Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

ADSL: verbindingsproblemen oplossen / maximale snelheid verhogen

Auteur Bericht

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#0 Geplaatst: 2006-05-19 21:03:17

Hallo allemaal,

Sommigen (zeg maarde "oude bekenden" van het onderwerp "internet aansluiting") zullen wellicht enigszins verbaasd zijn dat er ineens een nieuw onderwerp over ADSL op het forum komt, maar het leek mij beter dit in een apart onderwerp te beschrijven, omdat dit voor velen nuttig kan zijn.

In vrijwel alle "oude" telefoonaansluitingen (de stekkerdoos bij u thuis aan de muur zit, in het Frans vaak een "prise en T" genoemd vanwege zijn T-vorm) zitten één of meer condensators die vroeger door France Télécom gebruikt werden om een telefoonlijn te kunnen testen zelfs als er geen telefoon op aangesloten zat.

Voor dergelijke tests worden tegenwoordig andere procedures gebruikt en deze condensators hebben dus ook geen nut meer.

In principe kunnen ze echter ook geen kwaad (de kwaliteit van uw telefoonlijn verandert er in ieder geval helemaal niet door), maar wel wanneer u een ADSL-verbinding heeft op uw telefoonlijn (of u die nu heeft via Orange [de nieuwe naam van Wanadoo vanaf 1 juni ; nu de datum officieel bekend is kan ik het eindelijk zeggen ;-)] of via een andere Internet Service Provider) ... een dergelijke condensator introduceert in dat geval namelijk extra ruis op uw telefoonlijn en dat kan twee gevolgen hebben:

- wanneer u een verbinding heeft die de maximale snelheid uit uw telefoonlijn haalt (bijvoorbeeld Internet Max tot 8 Mbps via ADSL of Internet Max2+ tot 18 Mbps via ADSL2+) kan deze snelheid hierdoor beperkt worden

- wanneer u een "slechte" telefoonlijn heeft (een telefoonlijn gevoelig voor storingen, een lange telefoonlijn met een sterke verzwakking van het signaal) kan een dergelijke condensator er zelfs voor zorgen dat u verbinding niet of slecht werkt (bijvoorbeeld onvoorspelbare onderbrekingen van de verbinding)

Vandaar dat ik iedereen die een ADSL-verbinding gebruikt op zijn telefoonlijn en problemen ondervindt of een verbinding heeft die de maximale snelheid uit de telefoonlijn haalt, aan wil raden zijn telefoonaansluiting(en) eens open te schroeven (wanneer u er meerdere heeft controleer ze dan allemaal) en te kijken of er een dergelijke condensator in zit (of wellicht zelfs twee). In dat geval én als u een beetje handig bent (het is niet heel moeilijk: let op dat u met de schroevendraaier geen contact maakt tussen de verschillende contacten [het zijn er 8] van de telefoonaansluiting en onthoudt waar welk draadje aangesloten zat wanneer u er meerdere tegelijk los moet maken om de condensator te verwijderen; mocht u bang zijn iets verkeerd te doen haal er dan een specialist bij!) kunt u de condensator(en) eenvoudigweg verwijderen en kijken of dat uw verbinding beter maakt!

Dit is geen magische oplossing die altijd werkt, maar in veel gevallen zeker wel zal leiden tot verbetering.

De woorden "condensator " en "stekkerdoos ... " in dit bericht zijn links naar foto's die ik op mijn server heb gezet om het voor u makkelijker te maken te herkennen waar het precies over gaat (wellicht trouwens een idee voor Wim en de technische mensen achter dit forum om het mogelijk te maken om afbeeldingen in te voegen?? ... ik begin steeds meer te denken dat phpBB toch wel een erg handige bestaande oplossing voor een forum met al deze mogelijkheden is ... ;-). De condensator kaner overigens iets anders uit zien en is ook niet altijd van Thomson (het logootje wat u op mijn foto ziet); mocht u twijfelen stuur mij dan gerust privé een detailfoto van uw aansluiting met vermoedelijke condensator zodat ik u kan vertellen of het er inderdaad één is!

Groeten,

Thomas Vergouwen 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2006-05-20 00:06:55

Dank voor deze informatie. Binnenkort krijgt onze gemeente vermoedelijk ook ADSL, zodat het uploaden van informatie op deze site geen uren meer hoeft te duren. Ik houd nog wel m'n hart vast voor de te kiezen router (twee pc's, wel of geen Wifi, dikke muren enz.). De verhalen over Livebox doen me al licht huiveren.

Een vraag over de voice mail van FT: er is een mogelijkheid om het aantal keren dat de telefoon overgaat alvorens op de voice mail over te schakelen, zelf te bepalen via het intoetsen van een code. Ik heb het zelf een keer met succes ingevoerd. Maar ik ben die code kwijt. Nogal wat mensen die staan te zwoegen in hun Franse tuin en hun telefoon horen, zijn altijd te laat.... tuut, tuut, tuut. Het is echter mogelijk om het aantal keren rinkelen zelf uit te breiden. Graag je advies.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2006-05-20 07:14:34

Wim,

Ik ben deze week overgegaan van ISDN naar ADSL. Was een fluitje van een cent. Ik heb voor EUR 59.- een D-link DSL 504T modem/router gekocht, voor maximaal 4 pc's. Prima handleiding is alle talen. Binnen 3 minuten 'up and running'. Als je wilt weten waar je de betreffende modem/router via internet veilig kunt kopen vraag mij dan per email de website. Daarvoor gebruikte ik al zonder problemen een D-link ISDN modem.  

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#3 Geplaatst: 2006-05-20 10:37:40

In Nederland zijn via Marktplaat volop overcomplete modems te koop bijv. de prima Thomson 510 voor zo'n 25 euro. Gratis meegeleverd door de meeste ADSL providers. Ook te verkrijgen in Frankrijk bij het ADSL abonnement.

Het voordeel van een LAN modem boven een USB modem is dat de verbinding geheel door de modem zelf wordt verzorgd en onderhouden. En bovendien een NAPT hardware Firewall bevat. 

Deze kan je dan uitbreiden met een uitstekende wireless router van SMC , de SMCWBR14-G2 EU bijvoorbeeld, zo'n 50 euro.

Uitstekende meertalige helpdesk (ook Nederlands) tegen normaal tarief.

Dan heb je 4 lan aansluitingen en een draadloze. Ik heb er al diverse geplaatst tot dusver zonder enig probleem.

De combinatie modem/router zorgt nogal eens voor problemen. Zoals de Livebox.

Ontvangst uitstekend in huis "met de dikke muren" en in de tuin. Plezierig op internet met je laptop op schoot. Verwacht overigens dan geen wonderen van de ontvangst bereik.

Rob.

... ik begin steeds meer te denken dat phpBB toch wel een erg handige bestaande oplossing voor een forum met al deze mogelijkheden is ...

Dit mag ik geheel onderschrijven.

avatar#1773
winston
Berichten: 1
Reacties: 12

#4 Geplaatst: 2006-05-20 12:02:42

Beste Wim en andere forum gebruikers,

Er waren inderdaad veel klachten over de Livebox van Wanadoo in Nederland vorig jaar, daarom was ik ook huiverig om die te huren. Maar mijn onderzoek wees uit dat alle problemen hadden te maken met de combinatie telefonie en ADSL via de Livebox, daarom heb ik gekozen voor de optie zonder telefonie. De installatie vond vorig jaar augustus plaats en ik kan zeggen dat de Livebox goed werkt als modem.

De verbindingssnelheid is inmiddels een paar keer verhoogd en daar heb ik ook profijt van gehad.

Wat me wel verbaasde was dat de monteur het niet nodig vond om de Livebox direct aan te sluiten op het op het IRSP punt on de begane grond - want daar zat mijn oude splitter op. De Livebox ging gewoon op zolder en werd aangesloten op de al "gesplitste" lijn waar de oude modem zat. Daarom haal ik waarschinlijk nooit de maximale snelheid, maar dat heb ik niet nodig.

Ik had toen ook de draadloze "Wifi" verbinding voor mijn laptop besteld. De installatie en gebruik via de meegeleverde USB dongle ging ook zonder problemen tot begin deze week. Met enig speurwerk bleek dat de dongle defect was - lampje brandde niet en was niet herkend door Windows.

Via de Wanadoo helpdesk een nieuwe dongle gekregen, maar de nieuwe software installeren ging niet vlekkeloos. Versie 1.2 kwam op een mini-CD, en dat kon mijn laptop niet lezen. De oplossing was om de mini-CD te lezen op mijn "normale" PC en de bestanden te copieeren naar een USB memory stick. Memory stick aansluiten op de laptop en met wat trial-en-error kwam die weer online. Maar let goed op - als de installatie zegt dat het lampje moet knipperen dan bedoelen ze dat ook. Het continue branden ik dan niet goed!

Veel succes,

Winston

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#5 Geplaatst: 2006-05-20 13:55:45

Beste Wim,

Je vraag over de voicemail beantwoord ik in een ander berichtje onder de juiste titel zodat dat voor anderen ook wat makkelijker terug te vinden zal zijn!

Groeten,

Thomas Vergouwen 

avatar#3870
Sheeba
Berichten: 0
Reacties: 5

#6 Geplaatst: 2006-08-12 11:56:41

Als liefhebber van Frankrijk, volg ik al enige tijd dit Forum. Omdat een van mijn grootste hobby's het internet is en alles wat daarbij komt kijken heeft dit topic mijn belangstelling.

In een van de reacties wordt gesproken over het modem/router/draadloos enz. Omdat wij tegenstander zijn van vervuiling door straling, hebben wij gekozen(hier in NL), voor het systeem van Powerline: snelle internet verbinding via het lichtnet.

Werkt vele malen beter dan een draadloze verbinding en met hogere snelheden, tot 85mbps.

Nou weet ik niet of het ook in F toe te passen is, maar dat lijkt mij van wel. Je steekt de ene stekker in de wandcontactdoos nabij het modem/router en de andere op willekeurig welke aansluiting op het lichtnet. Vervolgens moet je dan een standaard aansluitkabeltje (UTP) aansluiten tussen enerzijds het modem en de stekker en aan de andere zijde tussen de PC/Laptop en de tweede stekker.

Mijn ervaringen zijn prima, ook achter in de tuin waar de contactdoos zit voor de tuinverlichting etc.

Geen last met dikke muren, je moetalleen een wandcontactdoos in de buurt hebben.

Groeten,

Richard Bruijne

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2006-08-13 07:19:17

Ha, leuke voorstelling van zaken. Maar het werkt polulair gesproken zo:

zowel telefoonsignalen als eletriciteit zijn golfbewegingen rond om een centrale draaggolf. Denk aan een springtouw van kinderen. Beide golven zijn 'smaller' dan de draden dik zijn. Dit wil zeggen dat je ruimte overhoudt om nog meer gofjes mee te sturen.. Zowel boven als onder de centrale draaggolf. Maar als jij gaat uploaden, dan komt die informatie nergens terecht. Er zal aan de andere kant een bedrijf moeten zijn (een provider) die de informatier erafhaalt en doorsluisd naar het internet. IK vrees, dat in Frankrijk geen provider via de electische bakabeling werkzaam is.

Wel in de UK, en Nederland, daar wel.

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#8 Geplaatst: 2006-08-13 10:12:35

Volgens mij is de powerline adapter alleen een apparaatje dat het signaal via een UTP kabel van de reeds aanwezige modem aan het elektriciteitsnet koppelt en dan doorgeeft.
De gebruikte provider heeft hier volgens mij niets mee van doen. 

Op een andere willekeurige plaats kan het met een soortgelijk apparaatje er weer vanaf geplukt worden, mits niet te gek ver en op dezelfde fase.

Info hierover en de aanschafkosten zijn hier te lezen.

Zelf gebruik ik een router met WiFi maar met die Franse dikke muren moet je wel met een beperkte reikwijdte rekening houden.

Rob.

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#9 Geplaatst: 2006-08-13 10:23:36

Hier nog wat aanvullende informatie. Klik!

Rob.

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#10 Geplaatst: 2006-08-13 12:22:42

Hallo,

PLT (PowerLine Telecommunications) of PLC (PowerLine Communications; beide namen worden gebruikt) is inderdaad een techniek die uitsluitend gebruikt wordt om lokaal het netwerk uit te breiden (bijvoorbeeld om geen extra kabels te hoeven trekken of als alternatief voor WiFi [je bent dan alleen iets meer "gebonden" aan het stopcontact waar je op aangesloten zit, het werkt alleen voor apparaten waar een Ethernet-netwerkkaart in zit en je hebt een extra plug per aan te sluiten computer nodig ; tenzij je natuurlijk een WiFi PLT-plug gebruikt ;-)]).

In Frankrijk is deze techniek ook zeker toepasbaar en bekend onder de naam CPL (Courant Porteur en/de la Ligne) omdat de stroom wordt gebruikt als drager voor datacommunicatie. Op dit moment is het echter zo dat dit vaak nog problemen oplevert (de nieuwe standaarden die er aan zitten te komen zouden daar als het goed is een oplossing voor moeten brengen) en dat is waarschijnlijk ook de reden waarom het nog maar zeer beperkt toegepast wordt.

Orange past CPL al wel toe, maar alleen voor één specifieke situatie (juist om dergelijke incompatibiliteitsproblemen te voorkomen) namelijk het aansluiten van de decoder voor Orange TV (TV via ADSL) op de Livebox in een situatie waar deze niet dicht bij elkaar staan (niet iedereen heeft zijn TV dicht bij de telefoonaansluiting staan natuurlijk, terwijl de Livebox daar dan wel staat). Dit product heet Liveplug en op dit moment wordt inderdaad ook bekeken of dergelijke producten gebruikt kunnen worden voor het uitbreiden van het home network voor algemenere toepassingen zonder dat dat potentiële problemen oplevert voor de eindgebruikers.

Overigens kun je in een aantal winkels al wel dergelijke producten kopen ... in Frankrijk bestaat bijvoorbeeld de website cpl-france.org die hier informatie over geeft. 

Groeten,

Thomas Vergouwen 

avatar#3870
Sheeba
Berichten: 0
Reacties: 5

#11 Geplaatst: 2006-08-13 13:42:57

Blijkbaar was ik niet geheel duidelijk.

Powerline is bedoeld om in plaats van een lokaal draadloos netwerk op te zetten, met alle nadelen vandien, een netwerk op te zetten wat via het eigen lichtnet, wat eindigt bij de meterkast, overal binnen dit lichtnet in te kunnen pluggen. Je hebt inderdaad per aan te sluiten PC een stekker nodig.

Hier in NL werkt het principe prima en ik heb niets te maken met de providers en/of leveranciers van stroom.

Wat zouden de problemen kunnen zijn met het lichtnet in F?

Richard

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#12 Geplaatst: 2006-08-13 14:08:51

Richard,

Bijvoorbeeld het vaker voorkomende gebruik van verschillende fasen, de soms wat mindere kwaliteit van de bedrading en ook het algemene probleem van het bestaan van verschillende soorten implementaties (niet altijd volgens de standaard) => dat probleem heb je in principe natuurlijk niet als je alle PLT-apparatuur van dezelfde leverancier afneemt.

Thomas

avatar#3352
NietsTeVertellen
Berichten: 2
Reacties: 54

#13 Geplaatst: 2006-08-13 14:15:12

Als mijn geheugen over dit onderwerp "ip over stroom" mij niet in de steek laat moet je wel even opletten bij dit soort omdat (dacht ik mij te herinneren) in principe de data die je over je netwerk stuurt niet stopt in de meterkast. Ik geloof dat er een speciale "blocker" bestaat om je data echt binnenshuis te laten

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2006-08-13 18:44:25

Ik was de oplossing van een lokaal netwerk even vergeten, maar ik weet dat Nortel UK de oplossing bedacht heeft en geprobeerd heeft om dit te gaan gebruiken i.p.v. de telefoonlijn. Dus gelijkend op 'de kabel'. In dat geval heb je alleeen een provider nodig, als lokaal netwerk natuurlijk niet.