Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

repareren waterbak

Auteur Bericht

avatar#5618
Steff
Berichten: 2
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2006-05-22 19:47:04

In het dorp bij ons huis staat een grote waterbak/wasbak waar water uit de plaatselijke bron instroomt. Mooie plek waaar regelmatig wandelaars langslopen en nu in de modder staan. De bak is zwaar verwaarloosd en lekt via kleine gaten steeds meer. We wilen de burgemeester aanbieden de bak leeg te laten lopen en daarna de bak te repareren. Wie heeft er ervaring/tip om de dunne betonnen bak aan de binnenzijde te repareren?

avatar#3205
eisbeer
Berichten: 19
Reacties: 31

#1 Geplaatst: 2006-05-22 20:35:55

Wij hebben bij onze tuin een bak staan van ongeveer 3000 liter. Deze was ook lek, bleek bij het vullen, vooral bij de hoeken. Dit heb ik opgelost door soort bitumentape in de hoek te plakken en daar vervolgens met vloeibare bitumen overheen te gaan. Dit werkt prima, en is eventueel mooi af te werken met speciale waterdichte cement. Zeker in jullie geval, als ik lees over kleine gaten, is waterdichte cement volgens mij een goede oplossing. Je kunt dit kopen (o.a. van Sika) maar ook maken volgens oud-recept, uit de tijd dat er og geen Sika bestond:

waterdicht beton: 1 deel cement, 1,25 deel zand, 0,25 deel fijn zand (bijv. voegzand of zilverzand) en 2 delen grind.

Of waterdicht cement (wat fijner): 1 deel cement, 2 delen zand. Moet in principe waterdicht zijn (heb ik wel eens voor een vijver gebruikt).

Je kunt ook zelf creatief zijn door eens te kijken welke oplossingen er zijn voor bijv. betonnen zwembaden en daken.

hartelijke groet,


Gijsbert Schutten

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2006-05-22 20:51:08

Vrienden van ons hebben ook zo een waterbak aan hun huis.

Deze lekte ook en probeerden van alles om hem dicht te krijgen.

Een vakantieganger wees hen op het product "permaflex".

Resultaat, de bak is nu al 5 jaar dicht.

Meer weet ik er niet over, alleen de naam van het product dat had ik onmiddellijk opgeschreven voor ... je weet maar nooit.

Misschien een beetje zoeken op het net of vragen bij de plaatselijke verdeler van bouwmaterialen.

Succes.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2006-05-22 21:11:51

Nog even dit.

Permaflex is geen doek of folie het is wel degelijk een product dat je aanbrengt.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2006-05-23 06:54:47

Beste Steff, Beton kan je het best met beton repareren. Ieder soort beton is in principe waterdicht, grofkorrelig beton alleen bij een grotere wanddikte dan fijn beton. Wat belangrijk is: - Is de basisstructuur van de bak nog in orde? - Zijn de beschadigingen schoon? - Hoe groot zijn de beschadigingen? Als de basisstructuur aangetast is, de wapening bijvoorbeeld niet meer in orde is, of het geheel uit zijn verband gerukt, dan is er weinig aan te doen. Verder moet u de beschadigingen onderzoeken. Het reparatiebeton hecht alleen goed op een schoon  oppervlak. Als een beschadiging al lang bestaat is de kans op vuilafzetting groot. Reinigen met een hogedrukreiniger is meestal voldoende. De fijnheid van het beton moet aan de breedte van de beschadiging aangepast zijn.Bij kleine scheuren is een verhouding cement op toeslagstof van 1 op 2 aan te raden. Met toeslagstof bedoel ik zand en grind. Ik zou in de diepte van de spleet beginnen met een mengsel uit cement en vogelzand (sable argentifère) en naarmate de spleet meer opgevuld wordt een steeds grover mengsel gebruiken en ook de mengverhouding op laten lopen naar 1 op 2,5 of 3. Afsmeren weer met een fijn mengsel 1 op 2. Op deze manier heb ik een saloir  (een betonnen pekelbak) van ca. 250 liter gerepareerd en een ander die door de vorst in tweeën gebarsten was weer ‘gelijmd’. Permaflex is (behalve een merk contactlenzen!) een betonkit op siliconenbasis, vaak voor reparatie van zwembaden gebruikt. Christian von Klösterlein