Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

soupe de poissons

Auteur Bericht

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#0 Geplaatst: 2006-07-10 21:52:12

Stelling: De diversiteit van het genre vissoep in Frankrijk en het daarin nagestreefde raffinement vormen op zich een overtuigend bewijs van de superioriteit van de Franse keuken. 

Het is al eerder in dit Forum naar voren gebracht dat volgens sommigen de Franse keuken rust op twee peilers: zuinigheid en streven naar raffinement. Dit wordt uitvoerig beschreven door de filosoof Jean-François Revel in zijn boek ”Un festin en paroles”.

 

Vooral de vissoepen die in diverse Franse streken volgens “authentiek” streekgebonden recept worden bereid zijn daarvan illustraties. Vissoep is bij uitstek een gerecht dat zijn oorsprong vindt in het vermogen om van onverkoopbare restjes een verfijnd gerecht te maken. “Het” icoon is natuurlijk bouillabaisse. Maar wie weet wat echte bouilabaisse is en wie weet dat je na de soep de vissen apart geserveerd hoort te krijgen? Niet de passerende toeristen natuurlijk, die zich voor de gek laten houden door koks zonder scrupules, maar met commercieel talent. Volgens “La charte de la bouillabaisse” moeten er in worden verwerkt: rascasse (rouge et grise), vive, galinette (grondin), saint-pierre, baudroie, fiélas(congre) en chapon....en niets anders. Dus toevoeging van langouste heeft vooral met geld-uit-de-zak-klopperij te maken. Maar bouillabaisse is Marseille. Iedere kustplaats ten oosten van de Rhône delta heeft zijn eigen soupe de poissons of de soupe de poissons de roche. Dit is zonder veel pretenties, maar altijd verfijnd en er komen altijd schaaldieren aan te pas (krabbetjes). In Nice heb je nog soupe de poutine (baby ansjovis). Bourride (zoals gemaakt in Sète) is een melkachtige soep, alleen gebaseerd op witte vis. En zo kun je de kust verder langs gaan. Aan de kust van de Charente heb je cotriade en zonder twijfel vind je aan de Bretonse en de Normandische kusten lokale (en buitensporig lekkere) specialiteiten.

 

Voordat wij (homo sapiens) zo succesvol het leven in de rivieren hadden uitgeroeid, tierden de riviervis(ch)markten welig en daarmee vanzelfsprekend ook de soepen van riviervis, zoals de pochouse. Relatief dichtbij kun je alleen nog uitvoerig van riviervis genieten in Finland, waar teveel zoet water en te weinig mensen zijn om de zaak om zeep te helpen (tot nu toe). Aansluitend een sideline: Finnen, Zweden, Noren en Denen zijn veel vaardiger en veelzijdiger met de verfijnde bereiding van gerechten op basis van haring en verwante soorten dan Nederlanders. En dat terwijl een aanzienlijk deel van de rijkdom van de gouden eeuw het gevolg was van de Hollandse ongeëvenaarde successen in de haringvangst o.a. in de Oostzee en de Botnische golf! Maar het Hollandse vernuft zat vooral in innovaties in de scheepsbouw en het bankwezen; zie Fernand Braudel (de beroemde geschiedkundige): Civilisation matérielle, économie et capitalisme. Een van oorsprong Hollandse vissoep is mij niet bekend.

 

Waarom dit betoog? Onder de Forumdeelnemers zijn vast veel liefhebbers van “la bonne chère” en zij zijn verspreid over heel Frankrijk en voor een aanzienlijk deel leergierig. Dus dacht ik op deze manier reacties uit te lokken over regionale vissoepen die de moeite van het proberen waard zijn.

 

Bon ap.

 

Jacob

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#1 Geplaatst: 2006-07-11 16:09:03

Interessant Jacob!

Ik kan niets bijdragen aan receptuur. Ik koop wel eens kant-en-klare Bisque d'hommard uit het koelvak. Met veel geraspte parmezan is dat heel goed te eten, bijna lekker en het kost heel weinig.

Het 'supieure van de Franse keuken' vind ik overigens een beetje dooddoenerig. Waar vind je die Franse keuken? In dure restaurants toch? Ik kom daar nooit. Wel af en toe in gewone. In die gewone restaurants heb ik nog nooit een malse biefstuk op mijn bord gehad. In België wel! In België heb ik de allerlekkerste mosselen ooit gegeten. In Frankrijk zijn ze duur en erg klein, maar ik weet niet hoe ze in reataurants zijn want daar heb ik ze nooit gegeten. Wel eens op een markt geroosterde paling.... niet te eten!! Vergelijk dat eens met de Nederlandse gerookte paling. Ok, gerookt is niet geroosterd.

De Fransen, die van zichzelf vinden 'On mange bien chez nous', eten denk ik vaak zeer gewoontjes tot smerig. Kijk wat er in de boodschappenkarren ligt. Kijk (en proef niet) wat er in de cafetaria's geserveerd wordt. Hoeveel Fransen eten er dagelijks van McDonald? Enz.

Maar je verhaal over vissoep is natuurlijk interessant en zal ik in gedachten hebben als ik ooit in de streken kom die je noemt.

Dick

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#2 Geplaatst: 2006-07-11 16:31:51

P.S. Ik weet niet of je het vissoep mag noemen, maar ik heb wel een erg goed recept van zarzuela. En ik heb het - zeer voorbarige - idee dat deze zarzuela veel lekkerder is dan welke Franse vissoep dan ook.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2006-07-11 16:49:32

Helemaal mee eens Dick, maar ook ik vind het initiatief van Jaques een goed initiatief. Ik heb wel wat recepten, die ik wel wil scannen.

Het probleem in Frankrijk is dat de Fransen behoudend, burocratisch en chauvinistisch zijn. Daarom komt Frankrijk niet boven het maaiveld uit. Een van de 'bewijzen' is de slechte beheersing van de Engelse taal door met name de beter opgeleiden. Het gevolg hiervan is, dat ze niet of nauwelijks kunnen kennisnemen van zaken die buiten of boven Frankrijk als 'vergane glorie land' liggen. Een typisch kenmerk van een land op zijn retour.

Ook de algemene mening 'En France, on mange bien' is daarvan een bewijs. Ik heb best goed in Frankrijk gegeten, maar ook nergens zo slecht als in Frankrijk. En het is in de tijd dat ik in Frankrijk kom alleen maar veel slechter geworden. De eten in de Campanile Hotels was vroeger eetbaar, maar is nu uitgesproken onsmakelijk. En dat is het geval in bijna alle restaurants die ik in tijd gespreid heb bezocht. De enige uitzondering zijn de restaurants in Toulouse en dan met name  Les Caves de la Marechale, 3 rue Jules-Chalandre of Le Remusat in de rue Remusat.

Eten in de regio van Font Romeu moet je al helemaal niet doen, want daar ga je echt over je nek. Eerlijkheidshalve is LDF lang niet zo LD meer. Valt vies tegen. En bovendien is Frankrijk duur geworden. Ik klaag niet, maar ik wil ook niet mijn ogen sluiten voor de realiteit. Klimaat, bevolkingsdichtheid, landschap en stedeschoon is in Frankrijk nog steeds onovertroffen. Maar leven als God in Frankrijk is er niet meer bij.

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#4 Geplaatst: 2006-07-13 10:17:48

Dank, Dicck en A380 voor jullie reacties.

Dicck, tu te fous de ma gueule? zou een Fransman zich afvragen. Als je nog nooit in F een eetbare biefstuk bent tegen gekomen, is het ernstig. Ik zou bijna zeggen: be my guest! Dat de Belgen goed weten wat lekker is ben ik met je eens. Maar die kleine mosseltjes (moules de bouchot) vind ik juist lekkerder. Verder weten de Fransen uiteraard met mosselen ook weer bijzondere lokale gerechten te maken zoals bijv mouclade (in de Charente) en moules farcies op allerlei manieren. Daarmee wordt mijn stelling naar ik meen nog eens onderbouwd. De Franse liefde voor erg lekker eten is, in tegenstelling tot wat jij zegt mbt dure restaurants, juist erg egalitair en daar onderscheiden de Fransen zich naar mijn mening duidelijk van ander nationaliteiten. Juist de gewone man of vrouw in F weet precies (om maar een voorbeeld te noemen) welke soorten artisjokken er zijn, wanneer je ze het beste kunt kopen en waaraan je de goede kwaliteit herkent. De loodgieter en de stratenmaker weten misschien wel beter dan de intellectuele elite en de "beter gesitueerden" hoe een echte goede Pouilly Fuissé moet smaken. Alleen zullen zij zich daaraan maar een enkele keer te buiten gaan en uiteraard is het niet ieders liefhebberij. Juist de eenvoudige restaurants blinken vaak uit in hun vaardigheid om van eenvoudige en goedkope ingredienten iets bijzonders te maken tegen een onwaarschijnlijk lage prijs. Dát is volgens mij nou net typisch Frans. Je zegt niet in restaurants te eten; ik kan je vertellen dat van de talloze Franse restaurants 90% slecht tot matig is. Maar dat is verhoudingsgewijs een erg goede score! En in die andere 10% eet je als......God in Frankrijk. Je moet ze dus wel weten te vinden.

Cher A380,

Geen verrassing dat je met adressen in Toulouse komt met zo'n Forum-alias. Je bent wel een beetje depri over die Fransen en hun samenleving! Maar wie dacht er nou dat daar alles "douce" was. Er is alleen verhoudingsgewijs zoveel douce. Met hun nare neigingen kunnen we makkelijk boeken vullen. Wat te denken van het personeel van openbare diensten zoals de vuilnisophaal en de spoorwegen die er bij een lichte oprisping maar de brui aan geven, om nog maar te zwijgen over de terreur van sommige andere beroepsgroepen, die als ze er zin in hebben sectoren, bedrijven of wegen blokkeren. La vie en rose? Inderdaad een schande dat die Fransosen zo weinig over de grens spreken, maar tegenwoordig gaat het ietsje beter en daarmee zijn ze al oneindig veel beter dan "les rosbifs" en "les ricains" (engelsen en amerikanen). Wat betreft uit-eten, één van de eerste dingen die ik leerde was: "évitez les restaurants d'hôtel". Ik loop ook nooit achter mijn eigen neus aan, maar alleen achter betrouwbaar geachte adviezen. Ik zal je adresjes in Toulouse noteren en als ik er ooit langskom, aandoen.

Nog iemand een portie soupe de poisson?

Jacob

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2006-07-13 11:18:41

Jacob,

Ik eet veel in restaurants en ben daarom zo teleurgesteld, vergeleken met de kwaliteit ervan vele jaren geleden.

Het gaat niet zozeer om de nare neigingen van Fransen, want daar kan ik wel mee leven, maar het is moeilijker om de zelfdestructie van Frankrijk te moeten aanzien.

Zoals eerder gezegd, de hardnekkige zelfgenoegzaamheid en het chauvinisme van de Fransen veroorzaakt in en aan Frankrijk veel schade. Het zijn geen eigenwijze druiloren, was dat maar waar, want dan kan je ze een rotschop geven. Nee, ik heb in Toulouse een goed opgeleide vriend, van zeer goede huizen, en alleszins aardige vriend. Wij hebben beide Films als hobby, maar zodra het buiten het enge kringetje van franse nagesynchroniseerde films komt geeft hij niet thuis. Wij kunnen derhalve over het grootste en belangrijkste deel van het filmgeuren niet praten. Het interesseert hem ook niet, omdat het buiten zijn kunnen en kennen ligt. 

Een ander voorbeeld: mijn dagelijkse kameraad is Wikipedia (Naast de uitstekende Larouse aan de eettalel of kijkend naar het nieuws). In de Franse versie staan iets van 100.000 artikelen in de Engelstalige versie staan  meer dan 1.200.000 artikelen. In de Franse versie staan Frankrijkgeorienteerde artikelen, in de Engelstalige versie staan veel meer wetenschap georienteerde artikelen. Probeer ook maar een een willekeurig geavanceerd onderwerp op het Franse internet te vinden. Je krijgt alleen maar verwijzingen naar Kelkoo en Monsieurprix. De ontwikkeling gaat zo snel, maar wel buiten de Franse samenleving om. Als ik het heb over de Franse arrogantie, dan denk ik aan de EADS-directie, of de huidige pdg van de KLM/Air France, of nog erger die van Total of de manier waarop France Telecom met de aandelen van Wanadoo is omgegaan Of Edit Cresson. Corruptie viert hoogtij; ongestrafd. We missen in Frankrijk een website als Geen Stijl, die kijhard zegt waarop het staat. In Frankrijk worden veel te weinig mensen aan de schadpaal genageld. Zie de afloop van het Clearwater schandaal.

Ja, ik ben somber over de toekomst van Europa in het algemeen en Frankrijk in het bijzonder, maar ook daar moet je mee leren leven. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2006-07-13 11:20:13

Edit functionaliteit: kijhard m/z keihard

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#7 Geplaatst: 2006-07-13 11:32:23

Toch leveren restaurants bij een hotel ook wel eens hele positieve verrassingen op: een keer meegemaakt dat, toen we bij inschrijven naar de tijden van het restaurant vroegen, we te horen kregen dat ze nog nèt plaats hadden. Niet alle kamers waren vol ,maar het restaurant bleek vol te zitten met niet-hotelgasten, en het eten was heel erg goed. Dat wisten de locale Fransen dus duidelijk.
Antonia

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2006-07-13 11:35:26

Jacob,

We zijn wel erg off topic geraakt, maar misschien is dat wel eens nodig. Is het de bedoeling, dat wij hier ook recepten van vissoep plaatsen?

Ik heb nog een zeer origineelrecept. Binnenkort gaar we samen met de buren proberen zo'n originele provencaalse vissope te brouwen op basis van dat recept.

avatar#2901
Wim Vos ZW Atlantique
Berichten: 2
Reacties: 104

#9 Geplaatst: 2006-07-13 11:43:57

Goûts et couleurs ne se discutent pas. Smaak en  (een mooie ) kleur blijft subjectif.

Is de naamgenoot van A380 die iedere dag proefvluchten maakt dan een uitzondering die de regel bevestigt dat Fra op z'n retour is en niet over de grens kan communiceren? Of blijft het gewoon een subjectieve kwestie waar je uren over kunt praten, onder het genot van een (lekker?) glas (rode?)wijn?

Allen eet smakelijk voor straks!

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#10 Geplaatst: 2006-07-13 12:08:01

Beste A380,

Je bent wel somber! Maar veel van je kritische kanttekeningen kan ik niet tegenspreken. Vooral het corporatisme is voor Hollanders niet te verteren. Maar met hun (domme) arrogantie kan ik aardig omgaan-comment-ca? Ook ik betreur "le bon vieux temps", waarin ik mijn autootje nog zomaar langs de Seine-kade kon parkeren in Parijs en toen de Hallen nog funktioneerden. Maar sommigen beweren dat ik de echte goede tijd van Parijs niet eens heb meegemaakt, nl de jaren 50 toen de jazz er hoogtij vierde. Volgens mij heeft ieder van ons er wel last van om te denken dat het allemaal niet meer is wat het is geweest. Wat het restaurantwezen betreft deel ik jouw ervaring niet. ik heb sinds 1965 veel in restaurants gegeten in alle categorieën, behalve *** (kan bruintje niet trekken). Er is in die tijd veel veranderd, maar ik bespeur geen negatieve tendens, niet in restaurants in het algemeen en niet thuis bij mensen en zeker ook niet wat het aanbod betreft van producten op markten en in winkels. Ja, le "néfaste food" (woordspeling van voormalig culinair journalist van Le Monde, Robert Lacourtine). 

Off topic geraken is geen doodzonde, welnee. Maar ik ben best geïnteresseerd je vissoep.

Misschien moet je de aandacht meer geven aan de dingen waarin Frankrijk bij uitstek excelleert. wat zijn de meevallers van Frankrijk? nieuw discussie-item?

Beste Antonia,

Die ervaring heb ik ook. Uitzonderingen zijn er natuurlijk. NB het Franse restaurant met de meest omvangrijke en bijzondere wijnkaart (en overigens uitstekende keuken) hoort bij een hotel/pension in Nice!!! Maar volgens mij zijn het in het algemeen restaurants die een paar hotelkamers erbij doen. Ik heb bij de reservering van een hotelkamer wel eens te horen gekregen: "mais monsieur, nous sommes restaurateurs!".

Ik houd nog steeds belangstelling voor het topic soupe de poissons.

Jacob

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2006-07-13 14:24:55

@WIM

Er zijn belangrijker zaken dan een vliegtuig, hoe mooi ook. En de uitdrukking 'over smaak valt niet te twisten' klinkt aardig, maar juist over smaak kan je vaak twisten.

Maar mijn somberheid inzake Frankrijk is geen kwestie van smaak. Het is een kwestie van vooruitgang en (willen) uitblinken. Frankrijk moet wakker geschud worden en zich bewust worden van haar plaats in de wereld. Het is verdrietig een mens, maar ook een land, achteruit te zien gaan. 

Wat mij betreft: topic gesloten.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2006-07-13 15:21:05

Beste A380,

Er valt een hele boom op te zetten wat vooruitgang nu precies is. Misschien vind ik uw/jouw vooruitgang wel juist een achteruitgang en vice versa...

Laten we nu gewoon bij het topic van Vissoep blijven. De hoeveelheid aan Franse recepten is naar mijn idee onovertroffen. 

Ik zoek me momenteel gek naar een regionaal recept van een vissoep met onder andere venkel. Ik zal het z.s.m. hier posten.

Jan Willem

Auvergne

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#13 Geplaatst: 2006-07-13 15:53:28

Ja! Beter om het hier over vissoep te hebben.

Maar minstens zo interessant is het om het over de opgeroepen kwesties te hebben, in een ander topic dan.

Overigens, Jacob, ik schreef dat ik nooit in dure restaurants eet. :)

Dick