Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Evacuation (afvoer)

Auteur Bericht

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#0 Geplaatst: 2006-05-31 09:55:13

Ik zie in Gerards tekeningen dat hij een Manchon Dillation (dilatation?) heeft toegepast (onder de grond, zie de 100mm afvoerbuis), wat is dat?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-05-31 13:22:11

Een "Manchon dilatation" is een "uitzettingsmof".

Een "uitzettingsmof" dient om temperatuursverschillen op te vangen.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2006-05-31 23:19:34

Exacter:

Een mof om veranderingen van de lengte die tengevolge van temperaturverschillen optreden op te vangen.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2006-06-01 10:08:47

Klopt Christian, ik was er vergeten bij te zetten ... "in uitzetting".

Een "uitzettingsmof" dient om temperatuursverschillen "in uitzetting" op te vangen.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2006-06-01 16:17:31

Dank jullie voor de info. Die uitzetting wordt neem ik aan veroorzaakt door warm/heet afvoer water?

Ander vraagje op dit gebied. Ik bouw een huis met alleen begane grond. Nou zie ik op diverse plaatjes dat ik een beluchtings-pijp moet aansluiten op de afvoerpijp van de WC ten behoeve van luchttoevoer bij het doortrekken van de WC. Gelden hier nog speciale spelregels? Wat is de minimale diameter van de beluchtings-buis? Kan ik deze achter de WC pot door de buitenmuur heen leggen en dan buiten 2 meter rechtomhoog langs de buitenmuur? Of kan-ie beter langs de binnenmuur van het toilet (esthetisch minder mooi in dit geval) door het dak heen naar buiten lopen (bijv. vanuit oogpunt van isolatie, bevriezing, etc.).

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2006-06-01 20:25:27

Beste Jean-Paul, beste sanitair-klussers!

 

De uitzetting van de rioolbuizen wordt veroorzaakt door alle temperatuurschommelingen, dus van binnen (koud/warm afvalwater) en van buiten (weersinvloeden).

 Maar nu de vraag van de beluchtingspijp (ook ontspanningsleiding, vakkumbreker of atmosferische compensatie genoemd).Het niet of fout toepassen van rioolbeluchting is een van de meest gemaakte fouten bij het aanleggen van huisrioleringssystemen. Ook vaklui zondigen hier. Er zijn in NL en F allerhande binnenbeluchters verkrijgbaar, ook sifons met ingebouwde beluchters (clapet anti-désifonnage), maar dit alles zijn lapmiddelen om de oorspronkelijke fout, een slecht belucht afvoersysteem, achteraf enigszins te corrigeren.Ik heb vandaag bij de Gamma weer al die foefjes gezien, en zij hebben ook een folder klusbegeleiding ‘Leidingsysteem Sanitair monteren’ waarin alles haarfijn uitgelegd is.Hoofdregel is:De ‘standleiding’ moet een diameter hebben die gelijk of groter is dan de grootste afvoer en moet boven het dak uit gevoerd worden. WC’s hebben in NL een 110mm afvoer, in F 100mm. Dus moet de hoofdafvoerleiding, de zog. Standpijp, waarop alles aangesloten is, 100 of 110mm zijn, beter 125.Tweede regel:Deze standleiding moet zo min mogelijk ‘verspringingen’ hebben. Dus recht door het dak naar boven is het beste (en meestal goed te camoufleren door deze leiding door een nevenvertrek te leggen, bijv. een kast of bijkeuken). Buiten leggen is in alle gebieden waar het kan vriezen niet toegestaan (tenzij u het bevriezen niet erg vindt: even een paar dagen alles ophouden en na de vorstperiode de gesprongen rioleringen door nieuwe vervangen ;-))!).Derde regel:De WC moet steeds zo dicht mogelijk bij de standpijp geplaatst zijn (of de standpijp dicht bij de WC!), en de WC afvoer moet zo min mogelijk bochten hebben, beter 45grd dan 90grd.Hoofdzaak: beluchting!De verticale hoofdafvoerleiding moet dus steeds belucht zijn, zie http://album.zoom.nl/user/chrislb/09%20Water%20en%20riool/1288568/Als u niet alle afvoerleidingen separaat naar de hoofdafvoerleiding (de standpijp) wilt of kunt leggen, dan is een gemeenschappelijke leiding mogelijk, die op het uiteinde weer belucht moet zij, voor details zie http://album.zoom.nl/user/chrislb/09%20Water%20en%20riool/1288569/  

Er zijn combinaties van de twee systemen mogelijk, dus bepaalde afvoeren separaat en rechtstreeks op de valpijp aangesloten, anderen via een verzamelleiding. Maar iedere verzamelleiding moet aan het uiteinde weer een beluchting hebben!

 Ik wil niet zeggen dat het anders niet lukt, maar bepaalde effecten zijn moeilijk te vorspellen. Het kan bij ontbrekende beluchting steeds weer voorkomen dat bij het doortrekken van de WC een van de stankafsluiters leeggezogen wordt, of dat bij het leeg laten lopen van de badkuip plotseling water in de douche staat. Ik ben in mijn drie huizen reeds de gekste dingen tegen gekomen. Dus ik neem geen enkel risico meer. Achteraf verhelpen is steeds moeilijker.

NB. Ieder toestel heeft zijn eigen diameter voor aan- en afvoer. Hiervoor bestaan tabellen.

 Christian von Klösterlein - Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#6 Geplaatst: 2006-06-02 08:34:16

Christian, hoe meer jij weet, hoe beter ik besef dat ik niet alles hoef te weten :-)

Bedankt, weer een heel helder verhaal/plaatjes.

JP 

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#7 Geplaatst: 2006-06-13 15:24:54

De afvoer van de keukengootsteen krijgt waarschijnlijk een lengte van 12 meter voordat-ie de hoofdafvoer bereikt. Is dat te lang?

De leiding heeft overal afschot 2cm/m. Ik denk aan diameter 50mm afvoerbuis, kan/moet deze groter?

Is er trouwens ook een maximale diameter afvoerbuis, dus nadelen te grote diameter?