Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Natte kelder

Auteur Bericht

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#0 Geplaatst: 2006-04-19 13:31:15

Ons huis is voor de helft onderkelderd. Via een buitendeur aan het eind van een sterk glooiend pad kom je er in. De vloer is van aangestampt leem met een geul aan de rand die uitkomt op een gat dat in de aarde verdwijnt. Dat gat is hard nodig, want in de kelder staat een laag water. Door de onregelmatige bodem loopt overigens niet al het water weg. De oorzaak voor de overvloed aan vocht is, volgens mij, het hemelwater dat de kelder binnenstroomt. Dat kan voor een groot deel opgelost worden door het pad te draineren en te zorgen dat smelt- en ander water via geulen tijdig wordt omgeleid. Wat er dan nog de kelder binnenkomt, kan niet zo veel zijn. Nu wil ik de kelder graag helemaal droog hebben. Ik had bedacht om van de zomer de glibberige lemen vloer er voor een deel uit te scheppen en dat te vervangen door zand met daarop dikke tegels. Op enkele punten schep ik flink wat dieper zodat het water weg kan lopen. Heeft iemand al eerder iets dergelijks gedaan?

 

Groet,

 

Frans

 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2006-04-19 16:46:13

Frans,

je hebt gelijk, het belangrijkste is de oorzaak van de waterinbreuk weg te nemen. Dus zoals je zegt vóór de kelderingang draineren, en bij de ingang zelf een geul of putje.

Hoe ik het gedaan heb heb ik even in en schetsje vastgehouden:

images/998281

Dus de trap ongeveer op hoogte keldervloer laten eindigen en dan een drempel betoneren. Vóór deze drempel een afvoer aanleggen. Ik heb bij deze gelegenheid meteen een afvoer voor de valbuizen van het dak vernieuwd en die ook in de keldervloer naar het hoofdriool gelegd. Daar kon ik mijn putje op aansluiten.

Ik heb dan de keldervloer van aangestampte leem een seizoen lang uit laten drogen. Dat is nu een prettige vloer om op te lopen, en deze vloer werkt ook nog vochtregulerend (aardvocht kan uitwazemen).

Ik zou een keldervloer nooit (NOOIT) betoneren. Want dat sluit af, en water dat dan niet meer door de bodem afgegeven wordt stijgt in de muren op om daar te verdampen (probleem van alle uitgediepte kelders van grachtenhuizen in Amsterdam).

Als je een echt vaste gladde vloer wilt hebben dan zijn zandbed en trottoirtegels een goede oplossing. Kijk eens bij een bouwmaterialenzaak naar 'dalles en pierre reconstituée', formaat polderlandse trottoirtegels, maar veel mooier, want er is vermalen afval van steengroeves in verwerkt.

Succes, en je weet:

Het denkwerk vóór een karwei neemt de meeste tijd in beslag!

Christian v.K.

avatar#1802
empyrée
Berichten: 4
Reacties: 78

#2 Geplaatst: 2006-04-20 12:38:31

Wij hebben ook zo'n ongevraagd binnenzwembad en gaan nu ook een drainage bij de gevel maken maar bij ons komt het waarschijnlijk vanwege allerlei stroompjes die door het gebied lopen en waarschijnlijk is er eentje die als weg van de minste weerstand onze kelder heeft gekozen.............

Wellicht is in het verleden zelf bewust voor die natte kelder gekozen vanwege het kaasmaken maar wij zijn er in elk geval niet blij mee.

Zeker nu we vorig jaar nieuwe kozijnen met dubbel glas hebben geplaatst blijkt dat het vocht nu niet meer wegkan (we hebben een houten vloer boven de kelder) met als gevold dat we nu een vochtprobleem in de woonkamer en keuken hebben.

Dat uit zich in schimmel op de muren en balken plafond.

Hopelijk gaat de drainage bij ons dus ook een oplossing brengen.

Helaas hebben we wel een betonnen vloer maar hebben daar al een geul in gevreesd.

Sandra

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2006-04-20 13:22:47

Beste Sandra Empyrée, beste Frans,

beste mensen met vochtproblemen in kelders! Naar aanleiding van alle discussies over vochtige kelders moet mij het volgende van het hart (gedeeltelijk geïnspireerd door een stuk in een oud nummer van ‘Leven in Frankrijk’ waar een professionele klusser iets over vochtwering zegt):  Men moet zich realiseren dat ieder gebouw de vochthuishouding van de grond verstoort. Regenvocht dat normaliter op de hele vlakte door de grond opgenomen wordt, komt door valpijpen op specifieke plekken terecht en moet van daar afgeleid worden - zo niet dan ontstaat er een extra vochtige plek. Andersom, als de aarde vocht aan de drogere lucht kwijt wil, dan is dat door het huis belemmerd. Het vocht moet dus gedeeltelijk door en gedeeltelijk rond het huis naar buiten. Dat is simpele geofysica! Waarom, denkt u, hebben wij in Nederland kruipruimtes? En waarom moeten deze belucht zijn? Juist, het vocht stijgt door de capillaire krachten (en verschillen in concentratie) in de funderingen op en wordt in de kruipruimte aan de omgevende lucht afgegeven. Vaak werden huizen op poeren of ‘spaarbogen’ gezet om de vochtopzuigende dwarsdoorsnede klein te maken.  Het vochtgehalte van de muren (of poeren) neemt dus al naar gelang van de hoogte af en is, als alles goed gaat, op niveau van de begane-grond-vloer ‘normaal’.  Als de bodem van de kelder of kruipruimte uit zand of leem bestaat is het vochtafgevende oppervlak groot. Wordt de bodem met cement of beton waterdicht gemaakt dan moeten de muren meer vocht verwerken, het vochtpeil in de muren zou dus stijgen.  U begrijpt nu ook dat al die mensen die de kruipruimte van hun grachtenpanden uitdiepen en hier een bewoonbare ruimte aanleggen zich extra problemen op hun nek halen - niet alleen voor deze ruimte, nee, voor het hele huis. Christian von Klösterlein

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2006-04-20 13:28:51

Ik heb in mijn archief nog een ander stuk gevonden, het is de vertaalde en bewerkte versie van het relaas van een bioloog. De andere kant van kierendichte huizen Door de toename van comfortverhogende en energiebesparende maatregelen is het moderne huis potentieel een kweekplaats voor ongewenst microscopisch ongedierte, het onzichtbare (schadelijke) >biologisch vuil=. De ventilatie is de afgelopen tientallen jaren door het dichtmaken van kieren en naden zeer sterk gereduceerd. Het positieve effect is een betere warmte-efficiency, maar hierdoor wordt de vervuilde binnenlucht veel minder vermengd en dus ververst met schone buitenlucht. Daarnaast blijft door isolatie en kierendichtheid ook in de winter de luchtvochtigheid in huis veel hoger.  Door de goede isolatie van moderne huizen is ook 's winters de temperatuur veel constanter dan vroeger gebruikelijk. Veel ongedierte dat vroeger als gevolg van de fluctuaties (tocht), de kou, de ventilatie of de te lage luchtvochtigheid niet overleefde gedijt nu uitstekend. De voor mensen toegenomen hygiëne kan dan ook wel eens schone schijn blijken omdat ook de ongewenste micro-organismen ervan profiteren. Door 'verbeterde' bouwtechnieken kunnen huizen wel eens inherent minder hygiënisch en gezond voor mensen zijn geworden. Daarom moet bij goed geïsoleerde en kierendichte huizen bijzondere aandacht aan luchverversing besteedt worden. Christian v.K.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#5 Geplaatst: 2006-04-21 09:50:35

Ter aanvulling op Christian:

Bij veel nieuwbouw in NL en F wordt standaard gebruik gemaakt van een VMC, mechanische ventilatie. In de woonkamer zitten meestal in de ramen dan kleine luchtroostertjes waar verse lucht binnenkomt en de VMC zuigt via buizen de binnenlucht af via de natte ruimtes als badkamer, keuken, etc. Natuurlijk blaas je op deze manier wat warmte continu je huis uit, maar de luchtvochtigheid is lager, en droge lucht is makkelijker (lees: zuiniger) te verwarmen.

De VMC heb je nog in enkele flux (zoals hierboven beschreven) en in double flux, bij dat laatste is sprake van warmteterugwinning voordat de lucht het huis uit wordt geblazen, is veel duurdere installatie, terwijl enkele flux VMC apparaat een paar tientjes kost.

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#6 Geplaatst: 2006-05-18 09:02:50

Beste Frans,

 Je schrijft “Ik had bedacht om van de zomer de glibberige lemen vloer er voor een deel uit te scheppen en dat te vervangen door zand met daarop dikke tegels”Ik denk dat je i.p.v. zand beter grind kunt nemen in grind kan water makkelijker afvoeren en dan blijven je tegels droger omdat grind niet het capillaire effect heeft. Rob

avatar#2807
Jacques
Berichten: 4
Reacties: 54

#7 Geplaatst: 2006-05-18 23:38:58

Onder mijn 2 m diepe kelder loopt bronwater (une veine). Door de opwaartse druk kon derhalve de betonnen vloer niet waterdicht worden gerealiseerd.

De oplossing was een laag van ca. 4 cm (terras)grind op de vloer, daaroverheen dikke plastic folie en daarop een cementen vloer van een paar cm (eventueel te betegelen). Het welwater loopt - geleid - via het grind in een putje dat enerzijds direct afvoert op een drainage rond het huis (afgeronde grindkeien van 5 tot 10 cm). en anderzijds met een PVC-buis naar lager gelegen grond. Werkt perfect, op voorwaarde dat het binnenkomende water niet dusdanig veel sediment bevat dat de laag grind dichtslibt.

In mijn situatie is het belangrijk dat het putje waterdicht is afgedekt om te voorkomen dat ratten er hun fontein en zwembad van maken, alsook om te voorkomen dat bij hevige regenval er water via het putje binnenkomt. Enfin, dat moet per locatie worden beoordeeld.

Mijn poes brengt vaak veldratjes binnen om ze mij te tonen, ermee te spelen en na een paar uur op te peuzelen, aan mijn voeten. Dat is een ritueel zonder problemen. Ettelijke families waterratten daarentegen - joekels tot 50 cm tussen neus en staarteinde - kwamen binnen via de PVC afvoer van het kelderputje. Na dichtmaken van het putje begonnen ze eerst de jonkies op te vreten en daarna stierven ze binnen vijf dagen de droogte-dood (gif hielp niet, wateronthouding wel).

Succes, Jacques.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2006-05-19 09:28:24

Beste Jacques,

dit is een mooie illustratie van de bekende bewering:

Bij vochtproblemen niet de symptomen bestrijden,

vooral de oorzaak van het probleem wegnemen,

het vochtprobleem bij de bron aanpakken.

Het is dan ook bijzonder ongelukkig als je une veine onder of bijna in je kelder hebt, anderzijds geluk, je hoeft geen put te slaan om water voor de tuin te hebben.

Christian v.K.