Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Schoorsteen verkleinen

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2006-07-04 21:40:59

Ik heb interesse in een huis met een prachtige oude grote open haard, met een schoorsteen-opening van 1,5 meter bij 30 cm diep.

Achter de muur staat een houtkachel, maar daar zit een schoorsteen van gelijke grootte.

Het probleem is nu dat deze 2 schoorstenenn als een geheel door de bovenverdieping lopen, dus 1,5 meter * 1,5 meter.

Daardoor ontstaan er gevaarlijke situaties bij de trap.

De vraag is nu of de gigantische schoorstenen op de bovenverdieping verkleind kunnen worden, zodat er weer verantwoord om de trap heen gelopen kan worden. Natuurlijk zonder de functies van de open haard en de kachel aan te tasten.

Tegelijkertijd gaat er dan mischien minder warmte verloren (je kijkt nu n.l. rechtstreeks tegen flink wat buitenlucht aan).

avatar#1824
marlies
Berichten: 1
Reacties: 19

#1 Geplaatst: 2006-07-05 14:23:43

Beste Lambert,

Wat dacht je van twee paralelle inoxpijpen?

Vriendelijke groet,

Marlies

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#2 Geplaatst: 2006-07-05 18:30:30

Lambert,

De schoorstenen slopen en smaller opbouwen is een klus waar je niet aan wilt beginnen. Denk ik...

Zelf heb ik ook een schouw waar een obesitas lijdende zwarte piet met gemak door naar beneden kan zakken. Ik heb daarin 10 meter aluminium pijpen naar boven gestoken. De onderkant van de opening boven de schouw was al met beton dichtgemaakt. Dat betekent dus geen echte open verbinding met boven - zwarte piet moet zijn kunsten maar elders vertonen. Je probleem met de trap en de schoorsteen is misschien op te lossen door de trap te verplaatsen? Lijkt me bouwtechnisch eenvoudiger en ook nog eens beter als je het karakter van je huis wil bewaren. Maar voor een echt gewogen oordeel is natuurlijk meer informatie over de situatie noodzakelijk.

  

Groet,

 

Frans

web: http://www.collignon.tv

 

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#3 Geplaatst: 2006-07-06 22:47:52

Even in reactie op bovenstaand bericht; aluminium is niet geschikt voor rookgasafvoer van openhaarden, houtkachels of kolenkachels! Alleen voor rookgasafvoer van gasgestookte toestellen.

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#4 Geplaatst: 2006-07-07 09:55:31

Lambert,

Je korte beschrijving van de situatie deed mij denken aan iets wat ik lang geleden eens in een oud kasteel heb gezien. Daarbij werd de volgende toelichting gegeven: Deze soort constructie is toegepast als een vorm van centrale verwarming. Ingrijpende veranderingen kunnen dus de werking en in ieder geval de eventuele historische waarde en de esthetiek verstoren. Dus misschien zou het nuttig zijn om eens te kijken in documentatie van de Franse monumentenzorg, of als het lukt een deskundige er naar laten kijken. Als het inderdaad zo'n oude open-haard-cv is, dan was het "trappengevaar" natuurlijk altijd aanwezig, maar misschien is de veiligheidsconstructie verdwenen. Misschien is die terug te brengen. Houten hek o.i.d.? Deze overwegingen zijn natuurlijk allemaal ontkoppeld van de vraag of e.e.a. stooktechnisch efficient is naar de huidige maatstaven en of je de ruimtes wel op die antieke manier wilt verwarmen.

Ik weet tot mijn spijt niet meer precies waar ik het heb gezien, maar het is geen zeer zeldzame constructie in grote oude huizen.

Jacob

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#5 Geplaatst: 2006-07-07 12:06:10

Hans (en anderen),

De kachelpijpen heb ik bij een ‘brico’ gekocht voor mijn houtkachel. Ze zijn waarschijnlijk niet van aluminium en de foute benoeming is alleen te wijten aan mijn afwijking om al het metaal dat niet glimt zo te noemen…

Het eerste stukje sprankelt overigens wel en heet daarom bij mij RVS.

Groet,

 

Frans