Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Wel of geen groepenkast?

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2006-05-15 10:54:50

In aanvulling eerdere discussies heb ik een vraag over de zogenaamde groepenkast. Ik kan deze namelijk niet vinden in onze boerderij! Klinkt misschien gek maar volgens mij is er één aansluiting van 15KvA die vervolgens is verdeeld naar diverse stopcontacten en lichtschakelaars. De enige aparte groep die ik heb kunnen vinden gaat naar de CV. Is het gebruikelijk in oude woningen dat slechts één (grote) groep bestaat? Ik hoor graag wat tips of suggesties.

Groeten,

Patrick

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#1 Geplaatst: 2006-05-15 14:39:15

Dag Patrick,

Of het gebruikelijk is in oude woningen kan ik je niet zeggen. Dat het niet wenselijk is echter wel.

Als ik je goed begrijp zit je hele electrische systeem direct op de hoofdschakelaar van het EDF aangesloten. Als er dus ergens een probleem optreedt, vliegt meteen de hoofdschakelaar om, en zit je in je hele huis in het donker.

Je groep voor je CV helpt je alleen voor het geval je een probleem hebt met je CV (je lampen blijven dan wel branden). Maar andersom, beschermt het je CV niet tegen een probleem met een overbelasting op de rest van je circuit.

Suggestie: zet er een zekeringenkast neer.

Overigens is het zo dat zogauw je iets aan je electrisch systeem gaat veranderen je dat dan ook meteen volgens de nu geldende normen moet doen. Dus als je er al iets aan wilde doen, ben je er zowiezo toe verplicht.

groeten,

Arthur 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2006-06-23 10:12:17

Beste Patrick,

Ik heb dezelfde ervaring gehad, er hing in onze oude boerderij alleen een oude meter en een hoofdschakelaar. Een paar verlengsnoeren zorgden voor stroom in de verschillende ruimtes. Mijn oplossing: als je zelf aan de slag wil, zorg dan dat je je goed informeert en dat je precies weet wat je doet. Anders is het veiliger om het te laten doen. Bij de Franse bouwmarkt kun je kant en klare groepenkasten kopen met een aardlekschakelaar en enkele zekering automaten er al in met de bedrading aangesloten. Vandaar moet je het verder zelf doen. Bij www.promotelec.fr kun je een handig boekje bestellen "Locaux d'habitation" hierin staan alle eisen voor de installatie redelijk eenvoudig uitgelegd.

Succes!

Hendrik

avatar#294
Wouter
Berichten: 3
Reacties: 6

#3 Geplaatst: 2006-06-25 10:38:32

Een andere toegankelijke serie boekwerkjes over de normen is van Les cahiers du bricolage van uitgerver Eyrolles. Ik heb aangeschaft:

- Les evolutions de la norme electrique

- Installer un tableau electrique

- Schemas electriques 1 en 2

De boekjes zijn concreet en met heel veel plaatjes. Ik heb ze gehaald bij Leroy Merlin.

wouter

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#4 Geplaatst: 2006-06-28 10:06:28

Hoi Patrick,

Mijn ervaring is dat er wel zekeringen zijn maar van een zeer primitief type, een porceleinen kastje waarin een draad met een bepaalde weerstand zit. Bij overbelasting brand deze draad door en wordt zodoende de stroomtoevoer onderbroken.

Deze kastjes bevinden zich op verschillende plaatsen in het systeem en doen dus dienst als een soort groepensysteem.

Erg betrouwbaar is het systeem niet, ik ben er wel tegen gekomen waar de zekeringsdraad was vervangen door een flinke spijker! levensgevaarlijk dus!!

Of dit bij jou ook het geval is kan ik natuurlijk niet zien vanaf hier maar ga eens op zoek naar die kastjes, ze zitten ergens tussen de bedrading.

Voor de veiligheid is het wel essentieel om een deugdelijk systeem te hebben dus ga vooral snel een groepenkast plaatsen maar neem dan wel het hele systeem mee in je renovatie. Een groepenkast als onderdeel van slechte bedrading is net zo gevaarlijk als geen groepenkast!

Succes.