Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Klimop op fruitbomen

Auteur Bericht

avatar#3453
Hirondelle
Berichten: 4
Reacties: 30

#0 Geplaatst: 2006-05-07 18:20:11

Geacht Frankrijk Forum,

Bij ons huis, waar we flink aan het klussen zijn, groeien ook een paar fruitbomen: appels en pruimen. Ons huis heeft 30 jaar leeggestaan en de fruitbomen hebben in die tijd geen verzorging gehad. Het resultaat is, dat de 2 grote hoge appelbomen nodig gesnoeid moeten worden. Daarover is op het internet genoeg te vinden. De bomen zijn voor een groot gedeelte bedekt met klimop, misschien wel voor 50%. Op de bedekte plekken komt er geen bloesem en er komt daar dan ook geen fruit aan. Alleen aan de bovenste toppen van de boom hebben we appels zien hangen (helaas buiten ons bereik). Wat kan ik doen om de klimop te verwijderen, zonder de boom zodanig te beschadigen, dat hij doodgaat. Als ik de klimop ergens verwijder, komt er gelijk een stuk schors mee. Dat lijkt me dus niet de manier om de hele boom klimop-vrij te maken....of is dit niet erg. Misschien zijn er wel middeltjes, die de klimop doden, maar de boom ongemoeid laten.
Heeft er iemand een advies ?

Johan

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#1 Geplaatst: 2006-05-07 19:03:41

Wij hebben hier hetzelfde gehad, na lange leegstand door klimop overwoekerde fruitbomen. 
Niet gehinderd door enige kennis heb ik bij de boom rondom met een kapmes alle klimopranken, die maar een beetje naar de grond toe leken te gaan, doorgekapt (zonder uiteraard stukken uit de boom zelf te slaan) tot er een soort kraag ontstond. Dat jaar leek het nog wat, die klimop, het jaar erop was alle klimop verdroogd en inmiddels is het meeste er vanzelf af gevallen. Met de bomen gaat het inmiddels een stuk beter (zo goed dat we een groot gedeelte van onze appeloogst vorig jaar niet eens hebben binnengehaald...). 

Groetjes, Richard 

avatar#3453
Hirondelle
Berichten: 4
Reacties: 30

#2 Geplaatst: 2006-05-07 22:08:25

Richard,

Hartelijk dank voor jouw reactie. Ik hoopte eigenlijk op een dergelijke eenvoudige oplossing, maar wist niet of de klimop zijn voedsel met al die kleine hecht-worteltjes uit de boom haalt (parasiteert) of uit de grond. Uit jouw verhaal blijkt dus, dat de klimop zijn voedsel gewoon direct uit de grond haalt. Perfect, dan kan ik tijdens de komende vakantie aan de slag met het snoeimes en de takkenschaar.

Groeten,
Johan

avatar#3521
hans
Berichten: 5
Reacties: 90

#3 Geplaatst: 2006-05-09 16:55:26

Johan,

Kijk uit met meteen snoeien, want dat mag pas na de oogst.

Ik begrijp dat je er bent omstreeks 1 juni?

Als ik nu eens landskom met mijn Hoveniers-deskundige vrouw?

29 mei moet ik toch al in Issoire zijn.

groeten,

Hans

avatar#3453
Hirondelle
Berichten: 4
Reacties: 30

#4 Geplaatst: 2006-05-09 19:43:35

Hans,

Ik neem aan dat de klimop wel gesnoeid mag worden ;-)

Het lijkt me een prima idee als jullie langskomen.

Om te voorkomen, dat het in dit onderwerp te 'gezellig' wordt, stuur ik je de rest in een persoonlijke email.

Met vriendelijke groet,

Johan