Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

frans erfrecht

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2006-05-09 17:57:57

Een vraagje over het Franse erfrecht.

Onze situatie is de volgende:

In NL wonen wij niet samen, zijn ongehuwd, we hebben allebei geen kinderen, we hebben allebei een testament waarin we elkaar alles nalaten. Officieel wonen wij in NL. In Fr wonen wij wel samen (ca 4mnd per jaar) in een huis dat op mijn naam staat. Ik heb nog 2 ouders (80+).

Mijn vraag is nu moet ik nog aanvullend iets regelen om te zorgen dat mijn vriendin het huis in FR erft. Heeft het misschien ivm erfrecht en/of successierecht voordelen om te Pacsen, of heeft dat weer nadelige gevolgen voor onze situatie in NL ? Of is een simpele geschreven verklaring reeds voldoende (al dan niet geregistreed bij de Franse notaris). Als het niet nodig is doe ik liever niks (natuurlijk).

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2006-05-09 18:51:27

Wie als samenwonenden niets regelt, ziet bij overlijden van een partner de Franse fisc aankomen met een aanslag van 60% over de waarde van het geërfde goed. Er moet dus inderdaad iets worden geregeld. In grote lijnen staat dat proces beschreven op deze site in de rubriek Erfrecht (tik Erfrecht even in in de zoekmachine hier links onderaan de menubalk). Blijven er na lezing nog vragen, n'hésitez pas etc....

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2006-05-14 13:05:38

Wat er op deze site over erfrecht staat had ik ook al gelezen, maar ik blijf en bleef met een aantal vragen zitten. Ik zal ze nu concreter stellen. Bij de beantwoording wel graag onderscheidt houden tussen erfrecht en successierecht.

1. Wordt een nederlands testament altijd genegeerd, ook als er geen kinderen zijn ?

2. Bij het sluiten van een PACS is het dan standaard zo dat je van elkaar erft, of kan je dat zelf naar keuze regelen. Maw maakt een Pacs in dat geval een Frans testament overbodig?

3. Heeft een Pacs enig invloed op onze situatie in NL. Te denken valt aan aansprakelijkheid (ik ben ondernemer), fiscus in NL of andere zaken. Of is een Pacs vanuit NL voor evt schuldeisers en de fiscus onzichtbaar.

4. Kun je eigenlijk wel Pacsen als je officieel nog in NL woont ? 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2006-05-18 16:44:17

Voor dergelijke zeer specifieke vragen is het nodig om een NL/FR erfrechtkundige in de arm te nemen. Er zijn enkele van deze specialisten werkzaam in NL.

De vragen in algemene zin beantwoord:

1. Een NL testament wordt zeker niet genegeerd, maar wordt gevoegd bij het ook in Frankrijk op te stellen testament. Een goede notaris zal in dat laatste stuk proberen de strekking van het NL testament op te nemen.

2. Als je niets regelt (trouwen of PACS) geldt het algemene wettelijke Franse erfrecht. Wat er dan gebeurt staat op deze site beschreven (zoeken onder Erfrecht in de zoekmachine onderaan de menubalk).

3. en 4. Een PACS geldt voor inwoners van Frankrijk, je moet er dus wel wonen, netjes belasting betalen enz.

Wim