Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

tomettes: voegen en roest verwijderen

Auteur Bericht

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#0 Geplaatst: 2006-07-10 07:12:01

eindelijk gaan we onze plavuizen leggen. nu hebben veel zwarte tegels een of meer 'chips' omdat het oude, hergebruikte plavuizen zijn en met het uithakken zijn er wat stukjes afgesprongen.

de plavuizen zijn zwart met witte passtukjes en we gaan met donkergrijs voegen. nu ben ik bang dat het lelijk wordt als die 'chips' ook grijs worden, je krijg dan allemaal grotere plekken donkergrijs. nu heb ik bedacht eerst de chips op te vullen met zwart voegmiddel en daarna de voegen pas af te werken. iemand enig idee of dit haalbaar is of ervaring met oude tegels? met mozaïeken voeg ik wel eens vaker met twee kleuren, maar daar wordt niet op gelopen.

op sommige tegels zit roest. nu verkopen ze wel spul dat volgens de reklame op tv roest van je tegels haalt ( cilit bang) maar werkt dat ook echt? met zoutzuur gaat t er niet af. is er een ander produkt dat ik kan gebruiken?

salut,

marjorie

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#1 Geplaatst: 2006-07-10 09:11:38

Majorie,

Volgens mij heb je de oude tegels, evt zeskant, grijs/wit en geen tomettes, die zijn bruin, ca A4 formaat met een lichte glans. 

Zijn de zwarte tegels veglaasd gebakken? De chips zijn nu nog zwart? Zo niet, dan  kun je wellicht alle zwarte tegels afschuren ter diepte van de chip, zodat ze weer één toon krijgen, al is dat grijs. Is dat te veel gedoe dan kun je met een epoxy die al tevoren zwart gekleurd is, de chips uitvullen. Zo is het weer een zwarte tegel, alsof er niets gebeurd is..Voegmiddel lijkt me niet te 'houden'. Voor toepassingen van kunstharsen etc, je wel goed orienteren, het is heel mooi spul, maar alleen als je het goed gebruikt. Ook in FR vind je niet per se duurdere kunsthars etc. en voor de instructie zou ik een NL boek aanschaffen. Ik schreef zelf ooit een standaardwerk hierover, maar mag geen reclame maken. Voor de roest: probeer eens de tegels lange tijd (kan maanden zijn) in water te leggen, telkens water verversen. Succes, Dit

avatar#148
marjorie
Berichten: 68
Reacties: 332

#2 Geplaatst: 2006-07-10 11:16:21

het gaat om 2 soorten. tomettes met roest en zwarte, 8kantige zwarte plavuizen met witte pasblokjes met chips en roest.

bij de zwarte zijn sommige zwart, glanzend en glad en andere meer anthraciet, mat en met porien. alles afschuren is geen optie, dan ben ik nog een jaar bezig. dus ook het in water leggen van de tegels met roest is niet aan de orde.

ik had gedacht tzt alles goed met savon noir oid te behandelen zodat er meer eenheid in de glans ontstaat.

wil je me ajb de titel van je standaardwerk (of een ander goed boek over het gebruik van epoxyharsen) privé mailen?

dank,

marjorie