Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

CMU/CPAM/CMR wat moeten we nou??

Auteur Bericht

avatar#5406
chatreux
Berichten: 3
Reacties: 7

#0 Geplaatst: 2006-06-13 11:15:57

Goedemorgen allen,

Ik zie door de bomen het bos niet meer. We zijn sinds eind maart bezig om hier een ziekenfonds verzekering te verkrijgen. Het wachten was (vanaf september 2005)

op een E104 formulier uit Nederland. Toen deze eindelijk gearriveerd was naar de CPAM om in te schrijven op basis van de CMU. We hebben hier nog geen inkomen en hebben 1 juni 2006 een minicamping geopend en zoals het nu lijkt gaan we eind van het jaar 2 kleine chalets bouwen voor de verhuur. Nu het probleem.

Bij aanmelding bij de CPAM kreeg ik te horen dat het een maand duurde voordat er respons zou zijn. Netjes gewacht en ze nog een maand extra gegeven want zoals een ieder wel weet, soms kan het wat langer duren in Frankrijk. Vorige week, inmiddels 2 maanden verder nog steeds geen respons van de CPAM. Maar even een bezoekje gebracht. Resultaat?? Madame ..... er is geen dossier van u te vinden. Wanneer heeft u het gebracht??

Een compleet dossier met alle salarisstroken van 2004/2005 en allerlei persoonlijke gegevens PERDU!!! De dame wilde graag onze situatie weten en ik alles weer netjes uitgelegd. Nou, zegt die dame, U heeft geen recht op een verzekering via de CPAM maar u dient zich aan te melden bij de CMR (assurance voor artisans). Hier schijne we weer een E106 formulier voor nodig te zijn. Hoe zit dit nu. Wij hebben vanaf januari tot aan nu geen inkomen gehad. Vallen volgens mij niet onder artisans. Zijn niet ingeschreven bij de chambre de commerce omdat we onder de grens blijven met kleine camping ( camping déclaré) Wij hebben momenteel (vanaf september 2005) een dure particuliere verzekering waar we graag vanaf willen.

Hoor graag reactie's.

Wim, komt je dit bekend voor?

avatar#2901
Wim Vos ZW Atlantique
Berichten: 2
Reacties: 104

#1 Geplaatst: 2006-06-13 14:56:23

Waarschijnlijk ben ik niet de Wim die je bedoelt, maar toch een reactie

Ken je niet iemand die goed Frans spreekt en die je eventueel kan vergezellen bij een bezoek aan de CPAM om goed JOUW situatie uit te leggen en JOUW vragen te stellen.

Naar mijn gevoel (en met een slagje om de arm)  heeft die dame namelijk gelijk. De CMU is een gratis AANVULLENDE verzekering waarvoor die je aan kunt vragen bij de CPAM. In principe alleen bedoeld voor mensen in een uiterst moeilijke financiële situatie, en je zult je aanvraag dus moeten rechtvaardigen. Maar voor een CMU aanvraag moet je wel al BASIS verzekert zijn bij de CPAM. BASIS verzekering bij de CPAM lukt voor jullie weer niet, waarschijnlijk omdat ze jullie als zelfstandig (ondernemer) beschouwen en je dus doorverwijzen naar één van de verplichte "Caisses" voor zelfstandige ondernemers.

Daarnaast kun je dan (al je dat wilt) zelf een AANVULLENDE verzekering afsluiten.

NB dat zoekgeraakte dossier dat is inderdaad een raar verhaal. Kun je niets overleggen waaruit blijkt aan wie je op welk moment eea hebt overhandigd?

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#2 Geplaatst: 2006-06-13 23:13:11

Chatreux, maak je in het vervolg van ALLES kopieën?

avatar#1824
marlies
Berichten: 1
Reacties: 19

#3 Geplaatst: 2006-06-14 09:35:03

Goedemorgen Chatreux,

Misschien helpt je het volgende dat ik op Angloforum vond.

Ze suggereren dat je in jouw geval zou kunnen proberen bij CPAM een voorlopige verzekering te nemen, een complementaire. Je krijgt dan een attestation provisoire en een tijdelijk nummer. Je bent vanaf dat moment in ieder geval verzekerd.

Succes met de bureaucratische warmolen.

Marlies 

Hier de link waar ik deze informatie vond:

http://normandy.angloinfo.com/information/3/healthinsure.asp

avatar#5406
chatreux
Berichten: 3
Reacties: 7

#4 Geplaatst: 2006-06-14 13:29:09

Voor Dick,

Gelukkig waren alle salarisstroken en officiële documenten in kopie form dus dat is niet zo erg. Volgende keer ga ik dus van alle aanvragen wel een kopie maken zodat ik altijd wat te overhandigen heb. Wie gaat er dan ook vanuit dat een compleet dossier zoek raakt. Via Via heb ik vernomen dat als we een afwijzing zouden krijgen we netjes ons dossier weer teruggestuurd zouden krijgen. Niet dus.

Door schade en schande wordt men rijk zal ik maar zeggen maar balen is het wel!!!

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#5 Geplaatst: 2006-06-14 22:29:47

Ik ben ook afgewezen, bij mij omdat ik geen E121 formulier kon overleggen, maar het dossier kwam per omgaande post terug. Duurde nog geen week.

Ik denk dan ook dat je gewoon pech hebt. Mijn ervaringen met de Franse bureaucratie, niet alleen CPAM,  zijn zondermeer goed. Werd altijd correct behandeld. Heb ik in Nederland wel anders meegemaakt.

(Een beetje )Frans spreken doet wonderen en is volgens mij de sleutel.

Kees

avatar#5406
chatreux
Berichten: 3
Reacties: 7

#6 Geplaatst: 2006-06-15 13:21:55

E 121 form heb je volgens mij pas nodig als je enige vorm van uitkering krijgt.

AOW WAO Pensioen. Aangezien wij midden 30 zijn is dit zowiezo niet van toepassing.

Het probleem ligt denk ik ook in het feit dat wij vorig jaar sept in Ned gestopt zijn met werken en hier niet voor een baas aan het werk zijn. Wel inmiddels van start gegaan met de minicamping en hier gaat het fout. Qua taal was het geen probleem gelukkig. Ze kunnen ons nu niet in een bepaald hokje plaatsen bij of de werklozen of de vrije ondernemeners. Alles weer uitgelegd dat we wel open zijn met de camping maar vooralsnog geen inkomen hebben. Toch vsllen we onder de artisans zegt men. Ik zal dadelijk eens bellen met CMR hoe het nu precies zit. Wellicht kom ik weer bij de CPAM uit. Het houd je van de straat.

avatar#5406
chatreux
Berichten: 3
Reacties: 7

#7 Geplaatst: 2006-08-24 14:05:20

Hoe is het afgelopen???

Wat schetste onze verbazing vandaag toen we de post ontvingen??

We hebben een basisverzekering gekregen bij de CPAM. En dit  nadat ze ons dossier na inlevering begin april waren kwijtgeraakt. Er is blijkbaar iemand aan het opruimen geweest.

Na bijna 5 maanden wachten zijn we ineens verzekerd. Een aanvullende verzekering is geweigerd omdat we volgens hun nog een ruim inkomen hebben.

We leven op onze reserve  zonder verder inkomen maar dat mag de pret niet drukken. Ik ben al blij met de basisverzekering. We regelen zelf wel een mutuelle / aanvullende verzekering.

Zo blijkt maar weer, geduld is een schone zaak. Niet te snel willen!!

Wim B bedankt voor je adviezen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2006-09-05 07:46:24

Les:

Maak fotocopieen van alles wat je naar de CPAM stuurt.

Ik heb het sterke gevoel, dat de ddoor mijn ingestuurde rekeningen niet allemaal zijn betaald, maar tot vorige maand maakte ik geen copie van de ingeleverde feuilles de soins. Dom, dom, dom....