan aan de onderkant van de platen, zonder het hele dak te vernieuwen? Kunnen we b.v. plastic zeil aan de onderkant spannen? Of iets anders. Of moeten we het hele dak gaan vervangen door pannen of een andere soort platen?

Wie weet raad? Bedankt!

avatar#3521
hans
Berichten: 5
Reacties: 90

#1 Geplaatst: 2006-04-13 12:52:38

De reden dat er zich condens vormt is het temperatuursverschil buiten/binnen.

Ik zal een poging wagen tot het geven van natuurkundelesje:

Water lost op in lucht, hoe warmer de lucht des te meer water kan erin oplossen.

Als water geheel in lucht is opgelost dan zie je niets, het voelts zelfs droog aan.

Dat is anders als je damp ziet, er kan geen water meer bij. Dit heet oververzadigd.

Nu het dak:

Binnen in de schuur heerst een bepaalde temperatuur, warmer dan buiten en in de lucht is altijd vocht opgelost, dat je dus niet ziet.

's Nachts wordt het buiten koud en zeker aan het dak bij heldere sterrenhemel. Het dak zal een stuk kouder worden dan de lucht in de schuur.

De lucht die nu langs het dak strijkt door natuurlijke ventilatie zal ter plaatse sterk afkoelen en zal oververzadigd geraken. Het opgeloste water komt vrij en  zet zich spontaan af op deze koude plek. Dit noem je condenseren.

Om dit alles te voorkomen zul je dus moeten gaan isoleren. De lucht binnen mag niet in kontakt komen met koude delen want dan zullen ze nat worden.

Als je dus een zeiltje spant dan zal de lucht erachter kruipen en het wordt een vreselijk natte bedoening daar.

Isoleren dus maar ook luchtdicht maken.

Een voorbeeld: als je zou kiezen voor piepschuim dan moet je ervoor zorgen dat de binnenlucht er niet achter kan komen. Dat doet hij natuurlijk toch wel een beetje en daarom moet je achter die piepschuimisolatie ervoor zorgen dat er wat buitenlucht kan stromen. Zo waai je het toch ontstane kleine beetje vocht weg.

Dus wat zie je allemaal als je een doorsnede maakt van het dak naar binnen:

de buitenlucht - staalplaat - lucht (10cm matig geventileerd) - isolatie - een dampremmende laag (plastic of iets dergelijks)

Tot zover de natuurkundeles.

Nu moeten we praktisch worden en een keuze gaan maken wat voor soort isolatie en tevens kijken naar de portemonaie.

Ik wil hier eigenlijk niet op ingaan, het is ingewikkeld omdat er ook beestjes zijn die je isolatie gebruiken voor nestjes etcetera.

succes 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2006-04-13 13:43:44

Heel erg bedankt Hans, dit maakt het een stuk duidelijker voor me.

Mocht je ooit nog eens tijd en zin hebben om verder in te gaan op welke soort isolatie-dampremmende laag, dan hoor ik het heel graag.

We willen in principe het zodanig maken dat we in een schuur b.v. een logeerbed kunnen neerzetten, of meubels die we over hebben. Dus het zou fijn zijn als het op een fatsoenlijke manier geïsoleerd en afgewerkt zou worden.

Ik vind het al prettig te horen dat we de platen kunnen laten zitten.

Bedankt en hopelijk hoor ik nog meer van je!

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2006-04-13 14:56:30

Dag Renee,

Hans heeft op een onnavolgbare manier de problemen uiteengezet - in lekental, maar natuurkundig zuiver. Ik ben jalours!

Wat bij het aanbrengen van isolatie nog te bedenken valt is het gewicht ervan. Er moet nagegaan worden of de bestaande dakconstructie het additionele gewicht kan dragen of dat die anders gesteund moet worden.

Als het zover is zou je toch een bouwkundige in moeten schakelen.

Christian von Klösterlein

avatar#3521
hans
Berichten: 5
Reacties: 90

#4 Geplaatst: 2006-04-14 13:57:43

Ik ben zeer vereerd door jullie positieve reacties en zeker van Christian want die vind ik eigen de superbouwmeester.

Hij heeft volkomen gelijk dat je naar de sterkte van dragende constructie moet kijken en als je het zelf niet vertrouwt een deskundige moet raadplegen. Maar ik denk dat als er een stalen constructie ligt er toch een redelijke mate van stevigheid moet zijn.

Maar laat ik eens een suggestie doen en een fantasieconstuktie hieronder beschrijven, misschien dat je hiermee zelf op een idee komt, het kan als uitgangspunt dienen. Ok daar gaan we dan..

1)

We gaan eerst de ventilatie langs de onderkant van de staalplaten aanpakken.

Maak wat ventilatieopeningen in de muur pal onder het stalen dak, maar ook in de nok moeten openingen komen (muis-vogel-wesp dicht met staalgaas)

Ik ga er even gemakshalve van uit dat er zich onder de staalplaten een balkenlaag bevindt, balken die van boven naar beneden lopen. tussen iedere balk moet b.v. in het midden zo'n opening worden aangebracht. Bedenk iets creatiefs misschien zijn buisjes een oplossing voor moeilijke plekken.

2) 

Nu gaan we dwars op die balken tengels aanbrengen en terwijl je die tengels aanbrengt (van beneden naar boven in de schuinte van het dak) leg je er meteen glaswolisolatie op (volgens mij houden muizen, en andere beesten hier niet van maar ik kan mij vergissen) Zorg dat de isolatie goed vast ligt en niet kan verschuiven ook niet als er een storm opsteekt en het gaat stormen door je ventilatiegaten.

Ik ben weer van iets uitgegaan, namelijk dat de dragende balken voldoende dik zijn zodat de isolatie het dak niet raakt en dat er een mooie ventilatie tussen het staal en de isolatie is. (10cm~)

3) 

Nu gaan we op de tengels gewoon landbouwplastic of plasticfolie vastnieten, dus aan de binnenkant

4)

dwars op de tengels en tegen het plastic aan leggen we nu het gehele plafond dicht met gipsplaten (10mm). De kieren ertussen plamuren we dicht met versterkt gips dat daar speciaal voor is (te koop in NL bij Praxis/Gamma) Goed erindrukken met je plakspaan/plamuurmes zodat het er een beetje tussendoor gaat, dan wordt het sterker.

5) Verven met een roller en witte latex 

Dit zou een oplossing kunnen zijn. Realiseer je dat gips zwaar is, maar makkelijk te verwerken. De tengels moeten voldoende dik zijn en natuurlijk de balken die alles moeten dragen.

Als je bang bent dat eventueel het stalen dak toch ergens door zou kunnen gaan lekken of dat er sneeuw onder gaat waaien en weer dooit dan moet je uitkijken dat je niet in de verleiding komt om op bovenop het aan te brengen glaswol ook nog een plastic folie te leggen. Het kan wel, maar zorg dan dat het eronder kan ventileren want anders zal dat glaswol een natte drek worden dat nooit meer kan opdrogen. 

Ik heb het nog niet gehad over de elktra die je erin zou willen verwerken, maar ik zou je dat willen afraden, je mooie isolatie maak je lek en er komt misschien condens in de pijpen. Dus bedenk wat anders.

Veel plezier met het verder bedenken en discussieren!

groet,

Hans 

avatar#3521
hans
Berichten: 5
Reacties: 90

#5 Geplaatst: 2006-04-14 14:05:54

Nog even over de elektra,

Voordat je de folie gaat vastnieten zou je VMVK kabel (dat is die grijze kabel) kunnen leggen. Daarna de plastic folie en goed dichtplakken om de kabel heen.

Als je in de gipsplaten dozen wilt paatsen dan moet je die plasticfolie wat ruimer leggen want het mag niet stuk worden gedrukt door die dozen. Diepte van de doors is ongeveer gelijk aan de dikte van de tengel als je de glaswolislotie niet omhoog wilt drukken.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2006-04-14 17:43:42

Hans,

zo ongeveer zou ik het ook doen.

Een paar aanvullingen:

jouw punt 1):

- Er bestaan speciale beugels om de isolatie tussen de balken vast te houden, kijk bij een bouwmarkt.

jouw punt 2):

- De tengels zouden ook metalen tengels kunnen zijn (des profils de plafond). De dampremmende folie (binnen) moet in dit geval geplakt worden.

jouw punt 4):

- Er bestaan ook gipsplaten met afgeschuinde rand (des bord amincies) die bedoeld zijn voor het afwerken met naadband. Werkvolgorde: gips, papieren naadband indrukken, gips erover heen, na uitharden nog een afwerklaag gips. Wie geoefend is doet het zonder de laatste laag, schuren is bij het netjes werken ook niet nodig.

Betr. jouw opmerking over de anti-sneeuw-folie:

In NL zou ik 'ventifoil' gebruiken, 40cm breede stroken folie die dakpansgewijs over elkaar gepuntlast zijn. In F is film semipermeable meer gebruikelijk (laat waterdamp door maar geen druppels, netzo als bijv. Goretex); toîle goudronnée of papier goudronné heeft hetzelfde semipermeabele effect.

Christian von Klösterlein

avatar#3521
hans
Berichten: 5
Reacties: 90

#7 Geplaatst: 2006-04-14 20:47:38

Ik wist het, Christian is onze super bouwmeester!

Geweldig dat ventifoil, ik had al eens zoiets gezien maar wist niet wat het was.

Hans 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2006-04-15 15:10:27

Mijn beste Hans en Christian,

Ik ben dolblij met jullie heldere uiteenzetting en alle tips. Duidelijk!

Ik weet zeker dat we hiermee aan de slag kunnen (met onze vakman die erbij betrokken wordt).

Hartelijk dank!

groeten, Renée

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2006-04-15 19:05:25

Hans,

te veel eer de titel super bouwmeester.

Ik probeer allen gewoon ingenieursverstand op bouwkwesties toe te passen. En de problemen die velen nu hebben met foute isolatie zijn bij koel- en vrieshuizen al in de jaren dertig opgetreden en onderzocht.

Dat was heel gewone stof in de colleges 'industriële verwarmings, koel- en klimatiseringsprocessen'.

Christian,

prcestechnoloog par profession

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#10 Geplaatst: 2006-04-16 15:10:01

Christian, ik neem aan dat je met "papier goudronne" bitumenpapier bedoelt. Dit is echter juist geen dampopen materiaal. Het beste dampopen materiaal is op het moment een spinvliesfolie. Afhankelijk van de situatie kan ventifol (=merknaam) echter ook nog wel voldoen.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2006-04-16 19:30:45

Ted,

voor zover ik weet bestaat van bitumenpapier een soort dat dampopen is. Anders moet je er speciaal naar vragen, want er bestaan zoveel specifikaties. Natuurlijk moet je geen bitumineus dakbedekkingsmateriaal gebruiken (dakleer).

In de Duitstalige landen noemen zij dat 'Unterspannbahn' en op de verpakking van dit product staat uitdrukkelijk dat het 'dampfdurchlässig doch wasserdicht' is.

Christian v.K.

avatar#3459
Ted
Berichten: 27
Reacties: 172

#12 Geplaatst: 2006-04-17 12:49:36

Ik zou toch maar oppassen met zgn. dampopen folies. Er zijn veel schade gevallen bekend met folies die toch niet zo damdoorlatend bleken te zijn.

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#13 Geplaatst: 2006-04-20 18:47:04

Beste Renee,

 

Met respect voor bovenstaande adviezen maar het is wel heel veel werk, als je het zelf doet maakt dat wellicht niets uit maar toch.

Er is een isolatiemethode die snel en effectief is maar helaas die zal je moeten uitbesteden omdat je er de apparatuur niet voor hebt of kan huren.

In de agrarische sector is het isoleren van stalen dakplaten met behulp van spuitbaar polyeurethaan populair.

Het polyeurethaan wordt rechtstreeks tegen de stalen platen gespoten over alle dragende constructies heen.

Voordeel een naadloos geheel, polyeurethaan is dampdicht dus een afdichting tegen damp is niet nodig en je spuit ook alle kieren gelijk dicht.

In de agrarische sector laat met zelfs een afwerking achterwege, je kijkt daar tegen het gegolfde polyeurethaan aan, in een woonomgeving staat dat wellicht wat onverzorgd dus zal je weer moeten aftimmeren.

 

Rob van der Veer