Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

stucen van leemwanden

Auteur Bericht

avatar#5585
angelia
Berichten: 3
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2006-04-23 12:05:13

Ik heb in mijn huis lemen wanden met leemstuc. Het leemstuc is niet best en ik wil dit vervangen door cementstuc (buitengevel) en gipspleister (binnengevel) Welke voorbereidingen moet ik treffen voor ik kan gaan stucen?

Angelia

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#1 Geplaatst: 2006-04-23 23:47:43

Angelia.

In ons huis hebben we hetzelfde probleem als jij hebt. Restaureren van de wanden zou in mijn optiek eigenlijk het mooist zijn, maar de schaarse vaklui die dat nog kunnen maken dat tot een kostbare operatie.

Ik neem aan dat je een vakwerkhuis hebt. De keuze voor de bepleistering is dan naar mijn mening belangrijk. Met cementstuc aan de buitenzijde "sluit" je de wand. Wat gebeurt er dan met het in de muur aanwezige hout? Ook, in mijn geval tenminste, dragende balken worden afgesloten. De vraag is wat er dan met dat hout gebeurt. Ademend met lemen afwerking heeft de muur in ieder geval tot op heden stand gehouden. Is dat ook het geval wanneer je 1 zijde afsluit met cementstuc? Omdat ik nog geen goed antwoord op die vraag heb kunnen krijgen heb ik nog steeds geen keuze gemaakt. Mijn voorlopige oordeel is dat werken met kalk, dat ademt, beter zou zijn.

Technisch is een en ander niet heel erg moeilijk. Wat ik in mijn buurt (62) heb gezien is het volgende.  De muren worden kaal gemaakt tot en met de latjes waarop de originele leem met stro en paardenhaar is bevestigd. Op de kale latten wordt gaas bevestigd dat dient als wapening voor de op te brengen stuclaag.

Mijn binnenmuren heb ik anders aangepakt. De muren heb ik kaal gemaakt tot op de dragende constructie. Binnen de dragende constructie heb ik beton cellulaire gemetseld met rondom een voeg die met pur wordt gevuld. De stenen heb ik stuk voor stuk met veerankers vastgemaakt aan de draagconstructie. Daarna heb ik met geelband (schuurwerk, Knauff) de vlakken tussen de constructiebalken gestuct. 

Ik ben benieuwd of andere lezers ervaring hebben met lemen buitenmuren en een antwoord hebben op de vraag welk product of welke methode het best gebruikt kan worden.

Ten overvloede. Met een licht model breekhamer kun je makelijk de oude leem en draaglatjes van de muren afhalen. De tevoorschijn komende balken kun je met een haakse slijper met een schuurschijf, of met een kop bandschuurmachine mooi glad krijgen. Ik heb ze daarna in de olie gezet wat een mooi resultaat opleverde.

Jeroen B, 62