Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

werk gezocht op een basisschool

Auteur Bericht

avatar#5651
hennyT
Berichten: 2
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2006-06-20 15:42:08

Wat voor aanvullende diploma's heb je nodig om op een franse basisschool te mogen werken.

groetjes hennyT

avatar#5059
Yerounn
Berichten: 0
Reacties: 35

#1 Geplaatst: 2006-06-20 17:22:56

Beste Henny,

Om een baan te vinden op een (openbare) basisschool volstaat het helaas niet om te solliciteren met de juiste diploma's. Selectie gaat middels een 'concours', een vergelijkend examen, en navenant het aantal benodigde plaatsen worden de XXX besten geselecteerd. Dan krijg je een jaar stage + begeleidende extra opleiding, en daarna een vaste aanstelling (als alles goed gaat).

Je moet aan één van de volgende drie eisen voldoen om aan het examen mee te mogen doen:

* Opleidingsniveau BAC+3 (de oude 'licence')

* Moeder van drie of meer kinderen

* Oud-topsporter.

Je kunt het examen zelf voorbereiden, je kunt dat ook op een IUFM (Institut Universitaire de Formation de Maître) doen, maar de toelatingseisen zijn vrij streng.

Dit verhaal geldt ook (met enkele wijzigingen) voor de katholieke scholen. In sommige gevallen kun je volgens mij wel als 'contractueel medewerker' aan de slag, daar ken ik niet de precieze context voor, maar dan heb je een erg zwak statuut.

En in alle gevallen geldt: als je niet fatsoenlijk Frans spreekt en schrijft, kun je het vergeten! De kansen om te slagen voor het examen zijn ongeveer 1 op 10 (1 plaats voor 10 kandidaten, soms wat meer, soms wat minder).

groet, Jeroen