Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Gebrek aan water

Auteur Bericht

avatar#3174
Sue
Berichten: 23
Reacties: 85

#0 Geplaatst: 2006-07-12 19:33:11

Vorig jaar om deze tijd was er sprake van grote droogte. Men moest zuinig zijn met leidingwater en in een aantal departementen was het sproeien van siertuinen en het bijvullen van zwembaden verboden. Ik nam toen aan dat dit elke zomer wel zo zou zijn in het Zuiden. Maar nu lees ik er nog niets over. Was mijn veronderstelling onjuist? Zijn er (veel) zomers waarin je in het Zuiden gewoon leidingwater mag gebruiken (verspillen) zo veel je wilt?

gr.

Sue

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2006-07-12 19:36:06

Ook ik heb dit jaar nog niets gelezen in de kranten over sproeiverboden (tuinen, zwembaden, auto's wassen), hoewel het naar mijn gevoel even heet en droog is als vorig jaar. We hadden wel een wat natter voorjaar.

Wim

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#2 Geplaatst: 2006-07-12 20:20:14

Houd het mededelingenraam van de Mairie in de gaten. Als men vindt dat het te droog is, en het dus verboden wordt om o.a. de auto te wassen etc, hangt er op de Mairie's een arête du prefet hierover. Hangt er niets, dan kun je gewoon doorgaan met de waterconsumptie. Dit

avatar#3302
dicck
Berichten: 15
Reacties: 282

#3 Geplaatst: 2006-07-12 21:11:35

Meteo France heeft enige tijd geleden vastgesteld dat het watertekort - dat al enige jaren bestond - opgeheven was.

Als het opnieuw ontstaat hoef je niet ongerust te zijn dat de waarschuwingen en verboden rondgebazuind worden.

Dick

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2006-07-13 08:46:09

Per department hangen hier de restricties van het moment: 

http://www1.environnement.gouv.fr/article.php3?id_article=4217

Zie de tabel. 

Natuurlijk kunnen er ook nog altijd locale restricties gelden, zie prikbord mairie. 

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#5 Geplaatst: 2006-07-13 11:16:25

In de Aude bij ons mag het dus nog wel. Vreemd is dat er departementen zijn waar goutte a goutte alleen overdag mag, en micro-aspersion alleen 's nachts. Zou voor mij lastig zijn, ik heb een gemengd systeem..

avatar#3174
Sue
Berichten: 23
Reacties: 85

#6 Geplaatst: 2006-07-14 08:51:58

Mijn vraag is eigenlijk een andere.

Ik nam vorig jaar aan dat er elke zomer wel een sproeiverbod zou zijn in het Zuiden. Maar nu lees ik daar nog niets over. Was mijn veronderstelling onjuist?

Vraag:

Zijn er ook veel zomers waarin je in het Zuiden (Gard) gewoon leidingwater mag gebruiken (verspillen) zo veel je wilt?

gr.

Sue

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#7 Geplaatst: 2006-07-16 12:26:21

Beste Sue,

Sproeiverboden zijn in het zuiden van Frankrijk NIET standaard, omdat er GEEN sprake is van een STRUCTUREEL watertekort. Je moet dus elk seizoen opnieuw afwachten of er tekorten zullen optreden.

Of er tekorten ontstaan is niet uitsluitend afhankelijk van de regenval in het seizoen of vlak daarvoor, maar van de verhouding tussen aanvoer en afvoer over een langere periode.

Je hebt te maken met een varierende aanvoer van water (neerslag) over de jaren heen, waardoor rivieren, meren en andere reservoirs (bekkens) worden gevuld. Die opslag heeft een maximum, als alles "vol" is wordt het water snel naar zee afgevoerd.

Ook is er een veranderende afvoer (gebruik), bijvoorbeeld door meer of minder "dorstig" weer, of door variaties in geteelde gewassen en de daarvoor benodigde besproeiing (mais heeft bijvoorbeeld heel veel water nodig)

Tekorten ontstaan als over een langere periode meer wordt afgevoerd dan aangevoerd. Dit was de afgelopen jaren het geval, er viel in veel gebieden relatief weinig neerslag en er werd veel water afgevoerd, onder andere voor het sproeien van gewassen in de landbouw. Uiteindelijk dreigden de waterbekkens droog te vallen en werden sproeiverboden ingesteld.

Op dit moment zijn (in elk geval hier in ZW FR) de bekkens weer behoorlijk goed gevuld. Bovendien zijn de nodige boeren die hun maisoogst hebben zien mislukken door sproeiverboden en watertekorten overgestapt op zonnebloemen, koren, koolzaad of whatever dat minder water nodig heeft.

Er is dus weer een redelijk gezonde verhouding tussen aanvoer en afvoer van water, waardoor sproeiverboden tot op heden achterwege konden blijven. Echter, "resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst" ;-)

Salutations, Jos