Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

CMU

Auteur Bericht

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#0 Geplaatst: 2006-07-07 19:43:26

Het leek mij handig om een aanvullende ziektekostenverzekering bij de CMU - waarover ik hier op het forum las - af te sluiten.

Maar de contactpersoon slaagt er niet in om mij in het afgelopen half jaar het nut en de werkwijze er van duidelijk te maken.

Ik heb inmiddels diverse ziektekosten gemaakt en die zijn bij mijn weten voor 100% door de CPAM vergoed. Afgezien van kleine bedraagjes bij de apotheek als het om witte etiketjes ging.

Onlangs zat ik bij een radiologisch centrum en ik zag geloof ik iedereen na afloop bij de balie betalen. Toen ik aan de beurt was was mijn CPAM-kaart voldoende. En zo heb ik meer voorbeelden.

Bij het afsluiten van de verzekering bij de CMU deed zich meteen natuurlijk het 150% / 300%-probleem voor. Wat moet je nemen?! De heer De Jong kon me daar niets zinnigs over adviseren, behalve: je kunt het later - na een jaar - veranderen.

Mij is ook aan een balie gevraagd (gevraagd wordt er vantevoren wel naar de mutuelle) naar een 'carte' toen ik alleen een brief met de 'adhesion' kon laten zien.

Maar zo'n kaart heb ik niet.

Ik heb nu het idee dat verzekering overbodig is (voor mij).

Ik wil graag andermans (m/v) ervaring met mutuelle in het algemeen en / of CMU in het bijzonder horen.

Groet,

Dick

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2006-07-07 20:21:01

Dick,

Je bent kennelijk door CvZ aangemeld als 'invalide'; in NL ben je waarschijnlijk 100 % afgekeurd.

Daar krijg je volgend jaar problemen mee, omdat de CPAM je voor het recht op 100 % vergoeding wil laten herkeuren. Als dat geen probleem is, dan is dat geen probleem, maar invaliditeit wordt hier anders gedefinieerd dan in NL. En dan kan het vaak wel tot een probleem leiden. 

Bovendien is jouw invaliditeit 'over' als je AOW-er bent geworden. Maar hoe dat in werkelijkheid administratief zal verlopen is mij nog niet geheel duidelijk.

Je gebruikt het woord CMU, maar dat is een verwarrende afkorting van Peter de Jong. Gebruik liever Secara.

De keus tussen 150 % en 300 % is eenvoudig:

het verschil zit hem vooral in de kosten van een privaat ziekenhuis. Daar kunnen de kosten meer bedragen dan 150 % van het TC (Tarif de convention). Dat is bij publieke ziekenhuizen nooit het geval. Daarnaast zijn er wat kleine verschillen, die waarschijnlijk voor weinig mensen van belang zijn. Als je geen gebruik denkt te maken van de mogelijkheid van private klinieken dan is 150 % voor jou de aangewezen vorm.

Moet je je met jouw 100% CPAM dekking wel aanvullend verzekeren?

Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Er zijn eigenlijk maar 3 zaken waarbij jij eventueel een beroep zal doen op de mutuelle.

1. Als je in het ziekenhuis komt te liggen, dan zijn de werkelijke kosten soms hoger dan die van de TC (bijvoorbeeld een eigen kamer)

2. Voor labo's en consulten geldt hetzelfde

3. Sommige medicijnen

Dus: als je bijvoorbeeld 55 bent (nog 10 jaar afgekeurd) en je vreest de herkeuring niet, dan kun je overwegen geen mutuelle te nemen. Maar bedenk vooral dat 100 % alleen maar betekent 100 % van TC

Persoonlijk: mijn partner is ook WAO-er; medisch gezond maar afgekeurd als gevolg van ondervonden geweld in het naoorlogse Ned. Indie.  Ondanks het feit dat het gevecht over de herkeuring met de CPAM positief voor hem is verlopen (vrijgesteld van herkeuring), is ook hij aanvullend verzekerd. Misschien, dat weten wij ook wel, een beetje oververzekerd, maar begonnen in de tijd dat de CPAM met herkeuring kwam. Nu bijna 65.  

Ik hoop dat je hier wat mee kan.

HansPiet

 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2006-07-07 20:35:10

Dick,

Vergeten: ik heb vorige maand een week in het ziekenhuis gelegen, met alle toestanden (i.v.m. volledige narcose, meerdere type scanners etc) eromheen en alles liep voortreffelijk met de dezelfde mutuelle als waar jij naar kijkt. Ik kreeg een eigen kamer met een eigen badkamer. Twee warme maaltijden met een karafje wijn erbij per dag. Meer dan tevreden (ondanks de pijn na afloop).

Je heb natuurlijk een papieren kaart van de Mutuelle gekregen als onderdeel van een brief in het contract. Die moet je samen met het certificat d'adhesion van CPAM en Mutuelle en de carte vitale bij de hand hebben.

Voorts moet je jouw mutuelle doorgeven aan het CPAM, want dan boeken zij direct door naar de mutuelle. 

Vraag dan meteen een carte europienne aan.

Vergeet niet voor de CPAM de Tiers-payant verklaring door jouw huisarts te laten invullen en

de Tiers-payant verklaring voor jouw mutuelle zelf in te vullen. Vergeet vooral de labo's niet te vermelden (soms ben je de eerste met deze mutuelle bij jouw Labo, en dan is er veel gezoek. Als je het Labo hebt opgegeven, dan stuurt de mutuelle haar gegevens eenmalig vooraf door).

 

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#3 Geplaatst: 2006-07-08 17:28:46

Allemachtig! Wát een informatie. Bedankt Hans!

Ik moet het nog een paar keer doorlezen (kopiëren enz.).

Oh, een Franse herkeuring... ik moet er niet aan denken.

Ik vind keuringen sowieso verschrikkelijk.

Ik heb er 9 jaar voor geprocedeerd om 100% afgekeurd te zijn en dan moet het hier met de Franse dynosaurussen nog een keer dik over.

Ik ben over 2 jaar 65.

Tjongejonge, wat een afschuwelijke toestanden.

Ik moet dus als ik die herkeuring niet wil, afzien van die 100% voor de periode van de resterende ca. 1½ jaar.

Stof om over na te denken.

Zeer bedankt voor al je informatie!

Groet,

Dick

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2006-07-08 18:00:37

Dick,

Op het moment dat ze komen met herkeuring, dan moet je gewoon weigeren en dan kom je vanzelf in de 'normale' regeling, waarbij een aanvullende verzekering zeker noodzakelijk is. In jouw geval komen ze met die herkeuring misschien over een 1/2 jaar of zo. Het probleem is, dat als je twee benen mist en je bent van beroep voetballer, dan zal de herkeuring ook in Fr geen problemen opleveren, maar als het niet gaat om zulke duidelijke medische relaties, dan is het allemaal een stuk moeilijker. Wij hadden het geluk, dat wij konden stellen, dat Fr niet beschikte over nederlandstalige experts inzake (koloniaal) geweld. Dat konden ze, met de 'rijke' franse koloniale geschiedenis eenvoudig begrijpen en op waarde schatten. Maar anders was het inderdaad een martelgang geworden langs instellingen en artsen. Ik hoef je daar niets over te vertellen.

Heb je overigens jouw 'card' van de mutuelle - in dit geval een 'strook' als een acceptgiro aan een factuur - gevonden? Opvallend, in felle kleuren.

Gr

HP

PS ik woon t.z.v. Toulouse en de A380 maakt dagelijks vluchten bovens ons kostgrondje; vandaar de alias.

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#5 Geplaatst: 2006-07-08 21:57:42

Hans,

Heb idd die 'card' gevonden.

Zat al die tijd in een map.

Je wordt niet bepaald aan het handje genomen als nieuweling in de wereld van het Franse ziektekostenwezen.

Behalve dan nu ik door jou.

Ik zal idd. die herkeuring weigeren.

Overigens heb ik Peter de Jong, voordat ik deze topic plaatste, een kwaaie e-mail gestuurd. Niet erg verstandig. Ik was ook geïrriteerd door al die taalfouten in zijn e-mails. Is hij Nederlander, of is ie dat maar half of zoiets, en mag ik hem die fouten niet inpeperen?

Groet,

Dick

P.S. Toen ik in de buurt van Auch woonde ben ik eens van mijn pianokruk gevallen wegens een laag overvliegende straaljager. Dat was meer een ontploffing dan een overvliegend vliegtuig...

Geen pretje denk ik, voortdurend die A380 boven je hoofd.

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#6 Geplaatst: 2006-07-09 00:08:08

P.S. Je recente ziekenhuiservaring klinkt erg positief. Ik neem aan dat je het verblijf in een ziekenhuis alszodanig afschuwelijk vindt. Maar Secara zorgde voor de nodige verzachtende omstandigheden.

Ik heb twee maanden geleden vier dagen in een streekziekenhuis gelegen - voor iets stompzinnigs: een ontstoken haarwortel in m'n bil - en dat was een zware periode. Ik kreeg bijna geen eten. Het eten bestond uit kale groteske stukken pasta (die me aan maden deden denken) en een 'dessert', een fabrieksmengsel van appelmoes met nog iets zoets. Het personeel + de medebewoner... het waren andere werelden. De medebewoner had 's middags drie uur lang een groot, hard en druk pratend, gezelschap op bezoek. Ik was aan het bijkomen van die operatie.

Je snapt het wel.

Ok! Je hebt me heel wat wijzer gemaakt.

Nu nog de kwestie met 'tiers-payant'. Daar moet ik induiken, ik snap er nu nog niets van.

Groet,

Dick

P.S. En ik hoop dat de reden voor je ziekenhuisopname niet al te verontrustend was.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2006-07-09 08:31:04

Je zult inmiddels wel hebben geleerd, dat ze in Frankrijk commercieel/administratief niet erg slim en flexibel zijn. Ook ik werd niet veel wijzer van de medewerkers van Secara, maar na een charmeoffendief naar de juffrouw die daar werkt had ik uiteindelijk alle antwoorden die ik nodig had.

Mensen in het algemeen, maar Fransen in het bijzonder zijn soms soms onrededelijk pinnig, niet als gevolg van hun briljant denken, maar meer als als gevolg van beperkt voorstellingsvermogen en vooringenomenheid. Daar moet je proberen omheen te manouvreren. Terugkatten is zeker geen goede strategie. Ik heb veel in Azie gewerkt en dat heb ik daar wel geleerd: lik op stuk, leidt tot niets en met stroop gaat iedere machine weer lopen.

In Frankrijk werk een lulletjesporrem erg goed: Ikke Turk, Ikke niet weten, ikke klein jij groot..... Praat maar eens met de service afdeling van Wanadoo: hun uitgangssituatie is ook dat jij dom en gek bent en dat zij alles weten en begrijpen.

Niets is minder waar, zo zit de Wanadoo software vol met bugs, waardoor er bij jou problemen ontstaan.

Ik heb in een streekziekenhuis in Lavelanet gelegen voor een ingrijpende operatie en ik heb inderdaad niets dan lof voor het geheel. Medisch is de zaak prima behandeld (wat is het probleemgebied van mannen van onze leeftijd?) 

Ook het personeel was erg aardig en bekwaam. Ze voorzagen, dat ik midden in de eerste nacht opstandig zou worden en het bed uit zou willen en de sondes zou willen losmaken. Met vier mannen/vrouwen waren ze paraat en bij de eerste verschijnen stonden ze klaar om mij in bedwang houden. 

Mijn 'hotelkamer'  isoleerde mij volledig van het bezoek van de andere patienten, die inderdaad nogal luidruchtig waren. Net zoals de andere gasten van een Campanille, die 'savond altijd zo luidruchting over de gallerij lopen met hun volgezopen kop. Nedelanders en Fransen, jong en oud...

De tiers-payants kwestie is, dat de verzekeraar CPAM en Mutuelle willen weten met wie jij medidch zaken doet. Dat is een wettelijk voorschrift. Voor de CPAM gaat het alleen om de huisarts en voor de Mutuelle gaat het om meer. Bovendien is de administratieve afhandeling beter en het TC is soms hoger. Deze regeling is het gevolg van het feit dat de Fransen in het verleden veel aan 'dokter-hopping' deden.

Kregen ze bij de ene arts niet voldoende antibiotika, dan gingen ze naar de andere arts voor hetzelfde kwaaltje. Als jij de docteur traitante hebt opgegeven, dan gaat er administratief waarschijnlijk een belletje rinkelen als jij bij de pharmacie een recept aflevert van een andere docteur.

Voor de mutuelle is het van belang om met de betreffende instelling een contract af te sluiten. Jij hebt bij jouw contract van de Mutuelle een formulier gekregen dat je moet invullen en opsturen.

Ook hier komen soms militaire jagers zeer laag over de heuveltop denderen. Je schrikt je dan te pletter, alhoewel mijn jongenshart ook wel een beetje van opwinding gaat bonken. Ik kan mij het laten vallen wat je in je handen hebt heel goed voorstellen. De A380 moet evenwel proefvliegen en doet dat zo efficient mogelijk (ze moeten ueren maak, geen km's) dus je vliegen op half vermogen. Daardoor vallen die vluchten juist op....

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#8 Geplaatst: 2006-07-09 09:41:32

Tja, een oude fout van mij, te weinig de stroopkwast hanteren, teveel de zweep...

(Zal die fout nu toch echt onder handen nemen.)

Médecin traitant had ik bij CPAM wel opgegeven, maar van Secara / Abela / CMU (...) vind ik geen formulier om in te vullen. (En ik heb wel consequent elk papier in mijn map gestopt.)

Ga nu toch ook maar offerte aanvragen bij mutuelle in de buurt voor volgend jaar. Dan komt het misschien allemaal in één keer goed.

Je hebt zeker ook heel wat schaduw van de A380. ;)

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#9 Geplaatst: 2006-07-10 12:44:30

Hans! Nog even hulp graag.

Ik krijg nu dit btiefje van Secara:

"

Bonjour,je fais suite à votre MAIL et vous précise que sur présentation de la carte de tiers Payant ( petit coupon à détacher au bas d'une lettre format 21 / 29,7) qui vous a été adressé vous pouvez obtenir le TIERS PAYANT pour les pharmacies, les laboratoires, les hopitaux,...), pour tout problème rencontré avec les praticiens ils peuvent appeler directement au 04.50.57.98.02 (centre tiers payant)par contre nous vous transmettons par courrier un imprimé vous permettant de compléter avec les spécialistes de SANTE, leur identification. Cet imprimé sera à retourner ensuite à CETREMUT."Eigenlijk (het lettertype blijft groot...) begrijp ik het hele begrip Tiers Payant niet.Wat is 'Tiers Payant'??Dick

avatar#5059
Yerounn
Berichten: 0
Reacties: 35

#10 Geplaatst: 2006-07-10 12:58:07

Hallo,

Tiers Payant = letterlijk 'derde betalende', maar lees : 'derde partij, die de kosten betaalt'.

Het begrip 'Tiers Payant' betekent dat een derde, in dit geval de mutuelle, de kosten van bijvoorbeeld medicijnen betaalt. Normaal gesproken (en historisch) werkt het Franse ziektekostensysteem zo, dat jij een rekening krijgt van de arts, apotheker, opticien, etc ..., die betaalt, en vervolgens de rekening opstuurt naar de CPAM en/of de mutuelle. Om van een hoop papierwinkel af te geraken, is op een gegeven het systeem 'Tiers Payant' in het leven geroepen. Je hoeft de kosten zelf niet meer voor te schieten, maar de apotheker (bijvoorbeeld) kan die kosten rechtstreeks bij de mutuelle verhalen.

Dat is ook het verschil tussen bijv. huisarts en apotheek. Bij de eerste betaal je alles zelf en krijg je naderhand de kosten terug ; bij de apotheek betaal je 'niets', het gedeelte van de CPAM wordt via de Carte vitale geregeld, en het gedeelte 'mutuelle', dankzij de inschrijvingskaart / carte Tiers Payant (inderdaad vaak niet veel meer dan geplastificeerd karton) kan de apotheker de rest van de kosten rechtstreeks bij de mutuelle halen.

Het systeem werkt bij de meeste apothekers en ook bij de meeste opticiens. Zelden bij huisartsen, fysiotherapeuten, en ook niet vaak bij specialisten. Voordeel voor de verzekerde is a) minder papierwinkel regelen en b) geen kosten voorschieten.

Ik hoop dat het zo duidelijk is...

Groet, Jeroen

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#11 Geplaatst: 2006-07-10 14:30:06

Jeroen, zeer bedankt. Ik kom steeds een stapje verder.

Begrijp ik nu goed dat ik met het formulier dat Secara naar mij opstuurt naar mijn pharmacie moet gaan en dat zij dat invullen en dat ik dat dan naar CETREMUT moet sturen. (Waarom stuurt Secara dat niet naar CETREMUT?)

En begrijp ik dan ook goed dat ik niet naar een andere pharmacie kan gaan?

En dat Tiers Payant-bewijs heb ik dan verder niet meer nodig??

Of moet ik, als ik eens naar bijvoorbeeld een lab ga, dat bewijs meenemen, zonder evenwel de invullijst van Secara, want die had ik al opgestuurd...?

(Hoe komt het dat iedereen dit allemaal begrijpt, maar ik niet...)

Dick

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#12 Geplaatst: 2006-07-10 14:34:14

Nog een vraag.

Die mutuelle heeft tot nu toe nog helemaal niet gewerkt waarschijnlijk (terwijl ik al een half jaar iedere maand iets van 54 euro betaal).

Wat moet ik doen met reeds gemaakte ziektekosten die evt in aanmerking komen voor vergoeding door Secara?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2006-07-10 15:24:36

Dick,

Secara heeft bij het formulier een keurige brief in het Nederlands gedaan met uitleg van wat en hoe inzake betalingen, terwijl het kopje boven het formulier van de Tiers-payant duidelijk aangeeft wat de bedoeling is.

In concreto:

1. Eerst bij de CPAM joue Mutuelle aangeven, jouw Carte Vitalis en Europa Carte regelenen

2. Ook het formulier Tiers-payant laten invullen door de huisarts en afgeven bij de CPAM

3. rekeningen (feuilles de soins) afgeven bij de CPAM en vragen of het doorboeken naar de Mutuelle zo in orde is

4. Als je bij een instelling komt hen de betreffende regel op het formulier Tiers-payant laten invullen. Zodra compleet opsturen naar CentreMut.

Centremut doet de administratie van alle mutuelles (denk ik) en het loopt over het algemeen goed.

Ik ben ook vanaf 1 januari 2006 bij Secara en niets dan lof over de afhandeling, maar in Frankrijk moet je je strict aan de ambtelijke regels houden, hoe overbodig en inflexible die ook vaak zijn. Bijvoorbeeld voor een carte vitalis van het CPAM moet je een recent uittreksel van het geboorteregister hebben. Overbodig, want er staat niets meer in dan wat in jouw paspoort staat, maar aanvragen kost geld en tijd. Leven in Frankrijk is een beetje leven in een paradijs, maar dan wel in een uiterst burocratisch paradijs. Burocratie en chauvinisme doen frankrijk de das om en doen frankrijk terugvallen in de rij van ontwikkelde landen.

Naar jou toe: span je een beetje in om de hindernissen te nemen. Ik ben een paar keer naar Carcasonne geweest (45 min. met de auto) en heb mijn carte vitalis nog steeds niet gekregen. Waarschijnlijk was de copie van mijn geboorteacte niet getekend door een notaris of zo. Je weet maar nooit. Ik ga dus binnenkort maar weer een keertje langs en combineer dat met het halen van de formidabele oude goudse kaas bij de Lidl. Dat maakt het voor Jan Lul naar de CPAM gaan weer acceptabel. Probeer vooral te begrijpen wat ze bedoelen en willen, zonder de NL efficiency bril op te zetten.

Je hebt mijn email adres en je mag mij direct per e-mail vragen stellen.

Voor de goede orde: wanadoo was gisteren de gehele dag gestoord. Dus probleem lag niet bij jou, maar bij hen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2006-07-10 15:29:47

Dick, bij punt 2: het formulier Tiers Payante van de CPAM (niet van CentreMut/Secara) bij de huisarts afgeven, later weer ophalen en afgeven/opsturen naar CPAM. Ja, het is uiterst complex allemaal. Ze spotten niet voor niets: een ambtenaar is iemand die, als er een moeilijke en een eenvoudige manier is om iets te doen, steevast de moeilijkste weg kiest... En daar zit wel veel waarheid in.

Het hele gebeuren rond de ZVW is daar een voorbeeld van.

avatar#5674
Fransoos
Berichten: 0
Reacties: 1

#15 Geplaatst: 2006-07-10 18:53:44

Verhuisd van Nederland naar België, hebben we twee jaar geleden een paar weken

in de omgeving van Gramat ionze vakantie doorgebracht. Gezien het feit dat de

weergoden de zuidelijke landen van Europa in het algemeen beter gezinf zijn dan de

noordelijk gelegen streken, hebben we het idee opgevat onze heil in Spanje te zoeken.

Een bezoek aan Spanje (Estremadura grenzend aan Portugal) vorig jaar leidde tot de gevolgtrekking dat dit voor onze kinderen en kleinkinderen met eigen vervoer niet in één dagreis te behappen was.

Toen werd dus Frankrijk (Auvergne, omgeving van de Lot) ons verhuisdoel.

Het lijkt er echter op dat Hoogervorst men zijn Zvw-bedoening onze plannen

dwarsboomt.

Althans dit wordt beantwoord door de vraag, verhuizend naar Frankrijk zouden we

middels een E-121.Nl formulier bij een een Franze ziekefonds dienen aan te melden en in te schrijven. Dit is tot daaraan toe. Gewis dat we ook nog moeten voorzien in

een aanvullende verzekering.

Vraag is, bestaat er een acceptatieplicht voor een aanvullende verzekering en zo ja,

is hieraan ook een leeftijdsgrens aan gebonden?

Van enig keuzevrijheid zullen we hangende de processen tegen de Staat der

Nederlanden voorlopig moeten afzien.

M.v.g.

W. F. Pinkse

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2006-07-10 19:33:52

Beste Fransoos,

Er bestaat geen acceptatieplicht, maar de mutuelle stellen geen medische vragen en zijn over het algemeen zeer coulant, leeftijd speelt alleen een rol bij het bepalen van de premie, en dan nog - bij Secara - jonger dan 65 versus 65 jaar of ouder. Ik denk wel dat er problemen gaan ontstaan als je ouder dan 80 bent. Dat zal de opvolger van Hogervorst nog wel wat problemen gaan geven t.z.t.

Groet

HansPiet 

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#17 Geplaatst: 2006-07-17 15:31:12

Nog even de Mutuellekwestie.

Ik ben naar de CPAM geweest.

Ze waren niet geïnteresseerd in mijn Mutuelle!

(Heb ook een Carte Europeenne aangevraagd.)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#18 Geplaatst: 2006-07-17 18:25:25

Dick,

Dat is uiterst vreemd, want normaliter nemen ze ge gegevens over in hun systeem voor het aotomatisch doorbelasten van de resterende ziektekosten.

Ik weet niet waarin ze niet geinteresseerd waren of wie niet geintresseerd was, maar dat is de regel.

Als er andere geluiden zijn, dan horen wij dat graag.

Hanspiet

avatar#5059
Yerounn
Berichten: 0
Reacties: 35

#19 Geplaatst: 2006-07-25 15:18:56

Hallo

Het automatisch doorsturen/doorsluizen van de resterende ziektenkosten door de CPAM naar de mutuelle kan niet voor alle mutuelles. De regel is: als het kan, en als jij het wilt, dan wordt het automatisch geregeld. In alle andere gevallen krijg je een overzicht van de CPAM dat je dan weer netjes mag doorsturen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de mutuelle van mijn vrouw (MGEN, voor onderwijzend personeel).

Groet, Jeroen