Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Finland in Frankrijk?

Auteur Bericht

avatar#3796
Le Gros Buisson
Berichten: 13
Reacties: 41

#0 Geplaatst: 2006-06-28 22:06:36

Goedenavond, ik ben hier nieuw op dit forum: maandag over een week vindt de overdracht plaats van ons 2 maanden geleden stuk grond in de buurt van Chateaumeillant (met ruine, maar met elektra en water). We overwegen daar een fins houten chalet neer te gaan zetten (ca 80 m2), deels in eigen regie, deels met behulp van de leverancier in NL, deels met goede bekenden (NL-ers) in de buurt, deels met leveranciers (elektra e.d.) uit de regio. 

Wij zijn erg enthousiast over het finse huis, maar de enige twijfel is of een houten chalet in Frankrijk met grote temeperatuurverschillen geschikt is. Maar zeggen we tegen elkaar: als het in het barre Finse klimaat kan, waarom dan niet in Frankrijk? Ben benieuwd of iemand daar een idee  over heeft.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#1 Geplaatst: 2006-06-28 22:36:57

Voor het klimaat hoef je niet bang te zijn! Mits uiteraard goed onderhouden. In het Franse Alpengebied staan van oudsher ook erg veel Houten woningen.

De temieten die inmiddels een plaag vormen in het hele gebied ten zuiden van de loire zouden echter wel een probleem kunnen vormen.

Ik heb laast iets hierover gelezen in een Frans klustijdschrift. Misschien kun je hier iets meer informatie over zoeken en eventueel het hout vooraf laten impregneren.

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#2 Geplaatst: 2006-06-29 07:44:39

ik zou ook wel gedachten hebben over de geschiktheid van een fins huis in frankrijk maar dan meer over de sfeer en het uiterlijk van zo'n huis en hoe het in de streek past.

het moet me van het hart dat de nieuwbouw die ik totnutoe van nederlanders heb gezien meestal erg afwijkend is van de traditionele bouw in de dorpjes. zóveel, dat ik het niet vind 'passen'. en daarmee bedoel ik dat het dissoneert met de omgeving. er staan bij ons in de buurt o.a een fins huis en een soort van dikke toren en beide panden knallen er echt uit.

mijn opinie is dat je je beter een beetje kunt voegen naar de omgeving. wat niet hoeft te betekenen dat je precies een frans huis bouwt. maar net zoals je je best doet om te mengen met de franse gewoontes en contact maakt met de franse buurtgenoten kun je je huis ook een beetje aan de omgeving aanpassen.

even voor alle duidelijkheid: dit is hoe ik ermee om wil gaan, dus ter overdenking en niet als 'zo hoort het' bedoeld.

maar  ik kom nu met een discussie die wellicht niet meer in deze lijn past.

salut,

marjorie

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#3 Geplaatst: 2006-06-29 10:38:45

Wordt vaker gedaan hoor in Frankrijk. Vooral bij eco ingestelden populair (als stro wat te ver gaat) heb ik soms het idee. Houten huizen die ik hier in F. zie vind ik vaak wel heel mooi, maar zelf heb ik meer een voorkeur voor steen. Houd er wel rekening mee dat in sommige departmenten er erg veel houtknagende insecten zijn...

avatar#3796
Le Gros Buisson
Berichten: 13
Reacties: 41

#4 Geplaatst: 2006-06-29 11:20:28

Ik kan me jullie reactie wel voorstellen: waarom naar Frankrijkmet een Fins huis. Om te beginnen is het niet zo'n blokkige blokhut (dat zou inderdaad niet passend zijn), maar een bescheiden vakantiewoning op een tamelijk afgelegen plek ver buiten de bebouwde kom, waar het huis absoluut niet detoneert met de omgeving, geschilderd in een passende kleur die harmonieert met de natuur er omheen. En inderdaad: we zijn nogal eco ingesteld (en strobouw is wel overwogen) maar dat stuitte op flink wat praktische bezwaren. En dat van die insecten knoop ik goed in de oren: we zijn niet zo eco dat we van plan zijn ons huis op te laten vreten. Dan maar een keer de gifspuit gehanteerd, of anderszins wat afdoende is. Trouwens: in het bouwkundig rapport dat wij bij de aankoop kregen, stond dat termieten in deze regio (nog) niet waren aangetroffen. Maar nogmaals, we zijn gewaarschuwd.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#5 Geplaatst: 2006-06-29 11:33:18

Op de Point-P website zag ik net deze link: http://www.mobissimmo.fr/

avatar#3639
saint-chistophe-en-boucherie
Berichten: 9
Reacties: 34

#6 Geplaatst: 2006-06-29 11:52:34

Goedemorgen,

Wij zitten in dezelfde buurt (christophe-en-boucherie +- 15 km) dus wel wat klimaat ervaringen die nuttig zijn (overigens ook scandinavische).

De temperatuur verschillen in Noorwegen (mijn ervarings gebied, maar ik neem aan vergelijkbaar met Finland) zijn veel groter dan hier. Zomers zijn hier max 32 graden maar de winters zijn nat en mild met wat felle periodes koud tot max 5 a 10 min dan heb je het wel gehad. Dus daar kan een blokhut makkelijk tegen. Mijn persoonlijke ervaring is dat ik de winter een houten huis zou verkiezen vanwege het warmte comfort en in de zomer een huis met dikke stenen muren....Maar goed het is de een of de ander.

Tav. termieten, ook bij ons is in 2004 geconstateerd dat deze in die streek niet aanwezig zijn, maar dat is geen garantie voor de toekomst.

Ik zie in onze schuur toch wel wat plekken in het hout waarvan ik mij afvraag of ik die vertrouw, heb deze dus ook behandeld, zou ik voor een heel houten huis absoluut doen (maar de meeste leverancier van houten huizen doen dit volgens mij al standaard).

met vriendelijke groeten, Peter

   

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2006-06-29 14:17:20

Hout in Frankrijk: een paar voorbeelden

http://www.maisonronde.com/

http://www.canadian-wood-homes.com/

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#8 Geplaatst: 2006-06-29 15:57:56

wij hebben ons houtskeletbouwhuis met houten buitenbekleding laten bouwen door

http://www.guillaumot.fr/

ze zitten in saint satur, ongeveer 2 uur noordelijk bij jullie vandaan.

wij zijn bijzonder tevreden over hun meedenken, kwaliteit van werken, aandacht voor onze wensen en nakomen van afspraken.

mocht het dus wel hout worden maar niet fins dan kan ik ze van harte aanbevelen. meer info kan ik altijd nog via een persoonlijke mail toesturen.

salut,

marjorie

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#9 Geplaatst: 2006-06-30 14:25:29

Tjonge jonge, nemen we nu zelfs ons huis al mee uit Nederland?

Er zijn hier vele goede ondernemers ook voor houten huizen.

Waarschijnlijk nog aanzienlijk goedkoper ook.

groet, Kees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2006-09-17 15:30:42

ja inderdaad, de nederlander verstaat de kunst van het integreren, geweldig.

ik ben door mijn moeder geleerd om dat gene wat je in je eigen dorp kunt kopen je ook in je eigen dorp koopt.

het leuke in frankrijk is dat op veel artikelen staat, gemaakt in frankrijk, of gemaakt in de eu (dus niet in frankrijk)

men kiest er dus nog wel degelijk voor om een product in eigen land te kopen.

vandaar dat klm, daf, en zelfs onlangs de ptt allemaal naar de klote zijn.

of zeg ik nu iets verkeerds.

nee, fransen kunnen dan voor veel mensen arrogant zijn, ik denk daar anders over.

hier heb je en adres van een bedrijf dat ook houten huizen verkoopt ! maar dan in frankrijk.

Ecobois.

z.i. bel Air

Andilly

05 46 09 57 44

groeten,

Cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2006-09-17 17:22:49

Cees,

Als je wilt reageren op iets, dat al zou oud is, dan is het beter om de hele draad even snel door te lezen.

Je bent namelijk zeker niet de enige, die niets tegen houtskeletbouw heeft en er zijn hierboven meer mensen, die sites hebben doorgeven.

Maar in mijn dorp, zoals in vele dorpen in het Zuiden van Frankrijk, is houtskeletbouw  niet toegestaan omdat het niet past in de traditie van de streek. Bovendien is er het verschijnsel termieten. Zonder drums vol gif in de grond te dumpen blijft zo'n huis in vele streken niet lang overeind staan.

Groet,

Juannes