Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Buitenmuur 'stucken'

Auteur Bericht

avatar#294
Wouter
Berichten: 3
Reacties: 6

#0 Geplaatst: 2006-06-19 17:16:10

De buitenmuren van ons huis zijn overdadig gevoegd, bijna afgesmeerd, met een kalkachtig materiaal met een zandkleur. 

Er zitten hier en daar beschadigingen in deze afwerklaag en deze wil ik graag repareren. Mijn vraag is echter, hoe maak ik een zand/kalk mengsel dat in deze (gelige) zandkleur opdroogt?

Moet je iets met kleurstof doen? Ik heb ook ergens iets gelezen over chaux aerienne / chaux grasse dat een zandkleurig mengsel op zou leveren.

Wie heeft hier ervaring mee? 

groet,

wouter

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-06-21 16:01:00

Wouter,

De "chaux aerienne / chaux grasse " waarover je spreekt is volgens mij ....

De eerste "chaux aerienne" - kalk die men kan verspuiten met een speciaal toestel en de "chaux grasse " die dat men manueel zet.

Om de gele kleur (franse steen) te bekomen hoef je aleen maar zand toe te voegen aan de kalk.

Dat zand is zeer fijn zand, maar hoe het heet weet ik niet.

Bij ons (in dep.07) kan men dit zand bekomen bij "Gammag".

Maar het is ook te verkrijgen bij elke goede bouwhandel.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2006-06-23 23:00:08

Zanna,

Met alle respect, maar ik vrees dat je reactie niet geheel correct is.

In hoofdlijnen bestaan er twee soorten kalk voor verwerking in de bouw, namelijk luchtkalk (chaux aerienne eteinte batiment oftewel caeb) en hydraulische kalk (nhl).

Luchtkalk verhardt onder inwerking van lucht, hydraulische kalk onder invloed van water. De wijze van opbrengen heeft hiermee niets te maken.

Chaux grasse is een andere naam voor een mortel waarin luchtkalk is verwerkt en duidt de plasticiteit en hechting van deze mortel aan.

Gevelpleisterwerk is meestal in meerdere lagen van zand/kalkmortel op basis van caeb, nhl of een mengsel van beide. Soms werkt men met de kwast af met een badigeon, een mengsel van pure caeb met water, dat op de nog natte onderlaag van kalkpleister wordt gesmeerd. Dit wordt alfresco genoemd.

Salutations, Jos

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2006-06-24 12:47:58

Jos,

je opmerking is terecht, ik was verkeerd geïnformeerd wat de kalk betreft.

mea culpa,
mea culpa,
mea maxima culpa
.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#4 Geplaatst: 2006-06-24 15:14:45

Wat denk je van een kant en klaar mix (parex o.a van lafarge) die is op kleur en hoeft alleen met water aangemengd te worden. Niet zo puur natuur, maar je bent wel gegarandeerd op kleur. Verder compliment voor de vakman, klopt allemaal. Dit

avatar#294
Wouter
Berichten: 3
Reacties: 6

#5 Geplaatst: 2006-06-25 10:28:29

Kant en klaar lijkt zeer aantrekkelijk maar dat kost onnodig meer en ik wil het graag een beetje authentique doen.

Het gaat niet om het aanbregen op een complete gevel maar ik wil alleen lokaal wat schade repareren met 'bijpassend' spul.

Mijn vermoeden was dat een kalkmortel behoorlijk wit op zou drogen. Begrijp ik nou goed dat een geel zand / kalkmortel inderdaad de gewenste gelige kleur oplevert.

Maakt chaux hydrolique versus chaux aerienne nog wat uit qua kleur?

Wordt chaux aerienne nog toegepast? Bij de Gedimat, PointP en locale nogoce hadden ze het niet (meer)?

alvast bedankt voor de reakties

wouter

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#6 Geplaatst: 2006-07-02 12:23:48

Wouter,

Inderdaad, een kalkmortel droogt zonder verdere toevoegingen behoorlijk wit op. Met wit zand echt spierwit, met zelfs met grijs zand (sable gris) heel erg lichtgrijs, bijna wit. In de praktijk wordt voor de kleuring een pigment toegevoegd. Dit is te koop bij de bouwmarkt in kleine potjes of flesjes. Zelfs de kleine handelaar bij mij in het dorp heeft het, in de in deze regio meest gangbare tint (okergeel, 32 Gers). Je zult wel wat moeten experimenteren om de juiste tint in het gedroogde resultaat te krijgen, vaak lijkt de natte mortel veel gekleurder dan het uiteindelijk opgedroogde resultaat.

Of geel zand het gewenste resultaat levert hangt af van de sterkte van het pigment erin. Experimenteren met proefstukjes is ook hier de boodschap. Kleine kleurverschillen met de oorspronkelijke laag vind ik trouwens persoonlijk niet zo erg, voor mij is dat een beetje de charme van de oude gebouwen op het Franse platteland. Maar ik heb een oude boerderij, voor andere/recentere huizen ligt dat wellicht anders.

Chaux arienne of chaux hydrolique maakt niet uit voor de kleur, het wordt beide erg wit na droging. Het enige verschil is de harding: caeb door lucht, nhl door water. Wel zal caeb over het algemeen een veel langere verhardingstijd vergen dan nhl bij identieke laagdikte. Daarom ook de alfresco werkwijze, een dikke afwerklaag op basis van nhl, en dan met de kwast afwerken met een badigeon (mengsel van caeb, water en pigment) in de natte afwerklaag.

Ik heb nog nooit moeite gehad om caeb te kopen, hoewel men in Frankrijk vaak beter de merknamen dan de eigennamen kent. Dus vraag ik bijvoorbeeld om Tradifarge in plaats van nhl, en Frescalys in plaats van caeb. Dit zijn merknamen van Lafarge, andere fabrikanten zoals Calcia hebben dat ook.

Succes, Jos

avatar#294
Wouter
Berichten: 3
Reacties: 6

#7 Geplaatst: 2006-08-15 14:40:41

Allen,

Bedankt voor de reakties, de klus is deze zomervakantie uitgevoerd.

Ik heb het lokaal beschikbare zand gebruikt en 3 op 1 gemengd met chaux hydrolique. Daaraan heb ik geel pigment van de Gedimat toegevoed. Bij de eerste poging een afgestreken eetlepel pigment op een emmer mortel gebruikt: dat werd knalgeel. Uiteindelijk bleek een afgestreken theelepel op een emmer mortel precies goed te zijn.

We zijn over het resultaat - met name de stukken die als laatste zijn gedaan - zeer tevreden.

groet,

wouter.