Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

gaten boren in natuurstenen muur

Auteur Bericht

avatar#5579
sjouk
Berichten: 2
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2006-04-21 22:33:47

Weet iemand hoe ik gaten moet boren in een gerestaureerde natuurstenen buitenmuur zonder dat de boel lostrilt. Ik wil luiken ophangen, maar de stenen rondom het kozijn zijn niet groot. ik ben bang dat bij de conventionele klopboormethode de stenen en het voegwerk lostrillen. Heeft iemand ervaring of suggesties? Welke boor is het meest geschikt? Graag jullie advies.

sjouk

avatar#3055
dick87
Berichten: 0
Reacties: 8

#1 Geplaatst: 2006-04-21 23:18:56

Met een goede professionele slagboormachine (Bijv Hilti of een prof. Bosch) kom je overal doorheen. Ik heb een Hilti waarmee ik met een 22mm boor door 80cm natuursteen heen boor! Een gewwon klopboormachientje werkt niet.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2006-04-22 07:38:33

Aanvulling op Dick:

- Neem goede (nieuwe) hardmetalen boren

- Boor desnoods eerst voor met bijv. 5mm en boor dan op met 10 etc. tot je de gewenste diameter hebt.

Inderdaad, zoals Dick zei, met een hobbymachine met ratelwerk bereik je weinig. De (semi-)professionele machines (slagboormachine of boorhamer) zijn gekenmerkt door een opname van het type SDS en door het feit dat ze ook kunnen kloppen zonder te boren. Ik heb een semiprof van Bosch met 750W, kost tegenwoordig ook niet meer de wereld.

Ik ben dit lostrillen overigens alleen in heel oude met leem opgezette 'murs en pierre' tegengekomen. In mijn gerestaureerde en met kalk/zand gevoegde muren kon ik overal boren. En als er een steen lostrilt - so what. Dan zou ik die ene steen met cementmortel weer inzetten. Maar om geen kleurverschillen te hebben zou ik die met precies hetzelfde voegmengsel als de overige afvoegen. Dit mengsel heb jij (of het voegbedrijf) zeker ergens genoteerd.

Christian von Klösterlein

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#3 Geplaatst: 2006-04-22 10:46:47

Het hangt er ook een beetje vanaf hoevéél je wilt boren. Om voor 2 gaatjes een Hilti aan te schaffen is een beetje overdreven. Wij hebben zo'n Chinees geval gekocht, een boorhamer van zo'n rondrijdende vrachtwagen op de markt, voor weinig met complete SDS set erbij. Ongetwijfeld zal deze het loodje leggen als je (bv) een hele gevel van beton wilt ontdoen, maar voor de drie gaatjes die we tot nu toe door onze 1 meter dikke muren gemaakt hebben is-tie perfect. Opvallend is ook dat deze machine ahw zelf door de natuursteen heen vreet zonder al te veel kracht uit te hoeven oefenen, dit itt tot een klopboor die alleen witte rondjes maakt, al leun je er met twee man op! En verder: loskomende stenen inderdaad gewoon weer terugzetten, niet te druk over maken ;-)

avatar#5579
sjouk
Berichten: 2
Reacties: 3

#4 Geplaatst: 2006-04-22 12:41:08

Oke, hartelijk dank voor jullie advies! Ik ga op zoek naar een andere boormachine.

groet,

Sjouk

avatar#5579
sjouk
Berichten: 2
Reacties: 3

#5 Geplaatst: 2006-04-22 12:48:17

Oke, hartelijk dank voor jullie advies! Ik ga op zoek naar een andere boormachine.

groet,

Sjouk