Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

zelf dakpannen leggen

Auteur Bericht

avatar#2858
wimmeke
Berichten: 6
Reacties: 7

#0 Geplaatst: 2006-04-27 15:22:16

Hallo,

ik heb aan ons huisje in de Vaucluse al heel wat verbeteringswerken uitgevoerd, maar nu gaan we zelf een woonkamer bijbouwen.Kent iemand het bestaan van een handleiding om zelf dakpannen te leggen; op de sites van Lafarge of Imerys Toiture vind ik niets terug. Hoe meet je dat het beste uit, kwestie van horizontaal en vertikaal correct (estetisch & technisch) te werken. Bestaan daar formules voor?

Wimmeke.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-04-27 16:24:39

Beste,Over welke dakpannen heb je het?Als het over "Canal et chapeau" gaat moet je je niet al teveel zorgen maken.Over de moderne versie van deze pannen kan je bij de handelaar het dekvermogen krijgen, spreek je over de oude versie dan kan je hier zelf het dekvermogen bepalen.

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#2 Geplaatst: 2006-04-27 23:49:50

Beste Wimmeke,

Zelf ben ik met een gelijke klus als jij bezig. Al betreft het bij mij dan de uitbreiding (verlenging) van twee dakvlakken in hetzelfde vlak alsmede een vernieuweing van een gedeelte van het bestaande dak, inclusief reeds bestaande "knik". Het is mij opgevallen dat in frankrijk daken anders worden gedekt dan de Nederlandse. Waar in Nederland immer gebruik wordt gemaakt van dakbeschot in de vorm van planken of platen worden in frankrijk, voor zover ik dat heb waargenomen, verticale balken (63*75) gebruikt met daarop ecran. De dampdoorlatende zwarte folie waarop de verticale tengels en horziontale panlatten worden gespijkerd. Zowel in Nederland als in Frankrijk wordt dat op de gordingen (horizontale balken in het dakvlak die rusten op de spanten) bevestigd. Heel eigenwijs en Nederlands ga ik in Frankrijk toch dakbeschot toepassen. Met ventilatiegaten in de platen en daarover de  ecran. De verticale balkjen plaats ik hart op hart op 60 cm. Makkelijk om later te isoleren en gipsplaten aan te brengen.

Wat de legafstand van de pannen betreft kun je kijken op de sites van de diverse fabrikanten. In Noord frankrijk, waar wij zitten, worden veelal tuiles du nord toegepast. (Leverancier o.a. pottelberg. Stormpan 44. gebruik ongeveer 22 pannen per m2) Op hun site kun je aan de hand van technische beschrijvingen zien welke verwerkingsmarges je dient/kunt hanteren. Je kunt aan de hand van de beschrijvingen bepalen welke verticale "legmarges" je hebt. Na het maken van het dakbeschot inclusief tengels kun je door middel van meten en delen bepalen welke overlap elke pan dient te hebben om mooi uit te komen bij zowel nokvorst alswel goot. Een beetje slim rekenen zorgt ervoor dat je weinig hoeft te zagen aan de pannen en de pannen toch mooi liggen en goed in de goot afwateren. Maatvoering van nokvorsten en kantpannen kun je op de diverse sites bekijken. Al wat je daarnaast nodig hebt is gezond verstand. En, zoals Christian al schreef, de meeste tijd ben je kwijt met denkwerk. ( het spreekwoordelijke: met passen en meten wordt de meeste tijd versleten)

Succes met het leggen!

Jeroen B 62

avatar#2858
wimmeke
Berichten: 6
Reacties: 7

#3 Geplaatst: 2006-04-28 08:17:41

Hallo,

al bedankt voor de snelle reacties.

Het gaar ovet  "tuiles romane " van Lafarge; en op de sites moet ik het nummer van een societé ingeven om aan meer technische informatie te komen.

Wimmeke.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2006-04-28 13:00:27

Volgens mij heten Jeroen's verticale balken chevrons, en de horizontale balken pannes. Eerst het dak aftimmeren met panneaux (platen hout) wordt wel degelijk gedaan in Frankrijk, maar veel Fransen laten hun huis zo goedkoop mogelijk bouwen. Point-P heeft mij voorgesteld OSB panneaux te gebruiken voor mijn te bouwen huis. Die worden op de fermettes (zeg maar de 3-hoekige spanten/frames) bevestigd. Dan verticaal op de platen de contrelattes tbv voldoende ventilatie tussen pannen en panneaux. En op deze contrelattes in horizontale richting de liteaux waar de tuiles op rusten.

In de brochures van de verschillende dakpannen(leveranciers) staat ook meestal wat technische info als onderlinge afstand, maten etc. Kijk nog maar eens goed op de web-sites bij Terreal, Imerys of Lafarge. Stuur ze anders een e-mail met verzoek om meer info.

avatar#2896
Jeroen B
Berichten: 4
Reacties: 74

#5 Geplaatst: 2006-05-01 23:34:22

Jean Paul,

Dank voor de aanvulling. Mijn waarneming beperkt zich tot wat ik in Noord Frankrijk tot op heden had gezien. Wellicht kun je aan de hand van het advies dat jij hebt gekregen ook de volgende vraag beantwoorden.

Op de OSB ga ik dampdoorlatende folie bevestigen. Is het nu nodig om de OSB platen te voorzien van enkele gaten tussen de chevrons? (De afmeting die ik gebruik werd door leverancier Chretien als demi chevron omschreven) Nu de OSB niet dampdoorlatend is en vocht van binnen naar buiten wenst te gaan lijkt mij dat wel nodig. Klopt dat?

Op Nederlandse sites die het isoleren van zolders etc behandelen wordt aangeraden om gaten te boren in het dakbeschot om vocht de gelegenheid te bieden naar buiten te treden. Is er overigens iemand die ervaring heeft met de verschillende producten die Ecran maakt? De verschillende dampdoorlatende folies die aangeboden worden verschillen tot 300% in prijs per m2.

Jeroen B. 62

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#6 Geplaatst: 2006-05-02 08:46:33

Jeroen, mijn zolder is een combles perdus zolder, de isolatie ligt op het plafond en dat de buitenlucht vrij in en uit kan stromen, bijv. door roosters in de gevel. Bij mij is dan ook geen ecran voorzien. Indien het een leefzolder betreft, lijkt het me inderdaad wel belangrijk te ventileren. Heb je aan een VMC gedacht, kost weinig, zeer effectief. Op Leroy Merlin site hebben ze meer info hierover en in archief dit forum.