Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Makelaar komt wettelijke verplichtingen niet na -- ADVIES S.V.P.

Auteur Bericht

avatar#3597
Herman
Berichten: 12
Reacties: 75

#0 Geplaatst: 2006-07-01 19:59:07

Eindelijk was het zover en was ons bod op een huis in Meuse geaccepteerd. Afgelopen weekend togen we dus naar Frankrijk om het voorlopig compromis de vente te tekenen. De wettelijk verplichte rapporten m.b.t. asbest en lood bleken niet aanwezig te zijn. Na tussenkomst van mijn (Franse) notaris, die de makelaar duidelijk maakte dat het toch echt wettelijk verplicht was, sprak ik met de makelaar af dat hij het compromis de vente pas zou opsturen als de rapporten mee konden worden gezonden.

Vandaag haalde ik het aangetekende stuk uit Meuse op en wat ik vreesde bleek waarm de makelaar had niet de verplichte rapportages bijgevoegd. Eigenlijk wil ik maandag of dinsdag het compromis de vente terug gaan sturen en de koop annuleren, met de boodschap dat hij het binnen een bepaalde termijn nogmaals, maar nu met de betreffende rapporten, op kan sturen. Doe ik daar goed aan of is er nog een andere optie? Wie kan me hierbij adviseren?

Herman

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2006-07-01 20:48:56

In principe is je eigen plan wel het beste. Je kunt ook overwegen de eigenaar te benaderen met de vraag waarom hij geen bureau heeft ingeschakeld om het inmiddels standaard geworden onderzoek te laten uitvoeren (ik neem aan dat het huis niet ligt in een besmet verklaard gebied voor de termieten). Wat geeft de makelaar als reden op waarom de rapporten niet zijn bijgevoegd?

Gaat het hier om een erkende makelaar (carte professionnelle etc.)?

Wim

avatar#3597
Herman
Berichten: 12
Reacties: 75

#2 Geplaatst: 2006-07-01 23:31:32

Ja Wim, het gaat om een erkende makelaar La Meuse Immobiliëre, aangesloten bij de FNAIM. Bij mijn bezoek in verband met het tekenen van het CdV probeerde hij luchtig te doen over de rapporten. Hij stelde dat hij zelf wel een verklaring op wilde stellen dat als er asbest of lood aanwezig bleek in de woning dat de koop dan niet door zou gaan. Op dat moment heb ik niet verder met hem geargumenteerd, maar later een medewerker van de door mij gekozen notaris laten bellen. Daarna heb ik het CdV getekend, maar onder de afspraak dat hij het pas naar mij toe zou sturen als de betreffende rapporten konden worden bijgevoegd. Misschien zou het goed zijn om hem maandag te bellen, maar daarvoor is mijn kennis van de Franse taal onvoldoende!

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#3 Geplaatst: 2006-07-02 10:02:01

aan Herman.

Als de verkoper echt aan jou wil verkopen, is er niets aan de hand. Je kunt de makelaar dan gewoon passeren. Zoek desnoods zelf een erkend onderzoeksbureau op (notarissen kunnen vaak enkele aanbevelen) en regel alles tussen koper/verkoper bij notaris. Let op, de offertes van expertises kunnen enorm verschillen. Ik kreeg indertijd (ook zelf iemand ingeschakeld) een offerte van 400 E en een van 2500 E, om vaststellingen te doen. Over de franse makelaars en vooral de FNAIM is op dit forum voldoende gezegd. telkens trappen mensen er weer in. Nogmaals blijf verre van de Maffia. Overigens passeert geen akte van koop, als de voorgeschreven rapporten er niet bij zitten, door wie ze dan ook zijn aangevraagd en wat er dan ook in staat. Sterkte, Dit  

avatar#2901
Wim Vos ZW Atlantique
Berichten: 2
Reacties: 104

#4 Geplaatst: 2006-07-02 10:36:40

Herman,

Wat maakt het uit?.

Lood, asbest, termieten rapporten informeren de koper (en verkoper), maar zijn niet automatisch ontbindend. Tenzij ze als ontbindende voorwaarden in het compromis zijn opgenomen. Dat is kennelijk niet het geval, ik begrijp dat jij het CDV hebt getekend zonder de inhoud van de rapporten te kennen (even verondersteld dat er al rapporten zijn). Je kent de leeftijd van het huis dat je koopt ( risico lood, asbest) , en je weet gezien (regio) hoe groot de kans is op termieten. Als dat essentiële zaken voor jouw zijn om de koop wel of niet door te laten gaan dan had je ze in het CDV moeten, laten opnemen als ontbindende voorwaarden.

Mbt termieten. Weet eigenlijk niet of dat in jouw dept. verplicht is (vraag evt bij de prefectuur of notaris). Dit rapport is maar 3 mnd geldig. Wordt dus vaak opgesteld vlak voor ondertekenen koopakte. Dwz als niets anders (bv verkrijgen lening) de verkoop nog in de weg staat.

Groet.