Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Muur metselen met 'grond'

Auteur Bericht

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#0 Geplaatst: 2006-07-03 13:57:12

Het tijdstip is helaas gekomen om wat muurtjes te gaan repareren bij ons huis in de Auvergne...
Nu zijn deze muurtjes, en ook de muren van ons huis, niet met cement gemetseld, maar met iets dat eruit ziet als klei. En blijkbaar werkt dit goed, het huis staat al meer dan 320 jaar overeind! Vandaar dat ik de reparaties graag ook weer op die ouderwetse manier zou willen doen.
Ik heb wel eens een site gevonden waar veel te lezen was over pisé e.d., maar kan 'm niet meer vinden. Weet iemand of je de 'specie' gewoon aanmaakt met grond + water, of moet er ook nog chaux of zand doorheen gemengd worden? En in welke verhoudingen?

avatar#3639
saint-chistophe-en-boucherie
Berichten: 9
Reacties: 34

#1 Geplaatst: 2006-07-05 09:23:24

Ook ik heb deze klus dit jaar op het programma staan. Mijn huis is "normaal" gemetseld echter mijn tuinmuren zijn ook met een soort van grondspecie vastgeplakt. De man die bij mijn gras maait ed. keek mij wat meewarig aan toen ik vertelde dat met cement ed. te gaan opmetselen.

Hij wees naar mijn behoorlijke kleigrond en vroeg waarom ik niet gewoon de grond gebruik. Hij vertelde dat je dat gewoon met water moet kneden tot een specie en dan kliederen. Maar ik meen mij te herinneren dat hij het ook heeft gehad over kalk toevoegen. De verhoudingen heb ik nooit van hem gehoord aangezien het plan is in de zomervakantie hem te vragen het voor te doen.

met vriendelijke groeten, Peter    

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#2 Geplaatst: 2006-07-05 11:18:21

Die 'grond' is mogelijk 'torchi', leem dus. Kun je van je land opscheppen maar ook in zakken kopen bij de bouwmarkt. Wapenen kan met sto. Je kunt e.e.a. aanmaken in de cementmolen. Zou je toch een mix met cement maken, voeg dan kalk toe voor de soepelheid. De muren moeten kunnen blijven 'bewegen' Nog een truuk van vroeger. Als je leemmuur klaar is (vooral buiten) strijk hem dan af met paardepis (urine), mag ook van ander wezen zijn, zoals mens. Hiermee gaat de leem een reaktie aan en krijg je een mooi waterkerende 'verglazing'. Er zijn vele sites over toepassing van leem. Vooral duitsers zijn er ver mee. Als leem te 'vet' is voeg je een gelijk deel zand toe. Kalk is dan niet meer nodig. Succes, Dit  

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#3 Geplaatst: 2006-07-05 14:40:43

Dank voor de reacties.

Dat 'torchi' ga ik eens bekijken. Inmiddels heb ik ook ergens een eenvoudige sedimenttest gevonden om te kijken waaruit de grond/leem hier is opgebouwd, ook wel interessant ;-)

Als het zover is laat ik het nog wel weten!

Groetjes, Richard

avatar#7578
Auvergne2009
Berichten: 0
Reacties: 1

#4 Geplaatst: 2009-11-30 20:46:50

@Richard

Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen? Wij willen onze schuur gaan gebruiken als woonkamer en de muren zijn ook van Stampleem.

Aangezien wij ook in de Auvergne wonen heb je misschien tips waar en hoe we deze muren kunnen repareren en hoe we ze dikker kunnen maken voor een betere isolatie. @ iedereen Alle tips zijn welkom.

Dank

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#5 Geplaatst: 2009-12-01 22:18:20

Richard en Peter,

Misschien een toevoeging waar jullie iets aan hebben. Mijn huis, colombage, is gefundeerd op vuursteen van grillige ronde vormen die met leem bijeen wordt gehouden. Het trasraam bestaat uit velerlei soorten steen die meer hoekig zijn. Ook vermetseld met leem.  

Afgelopen najaar moest ik een stukje fundering uitgraven en het viel me op dat de leem kletsnat was (het had ook fors geregend de dagen ervoor) en dat de fundering slechts een klein stuk de grond in ging. De vorstgrens werd zeker niet gehaald. Desondanks staat het huis al een goede 250 jaar.

Ook mijn buitenpandige kelder, een tongewelf van gestapelde krijtsteen is met leem gemetseld. Potdicht en vormvast. (al is door een andere reden 6 jaar geleden een stuk ingestort). Ook de krijtsteen schouw en schoorsteen is met leem gemetseld en gestuct. Idem voor de buitenmuren die uit hout en leem bestaan.

Ons huis staat in het gebied waar de eerste wereldoorlog gewoed heeft. Ik kan me nu wel een voorstelling maken wat voor ellende dat in de loopgraven geweest moet zijn gedurende herfst en winter.

De site die Christian heeft geplaatst in antwoord op mijn vraag over ervaringen met het verwerken van luchtkalk bied erg veel info over leembouw en vakwerkhuizen. De sites van Rob zijn wat meer toegespitst kalk. Beide antwoorden zijn volgens mij voor jullie zeer bruikbaar.

Jeroen B 62