Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Adviseur gevraagd

Auteur Bericht

avatar#5589
Bastiaan
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2006-04-25 19:09:50

Hallo,

Ik sta op het punt naar Frankrijk te verhuizen. Mijn inkomen komt uit mijn b.v. in Nederland en die b.v. blijft daar ook. Heeft iemand ervaring met deze constructie? Kan iemand mij vertellen hoe ik dit het beste kan aanpakken? moet ik een bedrijfje in Frankrijk oprichten?...

Kortom veel vragen. Mischien kan iemand mij helpen met een naam van een adviseur, liefst in zuid-west Frankrijk.

Gegroet,

Bastiaan 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2006-04-26 17:36:41

Privé zal ik je twee namen van deskundigen sturen.

Wim

avatar#3523
anna
Berichten: 10
Reacties: 29

#2 Geplaatst: 2006-07-02 15:45:11

beste wim,

Wij hebben toch besloten ons helemaal netjes in frankrijk te gaan vestigen, we hebben jouw boek besteld en ik heb dat bestudeerd. Aangezien ik zowel de info op dit forum, op de site en jouw boek toch allemaal erg ingewikkeld vind (vooral mbt belanstingen en ziektekosten) vraag ik me dus af of ik iets heb aan een deskundig adviseur die jij bedoeld in de reactie aan  bastiaan.

Onze situatie is niet ingewikkeld (voor een kenner) denk ik, maar ik zie door de bomen het bos niet meer en ben bang om fouten te maken die we kunnen voorkomen door iemand in te huren die WEL het naadje van de kous weet. toegespitst op onze situatie.

mag ik jou ook prive om die deskundigen vragen of heeft dat in mijn geval geen zin?

bisous, "blonde Anna"

avatar#3523
anna
Berichten: 10
Reacties: 29

#3 Geplaatst: 2006-07-02 15:46:34

oh ja, we zitten net als Bastiaan in zw frankrijk (correze)

anna

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#4 Geplaatst: 2006-07-03 01:13:37

Nou, zo ingewikkeld is het allemaal ook weer niet, althans wat betreft de hoofdlijnen. Ik zal je privé wat namen geven van mensen die er dagelijks mee bezig zijn.

Wim

avatar#5680
Bartlo
Berichten: 0
Reacties: 1

#5 Geplaatst: 2006-07-19 18:09:36

Misschien niet ingewikkeld, maar wel niet-helder voor de leek die gewoon zijn belasting wil betalen en die niet het gevoel wil hebben veel te veel te betalen omdat hij de verkeerde antwoorden geeft.

Ik ben in mei 2005 gepensioeneerd. Tot dan was ik in Nederland in loondienst. Op 15 juni 2005 is ons huis in Nederland verkocht  en ben ik met mijn vrouw naar Frankrijk verhuisd naar onze tweede woning in St Germain l'Herm. We leven alhier van mijn AOW plus pensioen.

Ik ben inmiddels bij de Franse belastingdienst op bezoek geweest en daar ben ik zeer vriendelijk geholpen met het invullen van de formulieren voor de periode dat ik in 2005 in Frankrijk woonde.

Voor de periode dat ik in 2005 in Frankrijk woonde heeft de Nederlandse belastingdienst ontheffing verleend voor het inhouden van loonbelasting door de SVB en het ABP.

Bij het invullen van het M-formulier van de Nederlandse belastngdienst voor 2005 wordt mij gevraagd of ik voor de buitenlandse periode als binnenlands belastingplichtige behandeld wil worden. Ik weet niet wat ik hier moet antwoorden.Ik heb de belastingdienst gebeld. Die konden/wilden mij ook niet echt helpen. Zij zeiden wel: Denk er om dat je je keuze niet een volgend jaar zomaar kunt veranderen. Dat maakte mij nog onzekerder.

Een deskundige zou toch zo moeten kunnen zeggen wat in dit geval het gunstigst is. 

Groet,Bart Westerveld

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#6 Geplaatst: 2006-07-19 23:33:00

Allereerst zal, kort door de bocht, moeten worden vastgesteld waar de fiscale woonplaats zal komen, dat wil zeggen het centrum van de levensbelangen. Waar ligt het centrum van iemands persoonlijke en financiële levensbelangen? Een veelgehoord misverstand is dat je bij het opmaken van de aangifte zelf kunt kiezen waar de fiscale woonplaats ligt. De Belastingdienst spreekt op zijn website over dit onderwerp verwarrend genoeg steeds en nadrukkelijk over een keuzerecht. Niet is minder waar in de praktijk, zo meent de Rotterdamse fiscalist Jos Hellebrekers, die dagelijks met belastingkwesties NL/FR in de weer is. In onderstaande alinea’s legt hij uit wat de praktijk van alledag leert. 
Weliswaar heeft de bevoordeelde (Nederlandse) fiscus er in de regel geen bezwaar tegen om de Frankrijkganger als inwoner van Nederland te blijven beschouwen en een hogere opbrengst op te strijken, maar zodra de Franse fiscus je met de gevolgen van het inwonerschap confronteert – in principe heffing over het totale inkomen – geven we  het te doen om de Nederlandse fiscus ervan te overtuigen dat  in Nederland te veel betaald was. Soms is het ook de Nederlandse fiscus die benadeeld wordt met de stelling dat men inwoner van Nederland is gebleven. Er zijn belastingbetalers die een fiscale spagaat maken en claimen dat hun hoofdverblijf inmiddels in Frankrijk staat – zodat ze hypotheekrente-aftrek kunnen claimen – terwijl het centrum van hun levensbelangen zich nog steeds in Nederland bevindt.

Als wordt vastgesteld dat iemand inwoner van Frankrijk is geworden – de Franse banken zijn inmiddels verplicht om jaarlijks aan hun buitenlandse klanten een bewijs op te vragen van hun résidence principale -  is het wereldwijde inkomen onderworpen aan de Franse inkomstenbelasting (behalve voorzover een belastingverdrag anders bepaalt), de Franse sociale zekerheidspremies en de Franse sociale belastingen. In de regel schrijft men zich uit bij het bevolkingsregister. Aan Nederlandse kant bestaan er dan twee mogelijkheden. De eerste, en minst gecompliceerde, is dat het centrum van de levensbelangen naar Frankrijk is verschoven, zodat men je niet meer als fiscaal inwoner van Nederland kwalificeert. Nederland mag dan volgens de nationale wetgeving alleen nog  belasting heffen over bepaalde inkomsten uit Nederlandse bron (bijvoorbeeld Nederlands arbeidsinkomen, uitkeringen, pensioenen, inkomsten uit onroerend goed en uit aanmerkelijk belang in een Nederlandse vennootschap), tenzij het belastingverdrag dit recht nog verder inperkt; en Frankrijk verleent aftrek ter voorkoming van dubbele belasting.
Gecompliceerder wordt het als de  Nederlandse belastingdienst je – gelet op de Nederlandse achtergrond – ook als fiscaal inwoner blijft beschouwen. Voorbeeld: de hierboven aangeduide categorie van personen de claimen dat ze nog fiscaal inwoner van Nederland zijn (hypotheekrente-aftrek), hoewel hun hoofdverblijf in Frankrijk staat. Per definitie zijn deze mensen ook fiscaal inwoner volgens de Franse wetgeving. In dit laatste geval moet aan de hand van de fiscale woonplaatsdefinitie van het belastingverdrag worden vastgesteld van welk land men fiscaal verdragsinwoner is. Daarna bepaalt het belastingverdrag  welke inkomsten in Nederland of in Frankrijk mogen worden belast. Het belastingverdrag toetst achtereenvolgens aan een aantal criteria, zoals de plaats van duurzame tehuizen, het centrum van de levensbelangen, en de (Nederlandse) nationaliteit.

Zij die fiscaal inwoner van Frankrijk geworden zijn, maar nog inkomen genieten dat in Nederland mag worden belast, kunnen er onder bepaalde voorwaarden belang bij hebben om in Nederland te opteren voor behandeling als fictieve inwoner (fictieve binnenlandse belastingplicht). Zo is nog te profiteren van de aftrek van de hypotheekrente, voor zolang deze mogelijkheid nog bestaat in de lage landen. Dit heeft pas effect als aan vele voorwaarden is voldaan.

(Bron: La Maison, uitg. Het Spectrum)

Wim