Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

wijnstruiken

Auteur Bericht

avatar#3817
Siep
Berichten: 4
Reacties: 11

#0 Geplaatst: 2006-07-11 21:32:26

Als waarschijnlijk iedere Nederlander zit ik te dromen van een eigen wijngaardje. Grond genoeg, maar owee hoe kom ik een aan de blauwe druiverassen geschikt voor het maken van wijn (pinot noir, cabernet etc). Indien je een groot-leverancier bel, dan lacht hij je uit voor die belachelijke kleine aantallen. Iemand een suggestie?

Siep

avatar#3437
Carolien
Berichten: 1
Reacties: 26

#1 Geplaatst: 2006-07-12 06:47:32

Bij ons in de Charente liggen ze gewoon op de markt, wel in het juiste seizoen en op de grotere markten.

avatar#5672
zoon van Margreet
Berichten: 0
Reacties: 6

#2 Geplaatst: 2006-07-12 19:46:32

Inderdaad duiken ze op de juiste momenten op in tuincentra/markten. Hebt dan niet echt de keuze in de 'bekende' soorten. Heb zel ook eens takken afgesneden en met ent-poeder een nieuwe stek gemaakt; gaan het nooit redden en moeten de druiven toch op een Amerikaanse ondestam zijn ge-ent. Probeer het volgende adres eens voor Boskoop:

http://www.neerlandstuin.nl/v_a/druif.html

Succes met de aanplant en als je nog tips wil hebben.....

avatar#3817
Siep
Berichten: 4
Reacties: 11

#3 Geplaatst: 2006-07-12 21:21:20

Ik heb zelf al een paar struikjes meegenomen uit Nederland, witte druiven, en deze doen het perfect. Deze staan bij het terrasen zijn ideaal als beschutting tegen de zon (over een paar jaar). Maar ja, dat zijn tafeldruiven. Smaken perfekt (vinden ook mijn honden)

avatar#3379
jacob
Berichten: 7
Reacties: 170

#4 Geplaatst: 2006-07-13 09:19:29

Ja, je kunt ook water naar de zee dragen. Maar het enten op Amerikaanse wortelstokken is wel een noodzaak. De phylloxera devastatrix heerst nog steeds en roeit onvermijdelijk andere wortelstokken uit. Tenzij je de wortelstokken op of in de onmiddellijke nabijheid plant van het strand, want daar schijnen die beestjes niet te kunnen gedijen. Ik heb mij laten vertellen dat er zo nog een paar wijngaarden bestaan met originele Europese wortelstokken, zoals de wijngaarden van die grote bekende wijnfabriek vlak ten noorden van Sète.

Jacob

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2006-07-13 20:02:47

De wijnstruiken, nou ja, de pieds (stammetjes) die je in de te dure tuincentra in Frankrijk vindt, zijn tafeldruiven. Geënte druivenrassen om zelf wijn te maken moet je in gespecialiseerde bedrijven kopen. Niet meer dan honderd. Ga je daarboven dan word je beschouwd als een viticulteur. Zelf wijn maken van je eigen druiven is overigens geen sinecure. Gisting (natuurlijke of met hulp van wijngist), controle daarop, klaren van de wijn enz. enz. vereisen kennis, geduld en geloof.

Het is als het kweken van je eigen groente. De Franse moestuin levert aardig wat tomaten, courgettes, paprika's, aubergines op. Veel werk, veel water geven. Een liter AOC-wijn en vrac (los) kost nog geen € 2 per liter. Een netjes courgettes bij Leclerc kost een paar eurootjes.

Het is maar wat je leuk vindt.

Wim

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#6 Geplaatst: 2006-07-14 11:29:13

Precies Wim, vinden wij ook. Voor de lol heb ik wat tomaat in moestuin, maar verder vooral bessen en kruiden.En tot ergernis en verbazing van enkele Nederlandse bezoekers hebben we een wijngaard die we verwaarlozen. voorlopig steek ik mijn energie in andere dingen.
Antonia

avatar#3228
casquil
Berichten: 1
Reacties: 20

#7 Geplaatst: 2006-07-14 15:34:02

Dag Siep,

lokaal gaat men hier ook wel als volgt te werk.
Het betreft in dit geval overigens tafeldruiven maar wellicht werkt het ook bij wijndruiven.
Zoek een boer die de door jou gewenste druif heeft staan.
Ga tijdens de snoei langs bij de wijngaard en verzamel de gesnoeide takken.
Knip deze zo dat je goed uitkomt met de ogen.
Neem een bak die tenminste 60 tot 70 cm lang is en niet te hoog.
(Zelf heb ik een container gebruikt waar Ph-moins voor het zwembad in heeft gezeten. Daar heb ik een zijkant afgesneden.)
Vul de container met een laagje gewoon metselzand. 
Leg daarop een aantal takken en bedek die met weer een laagje metselzand.
Ga zo door totdat de container vol is. Zeg maar een laagje of zes.
Op een beschut plekje plaatsen.
Goed vochtig houden.
Rond begin juni komen de eerste spruiten boven de grond.
Volgens mijn zegsvrouw kunnen ze nu op hun vaste plaats worden gepoot.
Ik wacht nog even omdat het zo warm is.

We hebben ook het systeem van afleggen gebruikt.
Een tak die je eigenlijk zo moeten snoeien, snoei je niet maar leid je in de grond.
Zo ontstaat vanzelf een nieuwe stam.
Eens zal je hem van de moederplant moeten snijden.

Dag, Boude.

avatar#5672
zoon van Margreet
Berichten: 0
Reacties: 6

#8 Geplaatst: 2006-07-14 16:17:09

Siep,

Eigenlijk is hierboven alles al gezegd.

Resumé:

Boskoop is een goede wijndruif, inderdaad niet op de amerikaanse onderstam en dus in buitenland snel weggevreten.

Doe het echt voor de hobby, geld ga je pas maken als je òf een wijn met bekende naam hebt òf als je een goede marketing erachter hebt. La Tulip die je in de Appie ziet is door een bekende Nederlandse reclameman op de markt gebracht. Een absolute aanrader is zijn boek: leven als een Gort in Frankrijk!!!!! Zoals allen hier in dit Forum bekend zijn met het kopen van een huis en dan daar nog een bekende wijn van maken een erg vermakelijk boek.

Simpel rekenvoorbeeld waar ik nu zelf mee zit:

De grote druif bij mijn moeder acht ik zo'n 200 trossen op te laten leveren. Gemiddeld zo'n 300 gram per tros, zo'n 70 kilo vrucht. Rekenregel: 1 kilo is 1 fles wijn (van 0,7 liter). Zul je dus ook de flessen en kurken moeten betalen en met een slobber die het oplevert kan ik ook beter en vrac gaan halen bij de cooperatieve.

Verschil overigens tussen 'eetdruiven' en wijndruiven ligt niet echt in de druivensoort; de bessen worden allen ongeveer even groot. Met eetdruiven moet je als chirurg elke tros gaan uitdunnen. Is logisch als je eens kijkt naar een volle (onbehandelde) tros en een eet-tros, er moet ook ruimte voor zijn om ze zo groot te laten groeien toch??

Zelf heb ik 1996 druiven geknipt bij Domaine de Marotte aan de voet van de Mt. Ventoux. Mocht je een trip door Frankrijk maken en uitleg willen hebben bij Nederlandsprekende eigenaren waar je altijd welkom bent....zoek het maar eens op internet of anders kan ik je wel de weg wijzen. Oogst is begin september, leuk om mee te maken als zelfs helicopters vaak over je heen scheren op zoek naar 'illegale' plukkers. Had onze baas het slim gedaan door studenten van de Landbouwuniversiteit in te schakelen en kon het met een 'werkstage' afdoen. Waren wij een groep van het Wageningse studentencorps dat tijdens introductie en ontgroening door de functies in dezen geen vakantie hadden kunnen hebben en voor gratis vakantie, drank en vervoer wel wat druiven wilden knippen....... Elke avond goed aan de wijn, om 8 uur 's ochtends de brakheid eruit werken. 12-2 zwemmen en bakken, dan weer tot 6 uur om het patroon te herhalen.

Enfin, uitdaging naar allen...... wanneer gaan we bij elkaar een eigen wijntje drinken??

 

avatar#3817
Siep
Berichten: 4
Reacties: 11

#9 Geplaatst: 2006-07-16 13:14:15

Bedankt voor de geweldige reakties. Het verhaal van het snoeien spreekt me wel aan. Natuurlijk gaat het mij niet om commercieel wijn te maken, voor mij is het de fun. En fun kost vaak geld!

avatar#5672
zoon van Margreet
Berichten: 0
Reacties: 6

#10 Geplaatst: 2006-07-19 22:04:41

Geld is relatief, zoook fun. Ik hou je zeker op de hoogte als mijn eerste wijnop fles staat (en dan gaan we die samen natuurlijk even testen). Hoop dit jaar de eerste wijndruiven rijp te krijgen (met mijn zomersnoei) en dan mogen de buurtbewoners laten zien hoe je daar simpel wijn van kan krijgen. Maken ze van de aanhanger vol appels uit onze tuin een goede appelcider; zou daar wel calvados van willen zien..... is stoken toch best gevaarlijk en laat ze dat maar even zelf proberen.

Is moeilijk als je er niet vaak kan komen i.v.m. werk, maar derhalve de komende week vakantie met mams in Frankrijk om de contacten even wat duidelijker te krijgen; ga komende week zeker even netwerken!!!!

Salut!