Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

zwembad onderhouden

Auteur Bericht

avatar#2831
anita
Berichten: 14
Reacties: 36

#0 Geplaatst: 2006-05-22 11:08:20

Wij overwegen de aanleg van een zwembad bij ons vakantiehuis in Frankrijk. Nu vragen wij ons af of je het zwembadwater goed kunt houden als je er maar eens in de 2 maanden bent. Ik hoor hier en daar verhalen over ''erwtensoep'' als je na 2 maanden weer arriveert. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben? Alle tips, ook ivm welk type zwembad enz het beste is, zijn welkom. Anita

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#1 Geplaatst: 2006-05-22 14:45:52

Beste Anita,

Zoek eens in dit forum naar "groen zwembad"

Daar geef ik een uitleg en tips.

Rob.

avatar#2831
anita
Berichten: 14
Reacties: 36

#2 Geplaatst: 2006-05-22 16:34:07

Rob, bedankt voor je reactie. Je geeft een zeer uitgebreide uitleg, maar ik wil eigenlijk in eerste instantie weten wat er met het water gebeurt als je er 2 maanden niets aan doet, simpelweg omdat we er dan niet zijn. En hoe snel krijg je vervolgens weer een zwemklaar zwembad als het toch erwtensoep was geworden. Ik ben benieuwd of er mensen in een soortgelijke situatie ervaring hebben met dit ''probleem''. Anita

avatar#435
willem
Berichten: 9
Reacties: 124

#3 Geplaatst: 2006-05-22 17:28:08

Flesje floculant kopen € 5,33 en als bad groen is oplossing uitstrooien over bad,
pomp uit en de volgende dag helder.
Alle alg en andere vervuiling is naar de bodem gezakt en daarna opzuigen en wegggooien, dus niet via zandfilter terug laten lopen anders krijg je alles weer terug in je bad.
WEl Ph en chloor checken.
Succes
Willem

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#4 Geplaatst: 2006-05-22 18:05:58

Duidelijke vraag.Ik zal je mijn eigen ervaring vertellen. Na de gebruikelijke 4 wintermaanden in Nederland kwamen we 1 april weer in Frankrijk. Het zwembad is dan erwtensoep met kluiten. 

Ik heb met de bodemzuiger eerst de dikke troep van de bodem rechtstreeks naar de uitlaat gezogen. De bodem was toen ook nog nauwelijks te zien. Toen een chloorshock met chloorgranulaat en de pomp over het filter. Het filter ( in mijn geval een diatomee filter) heb ik 5 x moeten backwashen, eerste na twee uur, toen na 3, daarna een halve dag, daarna een dag, later nog een keer waarmee die nu nog draait.

Na één dag was het water al niet groen meer maar grijs. Wel met een borstel de wanden en bodem schoongemaakt. Maar dit zit vrij los.

 De derde dag was het water alweer klaar helder, en na 4 dagen kristalhelder. Ongeveer 80.000 liter. Waarmee ik maar zeggen wil, na twee maanden zal het bij jullie wel niet erger zijn. 

Een tip is om een ionisator te gebruiken zie op deze site. Deze Floatron heb ik onlangs via deze site besteld en wordt heden afgezonden. Voor mij nog nieuw maar de ervaringen zijn goed. Hier de site van de fabrikant. Ook in Belgie te bestellen maar veel duurder. De ionen schijnen het water ook voor langere tijd helder te houden. Chloor dampt namelijk uit en is eigenlijk slecht voor het millieu.

Succes, Rob.

avatar#2831
anita
Berichten: 14
Reacties: 36

#5 Geplaatst: 2006-05-23 12:23:06

Hartelijk dank voor de reacties tot dusver. Ik ben erg benieuwd naar die ionisator. Ik zou graag van je horen hoe dat bevalt, Rob, als je hem een tijdje in gebruik hebt. Verder begrijp ik dat er van een groen bad nog wel wat te maken valt binnen korte tijd. Hopelijk is het groen met die ionisator zelfs te voorkomen. Voorlopig verwerpen we het zwembad-idee nog maar niet. Anita

avatar#3748
peterk
Berichten: 0
Reacties: 1

#6 Geplaatst: 2006-08-23 13:49:23

Naar mijn gevoel is het beste om een zwembad zwembaar te houden een onderhoudsman. Ik heb er 1. Die komt eens per week langs, voegt de tabletten toe, stofzuigt het zwembad, reinigt het filter, kortom: onderhoudt het zwembad (overigens is dat bij mij ook nodig, want ik verhuur het huis af en toe en kom zelf eens in de 2 a 3 maanden). Deze man kost mij 180 euro per maand, inclusief de materialen/producten. Ik betaal voor de maanden dat hij komt en voor de opening en afsluiting van het zwemseizoen. Totaal ca. 1.600 euro per jaar. Ideaal, want zoals afgelopen week met noodweer moet er naar het zwembad worden gekeken. Groet, Peter.

avatar#2831
anita
Berichten: 14
Reacties: 36

#7 Geplaatst: 2006-08-25 20:51:29

Inmiddels hebben we als voorlopige voorziening zo'n rond bovendegronds-bad neergezet. We redden het tot nu toe aardig met de blokken in het drijfding. Ik vraag me alleen af waar wij het water (17000 m3) gaan laten aan het eind van het seizoen. We hebben een sceptic tank, dus daar kan het niet in. Het lijkt me ook niet zo goed voor de tuin om het daar maar in los te laten. Anita

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#8 Geplaatst: 2006-08-25 21:11:34

Hú.. waarom niet??

In de septictank inderdaad nu juist niet om het bacterie milieu daarin niet te verstoren.
Gewoon over de grond hoor, zakt vanzelf weg en filtert dan ook nog.

Ik zou het anders met een slang langzaam over de rand laten hevelen, duurt een paar dagen dan is het wel weg/leeg.

Op tijd beginnen natuurlijk ;-)

Rob.

avatar#2831
anita
Berichten: 14
Reacties: 36

#9 Geplaatst: 2006-08-26 15:59:34

En gaan het gras en de fruitbomen dan niet dood van chloorwater?

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#10 Geplaatst: 2006-08-26 16:45:01

Het zou niet best zijn als dat chloorwater zó sterk zou zijn. Ikzelf zou er dan niet in willen zwemmen ;-)

Bovendien vervliegt chloor na verloop van tijd (daarom moet je het voortdurend aanvullen). Na een weekje geen chloor erin is het nog dunner. Heeft het gras beslist geen last van.

Succes ermee, Rob.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2006-09-21 21:07:21

beste anita,

ik weet niets van zwembaden af, alleen dat je nat wordt.

ik wil er zelf een aan gaan leggen en misschien is dit iets voor jullie, maar........ ik ga op deze forum ook hier over vragen, lees met me mee zou ik zeggen.

het is een biologisch zwembad.

Cees

Ebenisterie/meubelmakerij

17230

Andilly

avatar#4620
Le Vieux Pressoir
Berichten: 0
Reacties: 2

#12 Geplaatst: 2007-07-04 09:23:03

Beste RoZwen,  Ik heb mezelf onlangs aangemeld op dit Forum: "Wonen en leven in Frankrijk".Dit is het tweede jaar dat we in ons buitenverblijf hier zitten, en we hebben (na de nodige bouwellende) eindelijk een zwembad. Waar klaarblijkelijk de algen meer plezier aan beleven dan wij, en aangezien onze "Pool Boy", zoals alle andere Fransen, mooi zijn afspraken niet nakomt, zijn we wel verplicht zelf tot de uitroeiïng van deze ongenode gasten over te gaan...Na wat Ge-Google kwamen we uit op de Floater... En na nog wat meer zoekwerk: op uw reactie op het forum.Wat ik evenwel nergens kon vinden was het feit of u nu tevreden bent over dit systeem?

Daarom zouden we het erg appreciëren indien u zo vriendelijk zou willen zijn ons zeggen of u er tevreden over bent, wat de nieuwprijs van zo'n ding is (nergens te vinden op internet, maar blijkbaar wel duurder in België)... en waar u hem dan besteld heeft... En, tot slot, of het ook dienstig is als je een zwembad hygiënisch houdt met Broom ipv Chloor?

Alvast bij voorbat dank voor uw antwoord(en),

Groetjes...

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#13 Geplaatst: 2007-07-04 16:19:58

Over het algenvrij houden van een zwembad is veel te zeggen. Ik heb het e.e.a. al uitvoerig op de website "Wonen en Leven in Frankrijk" besproken. Leest u dat nog eens na.
Belangrijk is bij aanvang van het seizoen een chloorschock van voldoende sterkte, en daarnaast afhankelijk van de pompcapaciteit voldoende uren filteren per dag. Onze pomp staat bijvoorbeeld 7 a 8 uur per dag aan bij een zwembad van 5,5 x 11 meter. Verdeeld over de dag.
Naast de Floatron gebruik ik chloor tabletten (Lent) die in elk van de twee skimmers gaan. Daarnaast weinig chloor meer.
Eigenlijk is de Floatron tot max. 75.000 liter water. Die van ons is daarmee net op de grens.
Toch ben ik er zeer tevreden over tot nog toe. De ionen in het water verdampen niet zoals met chloor dus werkt het steeds beter.

Tot mijn grote verbazing was het water voor het eerst na de winter niet groen maar wat grijsachtig. Het heeft dus ook de winter door geen of weinig alg geproduceerd. Toeval? Volgend jaar weten we het zeker.

Het ioniseren van het water is voortgekomen uit de ruimtevaart om drinkwater te maken, het wordt op dezelfde manier in Amerika gebruikt voor drinkwater in huishoudens. Als zwemwater is het dan zeker voldoende.
Van een Engelse vriend hier, die toevallig nu net op vacantie is, hoorde ik dat de Floatron nu ook in Frankrijk wordt verkocht maar ik kan dus nu niet vragen waar.

Ikzelf heb hem in de USA besteld, de prijs was zoiets als 260 euro. In een paar weken binnen. Bestel ook gelijk een extra electrode.


Hieronder wat site's met info.
http://www.anti-algae.be/
http://www.floatron.com/default.htm
http://www.saver.com/filtration_cond/ionization.html

En hier gekocht:
http://www.smarthome.com/3241.html

Rob Zwennis

avatar#6591
peter en nienke
Berichten: 9
Reacties: 88

#14 Geplaatst: 2010-05-23 08:30:56

Goede morgen allemaal,

Eindelijk mooi weer.

In de winter doe ik al jaren Hivernage van EDG in mijn zwembad en zet de pomp af.

In het voorjaar haal ik het zeil eraf, een beetje zuigen en het water is weer prima.

Deze keer was het water begin mei toch nogal groen, waarschijlijk door het warme weer in april.

Na een schokbehandeling met chloor, ik gebruik altijd zakjes geconcentreerde eau de Javel, was het water weer schoon.

Voor de zekerheid controleerde ik ook de pH eens en het bleek dat die veel te laag was, zo'n 6,8. Ik heb er nu 6 kg pH+ ingegooid (zwembad is 40 m3) maar de pH blijft te laag terwiijl volgens de gebruiksaanwijzing 400 gram genoeg is voor een stijging van de pH van 0,1.

Mijn vraag is tweeledig:

Wat is het belang van een juiste pH?

Moet ik door blijven gaan met pH+?

Dank voor de eventuele adviezen,

Met vriendelijke groeten,

Peter.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#15 Geplaatst: 2010-05-24 13:02:17

Vreemd. Het veel te dure product pH-plus laat al bij lage dosering de pH omhoog vliegen. Om de pH te laten zakken met pH-moins heb je kilo's nodig. Ook veel te duur trouwens, gebruik verdunde acide chlorique (zoutzuur). Kost een euro per liter en is goed om de pH van 10 kuub water met 0,2 punt te laten zakken. Ideaal is een neutrale pH van rond de 7. Als je water helder is en fris ruikt lijkt er niets aan de hand. Is je testmateriaal in orde?

Wim

avatar#6591
peter en nienke
Berichten: 9
Reacties: 88

#16 Geplaatst: 2010-05-24 15:16:27

Dank je wel Wim voor je reactie.

Heb je ook een huid-tuin en keukenmiddeltje als alternatief voor de pH +

En waar dient die neutrale pH waarde voor?

mvg/peter

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#17 Geplaatst: 2010-05-25 09:35:49

Even googelen in NL en je krijgt dit:

De pH-waarde van water geeft aan in welke mate het water zuur of basisch reageert. De pH schaalt gaat van
        0 = sterk zuur via
        7,0 = neutraal tot
        14 = sterk basisch.

Zwembadwater moet een pH-waarde hebben tussen 7,0 en 7,4.

    * Als de pH-waarde lager is dan 7,0, dan is het water agressief tegenover alle metalen delen in het bad.
    * pH-waarden boven 7,4 leiden tot irritatie van de slijmhuid en de ogen.
    * Bij hard water slaat de kalk neer, terwijl de werkzaamheid van het gebruikte chloor afneemt. Het is dus van belang om de details te kennen van het water dat gebruikt wordt om het zwembad te vullen.

De pH-waarde van hard water ligt normaal boven 7 en stijgt meestal nog als het water verwarmd wordt. Als er hard water gebruikt wordt, is het dus essentieel om de pH-waarde regelmatig te controleren van zodra men het bad vult.
Als de pH-waarde hoger zou liggen dan 7,4, moet pH-Minus toegevoegd worden. Dit is een zuurgranulaat dat gevaarloos gemanipuleerd kan worden en dat de alkalische componenten die voor de hardheid van het water zorgen, neutraliseert. Dit is evenwel een geleidelijke, stapsgewijze procedure. Een regelmatige controle van de pH-waarde en de toevoeging van pH-Minus zijn noodzakelijk.
"Zacht" zwembadwater is gemakkelijker te behandelen. In dergelijke gevallen ligt de pH-waarde gewoonlijk onder de 7. Toch is een eenmalige toevoeging van pH-Plus, een alkali in poedervorm, meestal voldoende om de pH-waarde tot een waarde boven 7 te doen stijgen.

Wim

avatar#3561
Coq-au-vin
Berichten: 7
Reacties: 51

#18 Geplaatst: 2010-05-25 13:03:43

Een vraag aan Advizeurpiet.

Bij het gebruik van de Floatron heb je minder chloor nodig. 

Hoe meet je in dat geval het chloorgehalte? Ik neem aan dat de gewone methode (aflezen op een schaal van de chloor- en pH kit) dan niet volstaat. 

Han

avatar#6591
peter en nienke
Berichten: 9
Reacties: 88

#19 Geplaatst: 2010-05-25 20:59:26

Dank Wim, moet ik nu nog een keer 6 kilo pH plus erin gooien?

mvg

Peter

avatar#5897
la Gravetière
Berichten: 50
Reacties: 77

#20 Geplaatst: 2010-05-25 22:47:36

je kan ook wachten op een flinke regenbui gaat de ph ook omhoog

avatar#5897
la Gravetière
Berichten: 50
Reacties: 77

#21 Geplaatst: 2010-05-25 22:51:55

als je niet van al dat chemische spul houdt kan je de algen ook verdelgen met een Uv lamp zoek eens bij handelaren van koy karpers. de grote lampen zijn aan de prijs maar het scheelt wel weer een hoop chloor

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#22 Geplaatst: 2010-05-26 22:21:00

@coq-au-vin,

Mijn excuses, ik heb geen verstand van zwembaden. Mijn vrouw verzorgt ons opzetbadje en doet dat uitstekend. Ikzelf heb slechts een advizeurende functie.

Salutations, Jos

avatar#3561
Coq-au-vin
Berichten: 7
Reacties: 51

#23 Geplaatst: 2010-05-26 23:03:34

Sorry, Advizeurpiet, de vraag had gericht moeten zijn aan RoZwen.

Dus nogmaals: 

Bij het gebruik van de Floatron heb je minder chloor nodig. 

Hoe meet je in dat geval het chloorgehalte? Ik neem aan dat de gewone methode (aflezen op een schaal van de chloor- en pH kit) dan niet volstaat. 

 

Han

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#24 Geplaatst: 2010-05-27 16:44:31

Dag Han,

De Floatron werkt nog steeds, en heeft een eigen meegeleverd meetsetje met druppeltjes waarmee je het ionengehalte kunt meten. De koper anode begint na twee jaar al aardig te minderen dus bestel er een extra bij eventuele aankoop.

Het water was hier in twee dagen weer helder na de winter. (75 m3).

Het voordeel is dat de ionen niet vervliegen dus alleen minderen met de Backwash of afpompen.

Toch gebruik ik gewoon het voorschreven chloor erbij. Om te starten Rapide zodat het beetje groen op de wanden snel verdwijnt. De bodem zuig ik dan met een zuigborstel gelijk naar de Waste zodat het filter ontzien wordt.

Het dan nog enigszins troebele water gaat nadien door het Diatomee filter en is in een paar dagen weer glashelder.

Een Ozonator in combinatie met een Ionisator is eigenlijk ideaal, er is dan helemaal geen chloor meer nodig maar is wel prijzig.

Als je geen of weinig kinderen hebt die in het bad plassen is dat beetje chloor reukloos (aktief chloor ruikt niet, gestabiliseerd (uitgewerkt- of gebonden-) chloor wel).

Ik houd verder steeds in elke Skimmer een blok Chloor Lent.

Verder is nog de alkaliteit van belang, lees ook dit maar even.

Groen wordt het verder de hele zomer niet meer, in oktober of zo doe ik een nog wel een keer een Chloorshock voor de resistente algen.

Succes ermee,  Rob.