Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

belasting nl/fr

Auteur Bericht

avatar#3770
Galgo
Berichten: 1
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2006-06-18 23:52:42

Hallo,

Een vriend van mij heeft een baan ( detachering)  voor een jaar ( okt 06-okt07) in frankrijk aangeboden gekregen. Ik heb alle onderwerpen doorgespit maar heb nog een paar vraagjes die iemand op het forum misschien weet te beantwoorden.

Werkgever biedt gratis huisvesting op de werkplek in frankrijk daarnaast contract 1 jaar met SVB verklaring+ inhoudingen belastingen > nl + extratoriale vergoeding. Het loon wordt overgemaakt op Nl rekening en mijn vriend houdt huurwoning aan in nl ivm svb/belasting.

maar nu ben ik de 183dagen regeling  ( geen werkdagen) per kalenderjaar tegengekomen. Ik neem aan dat kalenderjaar in fr van jan t/m jan of niet ?

zo ja dan is hij vanaf jan 07-okt  07 frans belastingplichtig ? ( indien overschrijding 183dagen dan > fr belastingplichtig?

Daarnaast omdat werkgever gratis huisvesting geeft heeft hij officieel zelf geen adres  ( geen eigen huis en huurt ook niet ). Want ik komen op het forum tegen dat hij een verblijfsvergunning nodig heeft als hij langer dan 6 maanden zit ?

En als hij belastingplichting is dan zal toch zijn werkgever dit moeten doen of moet hij dan toch zelf doen ??

ik hoop dat iemand antwoord heeft op deze vragen, alvast bedankt

maya

avatar#5059
Yerounn
Berichten: 0
Reacties: 35

#1 Geplaatst: 2006-06-19 13:06:24

Beste Maya,

Is het een Nederlandse werkgever of een Franse werkgever? Als het een Nederlandse werkgever is, en het loon (+ toeslagen) worden op een Nederlandse rekening gestort etc etc, dan is die vriend van jou volgens mij in Frankrijk niet belastingplichtig.

Verblijfsvergunning voor Europeanen is al een paar jaar (sinds december 2002 of 2003?)  niet meer verplicht. Het document kan wel handig zijn (bijv. voor het verkrijgen van woonruimte, huursubsidie of als legitimatie). Als die vriend van jou woonruimte krijgt dan heeft ie waarschijnlijk die hele 'carte de séjour' nergens voor nodig.

Waarschijnlijk kan iemand de antwoorden op de belastingvragen nog wel aanvullen.

Jeroen

avatar#3770
Galgo
Berichten: 1
Reacties: 1

#2 Geplaatst: 2006-06-20 01:04:07

Hallo Jeroen,Bedankt voor jouw reactie. Het is een Nederlandse werkgever en mijn vriend dacht dat hij zich ook moest uitschrijven hier in Nederland ivm 183 dagen regeling maar hij weet nu niet meer of dat nu wel of niet moet ivm huurwoning die hij wil aanhouden dat jaar .Weet jij of je kunt kiezen als je wel een adres blijft houden in nl of je dan kunt kiezen waar je belasting betaald omdat hij dacht dat het via het inkomen>  nl werkgever gaat en hij niet echt emigreert naar frankrijk ? Omdat op het forum meestal mensen staan die echt geemigreerd zijn naar Frankrijk en je dan waarschijnlijk wel uitschrijft en alles verkoopt of huur opzegt maar hij wil dat jaar even aanzien. Maya

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2006-12-18 17:50:10

Vaak wordt verwezen naar het belastingverdrag Nederland - Frankrijk. Volgens de site van belastingdienst.nl kun je dat verdrag downloaden via overheid.nl onder 'tractatenblad', maar daar aangekomen zie ik (voordat ik de bestelling plaats) dat het uit slechts 6 bladzijden zou bestaan. Volgens mij kan dit niet kloppen en daarom bestel ik maar niet wat daar aangeboden wordt.

Kan iemand mij vertellen waar ik wel het Belastingverdrag Nederland - Frankrijk integraal kan downloaden of - nog handiger - zou iemand die het al heeft aan mij willen toezenden? (als pdf of zip of doc bestand)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2006-12-18 19:30:57

Hij hoeft zich helemaal niet uit te schrijven als hij tijdelijk in het buitenland werkt en woont. Soms is het handig i.v.m. het kopen van een belastingvrije auto bijv. Maar in de meeste gevallen is het een ramp, bijv i.v.m. huurwoning.

Kortom: jouw vriend moet helemaal niets anders doen dan Komen naar Frankrijk, Werken en terugkeren naar NL.

Ga je niet verdiepen in allerlei juridische toestanden, want dat is volledig overbodig. Althans zolang je maar belasting betaalt in NL en ingeschreven blijft.

Hij moet wellicht iets doen voor de E121. Raadpleeg  de site van CvZ  (of bel met ze) hoe hij precies die E121 krijgt. Want dat is tegenwoordig de bottleneck.  

Ik heb dat zelf nooit gedaan, want ik had voor de ZVW een verzekering met werelddekking. Wellicht kan je vriend eens met zijn verzekering bellen of een doorlopende reisverzekering afsluiten, bijv. bij de Postbank 

Het is overigens in zijn geval wel goed om binnen de 180 dagen een aantoonbaar bezoek aan NL te maken. Aantoonbaar:  geld ophalen bij de kassa van de bank of trekken uit een automaat in NL. Zodat ze niet kunnen zeggen dat hij onterecht zijn huurhuis aanhoudt en ook ivm zijn eventuele NL ziektekostenpolis

avatar#3368
Richard Garaud
Berichten: 0
Reacties: 41

#5 Geplaatst: 2006-12-22 16:10:34

In het bilaterale verdrag om dubbele belastingen te voorkomen tussen Frankrijk en Nederland komt de 183 dagen regeling voor.  (Artikel 15 lid 2a)
In deze regeling is echter steeds sprake van werkenden. Wie weet of deze regeling ook geldt voor ge(pré)pensioneerden en /of voor personen met een betaald verlof.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2006-12-22 17:21:15

De hoofdpersoon wordt gedetacheerd in Frankrijk en wordt  netto uitbetaald in NL.

Naar mijn mening moet hij helemaal geen E121 hebben, maar gewoon Europdekking op zijn normale ziekostenverzekering bevestigd krijgen.

De startster van deze draad, doet erg moeilijk en formalistisch. Waarom zou je al die administratieve rompslomp aanhalen als dat niet nodig is?

Mijn ervaring: gewoon niets doen. Ik heb dat zelf in Amerika (1 jaar), Engeland (2 jaar), Singapore (1 jaar), Hong Kong (1 jaar), Taiwan. Alleen in Indonesia (2 jaar) en Suriname (5 jaar) heb ik het officieel gedaan, omdat dat mij een dubbeltelling van mijn pensioenjaren opleverde :-)). Altij gewoon in Nederland verder belasting betaald en een internale ziektekostenverzekering afgesloten.

Mijn ervaring met de Franse belastingdienst (op het platteland) dat ze die romplomp van inkomen waarover elders belasting is betaald helemaal willen zien; ze zijn zelfs dankbaar als je het niet opgeeft...